Saymanın temek kuralı (ilkesi veya prensibi) aşağıdaki gibi belirtilebilir:
Bir kümenin n elemanı, başka bir kümenin içinde m adet eleman var ise , ilk elemanı ilk kümeden, ikinci elemanı ikinci kümeden olan kümenin n x m adet elemanı oluşabilir. Örneğin {a,b,c} ile {1,2} kümesi için {a,1}, {a,2}, {b,1}, {b,2}, {c,1}, {c,2} şeklinde 6 adet farklı eleman olabilir.
Örneğin br A şehrinden B şehrine 5 yolla gidiliyor ise, B şehrinden C şehrine de 3 yolla gidiliyor ise, A dan C giden kişi , B den geçmesi koşuluyla 5 * 3 = 15 farklı yolla gidebilir.
Örneğin bir sınıfta 9 kız, 10 erkek ver ise bu sınıftan bir erkek ile bir kızdan oluşan 90 farklı çift yapılabilir.
İçinde en az iki elemanın aynı olduğu n elemanlı bir gruptan, r elemanlı sıralı bir şekilde seçilerek oluşturulan grupların sayısı \(\frac{n!}{(n1! n2! .. nr!)}\) şeklindedir.
Örneğin iki A (birine A1 diğerine A2 denilebilir) ve bir B harfinden oluşan iki harfli sözcükler : A1A2, A1B, A2A1, A2B, BA1, BA2 şeklindedir. A1A2=A2A1 (AA), BA1=BA2 (BA), A1B=A2B (AB) değerlerinin yazımı aslında aynıdır.
Öncelikle aynı elemanların her birini farklı bir elamanmış gibi düşünülebilir. Bu durumda oluşacak ihtimal saymanın temel kuralına göre n!'dir. Bu konu saymanın temel ilkesi adıyla bilinmektedir :
www.fibiler.com/Saymanin-Temel-Kurali-Saymanin-Temel-ilkesi-Genel-Carpim-Kurali_Veri_25847 adresine bakabilirsiniz.
Örneğin bir eleman grup içinde n kere tekrar ediyorsa her sıralı gelme olasılığını bir kabul etmemiz gerekir. Yani A1-A2 ile A2-A1 her zaman aynıdır ve A-A şeklindedir. Eleman üç kere tekrarlı olsaydı A1A2A3, A1A3A2, A2A1A3, A2A3A1, A3A1A2, A3A2A1 şeklinde 3! kadar ihtimal aslında hep A A A sırasını vermesinden dolayı dikkate alınmaması gerekir. Bunun için toplam değer 3! e bölünerek bu değerler bire indirilmelidir. Bu düşünceyi genel yazarsak n1 tanesi 1.tür eleman, n2 tanesi ikinci tür eleman gibi düşünülerek paydaya yerleştirilir :
\[\frac{n!}{(n1! n2! .. nr!)}\]
Örneğin iki A ve bir B den iki harflilerin sayısı:
\[\frac{n!}{(n1! n2! .. nr!)} \\
\frac{3!}{(1! 2!)} \\
\frac{6}{(2)} \\
3
\]
şeklinde bulunabilir. Değerler AA, AB ve BA şeklindedir.