Bu Sayfayı Paylaş:

Veri

Arapça İsim Tamlaması

Arapça isim tamlamasında önce tamlanan sonra tamlayan gelmektedir. Eski Arapçada (örneğin Kuran'da) tamlanan kelimenin son harfine ötre veya şedde konulur. Tamlayan kelimenin başına harf-i ta'rif gelir. Aşağıdakiler örnek olarak verilebilir :
  • شيح الاسلام : şeyhü'l-islâm (islamın şeyhi)
  • رئيس الكتاب : re'îsü'l-küttâb (kitapların reisi)
  • بابُ الْبيت : bâbü'l-beyt (evin kapısı)
  • دار الدنيا  : dârü'd-dünyâ (mutluluk kapısı)
  • حب الوطن : hubbu'l-vatan (vatan sevgisi)

Tamlanan (muzaf) kelimesinin sonu görüldüğü gibi u/ü (ötreli) olmaktadır : şeyhü'l, re'isü'l, babü'l, dârü'l gibi. Harfi-tarifin elifi hiç okunmaz.
Latin alfabesi ile yazılırken iki kelime arasına - konulmaktadır ve harf-i tarifin l'sinden önce de ' (kesme) işareti koyulmaktadır.

Kavram

İzâfet Terkibi

Tanım: Arapçada isim tamlaması

Kavram

Muzâf

Tanım: Arapça'da isim tamlamalarında tamlanan

Kavram

Muzâfun İleyh

Tanım: Arapça'da isim tamlamalarında tamlayan

Veri

Üç Kelimeden Oluşan Tamlamalar

Arapçada üç kelimeden bir isim tamlaması oluştuğunda ilk kelimenin sonu ötreli (u/ü), ikinci kelimenin sonu esreli (ı/i) veya sükûnlu, son kelimenin ilk harfi harf-i tarifli olur. Örnek olarak: ديوان لغات الترك = Dîvânü Lugati't-Türk (Türk lügâtının divanı) مفتاحُ بابِالْبيت = miftâhu bâbi'l-beyti (Evin kapısının anahtarı) Görüldüğü gibi ilk kelime divan ve ötre almıştır. İkinci kelimede Lıgati şeklinde i'li şekle gelmiştir. 't-Türk şeklinde Türk kelimesin başındaki harf-i tariftir.



Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir