Kaynak Kayıtları (Resource Records (RRs))
Giriş
Daha önce bir domain isminin bir düğümü tanımladığını öğrendik. Her bir düğüm kendi kaynakları ile ilgili bilgileri içerir. Kaynak bilgisi, hem düğüm hem de isimle ilgilidir. Bu bilgiye, kaynak kaydı (resource record (RR)) denir. Kaynak kaydı bir veri tabanında bulunur ve domain zone'larını tanımlamak için kullanılır. RR'ler aynı zamanda domain isimleri ve ağ objeleri arasında haritalama yapmakta kullanılırlar.
Şekil 6-4 Kaynak Kaydı İçeriği
 |
Bir RR, kısaltması ve nümerik kodundan tanınır. Bu tip ve değerler Tablo 6-1'de listelenmiştir. RR'ler standart bir formatta saklanırlar. Şekil 6-4'de bir RR'nin en üst seviye parçasının formatı görülmektedir. Bir RR kaydının formatı aşağıdaki gibidir.
<isim>> <<TTL>> <<sınıf>> <<tip>> <<RD uzunluğu>> <<veri>>
Bu alanların bazıları bir RR'de atlanabilir. Eğer <<TTL>> alanı boş ise veri tabanının başka bir parçasında tanımlı default minimum zaman kullanılır. Eğer <<sınıf>> boş ise, veri tabanında tanımlanmış son sınıf kullanılır. Bu alanları şöyle açıklayabiliriz:
- isim: Bu RR için düğümün domain name'ini (sahibinin ismini) içerir. Eğer boşsa bir önceki RR'nin ismi kullanılır.
- TTL: Yaşama-zamanı parametresidir. Opsiyoneldir ve RR tanımının isim sunucusu belleğinde geçerli olacağı zaman süresini (saniye olarak) tanımlar. Eğer değeri 0 ise RR belleğe kayıt edilmez. Pratikte bu değer çözücünün, belleğini güncelleştirmeksizin bir sunucu verisini ne kadar süre kullanacağını belirler.
- sınıf: RR sınıf kodunu belirtir (burada IN = Internet; CH = chaos system demektir). Eğer boşsa, son tanımlanmış sınıf atanır.
- tip: Tablo 6-1'deki RR tip kodlarını gösteren değerleri içerir.
- RD uzunluğu: RDATA olarak ayrılan alanın uzunluğunu oktet olarak verir.
- veri (RDATA): Kaynağı tanıtan değişken-uzunluklu alandır. RDATA'nın içeriği, RR'nin tipi ve sınıfına bağlı olarak değişir.
Tablo 6-1 DNS Tip Değerleri
 |
RDATA alanı
Şekil 6-5'te en yaygın RDATA formatları gösterilmiştir, SOA formatı (start of zone authority format (zone yetkisi formatı)) başlangıcı. Her bir zone için yalnız bir SOA kaydı vardır.
Şekil 6-5 Zone Yetki Formatının Başlangıcı
 |
Şekilde gördüğümüz gibi, SOA RDATA yedi alt-alan içerir. Bu alanların çoğu isim sunucusunun yönetimi ve idamesi için kullanılır. İçerikleri aşağıdaki gibidir:
- MNAME: Bu zone için verinin orijinal veya birincil kaynağı olan domain ismini tanımlar.
- RNAME: Bu zone'dan sorumlu kişinin mailbox'ında kullanılacak domain ismini tanımlar.
- SERIAL: Zone'un orijinal kopyasının sürüm numarasını içerir. Zone transfer edilirken bu değer korunur. Zone'da bir değişiklik yapılınca SERIAL arttırılır.
- REFRESH: Zone'un yenilenmesi için geçmesi gereken zamanı belirtir (saniye olarak).
- RETRY: Başarısız bir refresh yapılınca, yeni bir refresh denemesi yapmak için geçirilmesi gereken zamanı saniye olarak belirtir.
- EXPIRE: Bu zone'un ne zamana kadar yetkili olacağını belirtir.
- MINIMUM: Konu edilen zone'dan ithal edilecek herhangi bir RR'nin TTL alanının minimum değerini taşır. Bir zone'daki tüm RR'lerin TTL için olan en düşük sınırıdır.
Şekil 6-6'da RDATA alanının diğer formatları gösterilmektedir.
Şekil 6-6 RDATA alanının içerdiği diğer alanlar
 |