İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

IP'nin ana özellikleri

Giriş

IP, ISO8473 tanımlamasına (bağlantısız ağ protokolü veya CLND) oldukça benzerdir. Birçok ISO 8473 kavramı IP'den türetilmiştir.

IP bağlantısız servise bir örnektir. İki host bilgisayarı arasında ön bir çağrı kurulmadan trafik alışverişi yapılmasını sağlar. IP bağlantısız olduğundan, datagramlar iki son kullanıcı istasyon arasında kaybolabilir. Örneğin; IP router'ı bir maksimum kuyruk uzunluğunu zorlarsa, ve eğer kuyruk uzunluğu bozulursa, tamponlar taşar. Fazla datagramlar daha sonra ağda bertaraf edilir. Böylece, bu sorunların telafi edilmesi bir yüksek-katman protokolünün (TCP gibi) asli görevi olur.

IP, altındaki altağı son kullanıcılardan saklar. Bu açıdan IP son kullanıcıya hayali bir ağ yaratır. Bir IP gateway'ine farklı tiplerde ağlar bağlanabilir. Bunun bir sonucu, IP'nin kurulması oldukça kolaydır ve bağlantısız yapısından dolayı oldukça sağlamdır. Ancak IP güvenilir olmayan, yüksek-zorluklu (best effort), datagram-tipi bir protokol olduğundan, hiç bir güvenilirlik mekanizması yoktur. Altındaki altağlar için hiçbir hata telafisi sağlamaz. Hiç bir akış-kontrol mekanizması bulunmaz. Kullanıcı verisi (datagramlar) kaybolabilir, çiftlenebilir veya hedefe sırası bozuk olarak ulaşabilir. Bu problemlerin bir çoğu ile IP uğraşmaz. Daha sonra anlatacağımız gibi, bu sorunların çözümü bir üst katman protokolünün (TCP) asli görevidir.

IP fragmantasyon işlemini destekler. Fragmantasyon, bir PDU'nun daha küçük parçalara bölünmesi işlemine denir. Bu özellik oldukça kullanışlıdır çünkü ağların çoğu aynı büyüklükte PDU'lar kullanmazlar. Örneğin, X.25 tabanlı WAN'lar tipik olarak 128 oktet veri alanlı bir PDU (X.25'te bir paket denir) kullanırlar. Ethernet standardı, bir PDU büyüklüğünü 1500 oktetle sınırlar. Aksine, proNET-10 2000 oktetlik bir PDU şart koşar. Fragmantasyon kullanılmasaydı, ağlar arasındaki birbirine uymayan PDU büyüklükleri sorununu çözmeye çalışmakla bir router görevlendirilecekti. IP router'larda fragmantasyon yaparak ve alıcı host'ta reassembly (yeniden-birleştirme) yaparak bu problemi çözer.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır