Ural ve Altay olarak iki aileye veya gruba ayrılır .
Not : Bu dil ailesinin Ural ve Altay dil ailesi şeklinde farklı iki dil ailesine bölünmesi gerektiği savunulmaktadır ve bir çok yerde artık farklı dil aileleri olarak yazılmaktadır.
Ural Dil Ailesi
Not : Yukagir dilinin Ural dil ailesi içinde olup olmadığı tartışmalıdır
Not : Kore ve Japon Dilinin Altay dil ailesine alınıp alınmayacağı tartışılmaktadır.
Ural-Altay olarak kabul edilen dil ailesi uzun zamandır Ural ve Altay olarak ikiye ayrılmıştır. Ancak bu konuya hala itiraz edenler bulunmaktadır. Ural dilleri Fin-Ugor grubu (Fin ve Macar (Ugor) grubu olarak onlar da ayrılabilir) ve Samoyed grubu olarak iki ana kategoriye ayrılabilir. Altay ailesi ise Türk, Moğol, Tunguz, Mançu dillerini içerir. Altay dil ailesi de tartışmalı ailelerindendir ve kabul etmeyenler de vardır. Bazı uzmanlar ise Japonca ve Korece Altay dil ailesine katılmaktadırlar.
Ural Dilleri :
Fin Dilleri (Fince , Sami Dilleri , Estonca, Livonya, Karelyaca, Vepsre) ve Ugor Dilleri (Macarca,Kantice,Mansice)
Samoyed Dilleri (Nenets , Enets, Nganasan, Selkup)
Yukagir Dilleri
Altay Dilleri :
Türk Dilleri
Moğol Dilleri
Tunguz Dilleri
Yukagir dilinin Ural dil ailesi içinde olup olmadığı tartışmalıdır. Japon ve Korecenin Altay dil ailesine katanlar vardır.
Ural-Altay dillerinin sondan eklemeli olması, özne nesne yüklem şeklindeki cümle yapısı, sözcüklerin cinsiyetsiz olması, sıfat isim yapısı, zamirlerdeki benzerlikler, bazı eklerdeki benzerlikler vb.. şeklinde çok sayıda benzerlik bulunur. Bu benzerliklerin ortak yaşama ve komşuluktan kaynaklandığını savunulmuştur. Bu nedenle Ural ve Altay dil ailesi olarak ikiye ayrılmıştır.
Bu ayrımın siyasi olduğunu savunanlar da vardır. Bir konuda araştırmaları Avrupalılar domine etti ise oraya fazla da güvenmemek gerekir. Her şey kendi istediklerine göre çarpıtma, görmezden gelme eğilimleri göstereceklerdir. Fin/Macar grubunun Asyatik değil Avrupalı (Ural sınırlarında) bir toplum olduğunu ispatlamak istiyor olabilirler.