LaTex'de bir belge bölümlere, kısımlara ayrılabilir. Örneğin bir makale (articel) için section bir bölüm yaratmak için kullanılır. Bu section içince subsection, onun içinde de subsubsection yaratılabilir. Bir section içinde de paragraf (paragraph) ve subparagraf (subparagraph) ile de yazılar gruplandırılabilir :
\section{...}
\subsection{...}
\subsubsection{...}
\paragraph{...}
\subparagraph{...}
Eğer book (kitap) gibi çok büyük içerikler yazıyorsanız ise part (parça) ve chapter (bölüm) yaratabilirsiniz. O bölüm içinde section vb.. ekleyebilirsiniz :
\part{...}
\chapter{...}
Yukarıda bahsedilen grupların başlıkları {} içine girilebilir. \chapter sadece kitaplar için kullanılır. Tüm yapıların hiyerarşisi şu şekilde düşünülebilir :
\part{part}
\chapter{chapter}
\section{section}
\subsection{subsection}
\subsubsection{subsubsection}
\paragraph{paragraph}
\subparagraph{subparagraph}
Bölüm komutlarında * kullanıldığında bölüm ve kısım adları numaralanmaz. Örneğin Giriş bölümünü numaralandırmaya gerek yoktur ve bu şekilde numara eklenmemesini sağlayabilirsiniz :
\section*{Giris}
İçindekiler bölümünde de numaralar eklenmez.
LaTex'de bölüm ve kısımların numaralandırma sistemi için üç komut kullanılır :
- frontmatter : Ana içerik öncesi, içindekiler, önsöz vb.. bölümünde Roma rakamları kullanılmasını sağlayan komut. Bu içerikler ana numaralandırma sistemine dahil değildir.
- mainmatter : Ana numaralandırma sistemini kullanmasını sağlayan komut
- backmatter : Ana numaralandırma sistemininden çıkılmasını sağlayan ve bundan sonraki bölümlerde numaralandırma yapmayan komut. Alıntılar, sözlük, index gibi bölümler buradadır.