Tanım: LaTeX in ikinci versiyonu. Ley-tekh iki e olarak okunur
Tanım: PDF formatında doküman çıkarmayı sağlayan bir LATEX uzantısı
Tanım: Bir belge içinde LaTex uygulamasının tanıdığı ve işlediği işlevler. Büyük küçük harfe duyarlıdır. Komutlar \ ile başlar ve sadece harflerden oluşurlar. Komut boşluk, sayı ve harf olmayan işaretler içeremezler
Tanım: LaTeX da yeni satır yapmaya yarayan ifade
Tanım: LaTeX'de bir metni aynı biçimiyle olduğu gibi aktarmak için kullanılan komut. Verbatim paketinin eklenmesi gerekmektedir. Örneğin bilgisayar kodları gibi kodlar bu şekilde aktarılabilir. verbatim* şeklinde kullanıldığında boşlukları özel bir işaretle belirtir.
Tanım: LaTeX de yorum yapmak, yazılan şeyi aynen çıktıya aktarmak için kullanılan paket. Örneğin comment komutu ile yorum girilebilir
Tanım: LaTeX'de sonradan eklenebilen her bir modül. LaTeX çok farklı işlevler için çok sayıda gelişmiş paket sağlamaktadır. \usepackage{paket adi} şeklinde paketi kullanabilirsiniz.
Tanım: LaTeX'de bir paketi kullanmak için dökümanın başında verilmesi gereken ifade. Bir paketi \usepackage{paket adi} şeklinde kullanabilirsiniz.
Tanım: LaTeX'de bir girdi dosyasının başlangıcını ve tipini belirten giriş komutu. LaTeX içeriği bu komut ile başlar. İçeriğin tipleri article (makale), book (kitap) vb.. olabilir. Genel yapısı \documentclass[opsiyonlar]{sınıf} şeklindedir
Tanım: Bir komutun başladığını belirten ifade. begin(ad) komutu ile başlar end{ad} ile biter. Örneğin bir LaTeX dosyasında yazarın içeriği begin{document} ile başlar ve end{document} ile biter.
Tanım: Bir LaTeX dosyasında yazarın içeriğinin başladığını belirten komut. \end{document} ile biter.
Tanım: Bir LaTeX belgesinde yazarın içeriğinin bittiğini belirten komut. \begin{document} ile başlar.
Tanım: Bir LaTeX belgesinde \documentclass komutu ile \begin{document} komutu arasında kalan bölge. Belgenin giriş kısmı gibi düşünülebilir.
Tanım: LibreOffice uygulamasına LaTeX desteği ekleyen bir uzantı. Uzantının çalışması için sisteminizde bir TeX/LaTeX dağıtımı gerekmektedir.
Tanım: LaTeX belgesi yaratmak için kullanılan gelişmiş bir editör, ide.
Tanım: TeX belgesi üretmeyi ve derleyerek PDF gibi farklı formatlarda çıktı üretmeyi sağlayan basit bir editör. MiKTeX dağıtımını kurduğunuzda bu uygulama da kurulmaktadır.
Tanım: Excel'de hazırlanan tabloları LaTeX scriptine çeviren ve LaTeX belgelerine eklenebilmesini sağlayan eklenti.
Tanım: Online olarak LaTeX içeriği oluşturmanızı ve PDF gibi formatlara çevirmenizi sağlayan bulut uygulaması.
Tanım: LaTeX belgelerinde referans (kaynakça veya bibliyografi) oluşturmak ve yönetmek için kullanılan dosya formatı ve aracı.
Tanım: Matematik formüllerinin (TeX, LaTeX, MathML vb.. formatında) web sayfalarında gözükmesi için kullanılan bir Javascript kütüphanesi
Tanım: LaTeX komutlarını HTML 5 e çevirerek Web sayfalarında gözükmesini sağlayan bir Javascript kütüphanesi
Tanım: Programlama ile LaTeX dosyası üretmeyi ve görüntülemeyi sağlayan Java kütüphanesi. MikTeX benzeri bir LaTeX dağıtımı gerektirmektedir.
Tanım: LaTeX ve TeX dosyasından PDF ve PGN, JPG gibi resim üretmeyi ve render etmeyi sağlayan bir Java kütüphanesi
Tanım: .tex uzantıılı içerik dosyasını .dvi uzantılı dosyaya çevirme işlemi. Komutların olduğu text dosyasının çıktıya ve görüntülenmeye hazır dvi dosyası üretilir.
Tanım: Bir TeX veya LaTex belgesinde her sayfanın uyacağı temel biçimin verildiği komut. \pagestyle{biçim} şeklinde kullanılır. Plain, headings ve empty olarak üç tipi bulunur
Tanım: Bir sayfayı genel sayfa biçiminden farklı olarak dizmek için kullanılan LaTeX komutu. \thispagestyle{biçim} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTex belgesinin sınıfını tanımlayan dosya uzantısı
Tanım: LaText uygulaması için makro biçim paketi. \usepackage komutuyla yüklenir
Tanım: Bir LaTeX belgesinde dizine girmek üzere işaretlenen kelimeleri saklayan dosya uzantısı
Tanım: LaTeX'de bir derleme sırasında dokümanınızdan oluşan dizin dosyası uzantısı
Tanım: LaTeX'de makeindex komutunun çalışması sırasında oluşan kayıt bilgisi dosyası
Tanım: LaTeX'de Lateksleme (derleme) işlemi sırasında oluşan log dosyasının uzantısı.
Tanım: LaTeX'de bir derleme sonrası oluşan ve dipnotlar, bibliyografya, referanslar gibi bir belge hakkında bilgi tutan dosya uzantısı
Tanım: LaTeX'de derleme sırasında İçindekiler tablosunu oluşturmakta kullanılan dosya uzantısı
Tanım: LaTeX'de derleme sırasında Şekiller tablosu hakkında bilgi saklar.
Tanım: LaTeX'de derleme sırasında Tablolar listesi hakkında bilgi saklar.
Tanım: Bu dosyayı derlediğinizde, LaTeX paketinin dokümantasyonlu bir makro programı elde edilir.
Tanım: Aynı isimli .dtx dosyalarını kuran dosya. Bir LaTeX paketi indirdiğinizde bir .dtx ve bir de .ins dosyası gelir. Bu .ins dosyasını LaTeX'den geçirirseniz, .dtx dosyasını çözümler.
Tanım: LaTeX'de bir belgeye harici bir belgenin içeriğini eklemek için kullanılan komut. Harici içerik komutun olduğu yere değil yeni bir sayfa açılarak başlanır. \include{ekdosya} şeklinde kullanılır. Eğer sayfa açılması istenmiyor ise input komutu kullanılır
Tanım: LaTeX'de bir belgeye hangi harici belgelerin eklenebileceği belirten komut. Bu liste içinde olan dosyalar \include{ekdosya} ile eklenir. Kullanımı \includeonly{ekdosya,ekdosya,...} şeklindedir.
Tanım: LaTeX'de bir belgeye harici bir belgenin içeriğini eklemek için kullanılan komut. Harici içerik komutun olduğu yere eklenmeye başlanır. Yeni bir sayfa açılmaz. \input{filename} şeklinde kullanılır. Eğer yeni bir sayfa açıldıktan sonra eklenmek isteniyorsa include komutu kullanılır
Tanım: LaTeX'de sadece yazım denetimi yapılmasını sağlayan syntaxonly komutunu içeren paket. Bu şekilde derleme işleminde DVI dosyayı üretilmeden içerik kontrol edilmiş olunur
Tanım: LaTeX'de sadece yazım denetimi yapılmasını sağlayan komut. Bu komut için syntonly paketi dahil edilmelidir. Bu şekilde derleme işleminde DVI dosyayı üretilmeden içerik kontrol edilmiş olunur
Tanım: TeX / LaTex içeriğinde yeni paragraf açmadan yeni satıra geçmeyi sağlayan komut. \newline şeklinde kullanılır. newline yerine \\ ifadesi de kullanılabilir. \\* ile yeni satır sonrası yeni bir sayfaya geçilmesine engel olunabilir
Tanım: TeX/LaTeX içeriklerinde satır kesip yeni satıra geçilmesini sağlayan komut. \linebreak[n] şeklinde kullanılır ve n parametresi 0 ile 4 arasında bir sayıdır. Eğer n dörtten küçük ise LaTeX gerekirse isteği dikkate almaz.
Tanım: TeX/LaTeX içeriklerinde bu komutun geçtiği yerden kesillikle satır kesme yapılmayacağını belirten komut. Bu şekilde yapıldığında nolinebreak öncesi ve sonrası gelen iki sözcük her zaman aynı satırda olur.
Tanım: TeX/LaTeX içeriklerinde paragrafın son erdiğini gösteren komut.
Tanım: TeX / LaTex içeriğinde yeni sayfa geçmeyi sağlayan komut. \newpage şeklinde kullanılır.
Tanım: TeX / LaTex içeriğinde sayfayı kesip yeni sayfaya geçmeyi sağlayan komut. \pagebreak şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTeX'de bir satır istenilen genişliği sığmayıp taştığı zaman oluşan uyarı mesajı.
Tanım: LaTeX'de figürler yüklenmeden daha hızlı bir şekilde derlemeyi sağlayan mod. Figürler bir dikdörtgen içinde yeri gösterilir sadece.
Tanım: LaTeX'de sözcüklerin nasıl heceleneceğini belirtmeye yarayan komut. \hyphenation{tren go-do-ro fi-bi-ler} şeklinde kullanılır ve - işareti hecelere bölümü gösterir. Tren sözcüğü ise hecelere ayrılmaması ve olduğu gibi alınması gerektiğini belirtilir. Metin içinde bir sözcüğün hecelerinin arasında \- karakterleri koyularak nereden bölüneceği de verilebilir.
Tanım: LaTex'de bir matematiksel ifade içine bir metin kutusu oluşturmak için kullanılan komut. Metin yeni satıra geldiğinde de bölünmez. \mbox{metin} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTex'de bir matematiksel ifade içine kenarları olan bir metin kutusu oluşturmak için kullanılan komut. Metin yeni satıra geldiğinde de bölünmez. \fbox{metin} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTeX'da bugünün tarihi varsayılan şekilde formatlayan komut. Örneğin \today şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTeX'de ve TeX'de, TeX adını biçimli bir şekilde basan komut
Tanım: LaTeX'de, LaTeX adını biçimli bir şekilde basan komut
Tanım: LaTeX'de, LATEX2ε adını biçimli bir şekilde basan komut
Tanım: LaTex'te yazıtipi tanımlama dosyaları. LaTeX'e yazıtiplerini tanıtmak için kullanılır.
Tanım: LaTeX'da varsayılan paketlerde olmayan özel karakterler ve sembolleri içeren paket.
Tanım: LaTeX'da Avro(€) karakteri için kullanılan komut
Tanım: LaTeX'da üç nokta yanyana eklemek için kullanılan komut. Yan yana ... şeklinde yazımdan daha güzel bir görüntü oluşturur.
Tanım: LaTeX de çoklu dil desteği ekleyen paket. \usepackage[dilA,dilB]{babel} şeklinde birden fazla dil desteği eklenebilir. Listedeki son dilB etkin olur.
Tanım: LaTeX'de etkin dili değiştirmek için kullanılan komut. \selectlanguage{dil} şeklinde değiştirilir.
Tanım: LaTeX'de bir karakter seti eklemek için kullanılan bir paket. \usepackage[kodlama]{inputenc} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTeX'de uzatılmış UTF-8 karakter seti desteği eklemek için kullanılan paket.
Tanım: LaTex'de yazıtipi kodlamalarını yönetmek için kullanılan paket. \usepackage[kodlama]{fontenc} şeklinde kullanılır.
Tanım: Bir LaTeX belgesinin başlığını vermek için kullanılan komut. \title{İçerik Başlığı} şeklinde kullanılır.
Tanım: Bir LaTeX belgesinin yazarı veya yazarlarını vermek için kullanılan komut. \author{Zafer Teker} şeklinde kullanılır.
Tanım: Bir LaTeX belgesinin yazılma tarihini girmek için kullanılan kullanılan komut. \date{Mart 2025} şeklinde kullanılabilir.
Tanım: Bir LaTeX belgesinde başlığın (title, author, date vb..) yerleştirileceği yerin verilmesini sağlayan komut.
Tanım: LaTex'de belgeleri bölümlemede kullanılan en üst kısım. Özellikle book (kitap) ve report (rapor) içeriklerinde ana bölümler part ile oluşturulur. \part{First part} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTex'de kitap (book) ve rapor (report) tarzı uzun içeriklerde bölümlere ayırmak için kullanılan komut. \chapter{...} şeklinde kullanılır. Article gibi kısa metinlerde kullanılmaz.
Tanım: LaTex'de belgeleri bölümlemede kullanılan komut. Bir makale veya part section'lara ayrılabilir. \section{İlk Bölüm} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTex'de section içinde bir section yaratmak için kullanılan komut. \subsection{İlk Alt Bölüm} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTex'de subscetion içinde bir section yaratmak için kullanılan komut. \subsubsection{Alt Alt Bölüm} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTex'de paragraf başlatmak ve paragrafa isim vermek için kullanılan komut. \paragraph{Ad} şeklinde kullanılır. Normalde iki yazı arasında bir veya daha fazla satır boşluk var ise yazılar paragraf olarak kabul edilmektedir. Bu sadece başlangıcını belirtmek ve bir ad vermek için kullanılır.
Tanım: LaTex'de bir paragraf içinde bir iç paragraf başlatmak ve paragrafa isim vermek için kullanılan komut. \subparagraph{Ad} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTex'de kitap ve uzun makalelerde olan İçindekiler bölümünü oluşturmak için kullanılan komut. Bu tablonun içeriğini LaTeX otomatik olarak derleme zamanı oluşturur.
Tanım: LaTex'de kitap içeriklerinde İçindekiler ve Önsöz gibi içeriklerin Roma rakamlarıyla verilmesini sağlar. Bu nedenle \begin{document} komutundan hemen sonra verilir.
Tanım: LaTex'de kitap içeriklerinde ilk bölüm başlığından sonra eklenir ve normal numaralandırma sistemininin kullanılacağını belritir. frontmatter komutu ile Roma Rakamları sistemi kullanılıyor ise normal numaralandırma sistemine döner.
Tanım: LaTex'de son bölümde yeniden bölüm ve kısım başlıklarına numaralandırma yapmayan ancak içindekiler bölümüne giren bölümleri eklemek için kullanılır. Sayfa numarası eklenir ancak başlıklara numara konulmaz.
Tanım: LaTex'de ana içeriğe dahil olmayan ancak ek olarak sona eklenmiş içeriklerin başladığını belirten komut. Kitaplarda olan Appendices (Ekler) bölümü yaratmak için kullanılır. \appendix ile başlatılır
Tanım: LaTeX'de bir yere işaret koymak için kullanılan komut. Bir yere işaret koyduktan sonra başka bir yerde buraya referans (atuf) verilebilir. Örneğin \label{sec:intro} ifadesi bir section komutundan hemen sonra eklenerek introl adında bir label eklenmiş olunur. Başka bir yerde \ref{sec:intro} ile referans verilebilir.
Tanım: LaTeX'de label komutu ile işaretlenen bir yere referans vermek için kullanılan komut. Örneğin \label{sec:intro} ile etiket eklenmiş bir yere \ref{sec:intro} ile referans verilebilir.
Tanım: LaTeX'de label komutu ile işaretlenen bir yerin sayfa numarasını referans olarak vermek için kullanılan komut. Örneğin \label{sec:intro} ile etiket eklenmiş bir yere \pageref{sec:intro} ile sayfa numarası referans verilebilir.
Tanım: LaTeX'de dipnot eklemek için kullanılan komut. \footnote{dipnot metni} şeklinde eklenir. Bu komut ile verilen metin sayfanın alt bölgesine koyulur ve o yere bir numara atanır.
Tanım: LaTeX'de bir metnin altını çizmek için kullanılan komut. \underline{metin} şeklindedir
Tanım: LaTeX'de bir metni vurgulu göstermek için kullanılan komut. \emph{metin} şeklindedir
Tanım: LaTeX'de bir metni italik yapmak için kullanılan komut. \textit{metin} şeklindedir
Tanım: LaTeX'de begin ile başlayıp end komutu ile biten document, liste, tablo, figure, formule vb.. bileşenlere verilen genel isim. Ortam içinde başka ortamlar olabilir.
Tanım: LaTeX'de bir ortamın başladığını belirten komut. begin{ortam} şeklinde kullanılır. end{ortam} ile de ortam sona erer.
Tanım: LaTeX'de bir ortamın bittiğini belirten komut. \end{ortam} şeklinde kullanılır. \begin{ortam} ile de ortam sona erer.
Tanım: LaTeX'de liste oluşturmak için kullanılan ortam. "begin{enumerate}" ile başlar ve "end{enumerate}" ile biter. Liste maddeleri item komutu ile verilir.
Tanım: LaTeX'de liste oluşturmak için kullanılan enumerate ortamı içinde liste maddesi eklemek için kullanılan komut. \item şeklinde kullanılır. \item[*] şeklinde liste maddesiniz işareti değiştirilebilir
Tanım: İçine aldığı metni sola yaslanmış şekilde gösterir. begin{flushleft} ile başlar ve end{flushleft} ile biter
Tanım: İçine aldığı metni sağa yaslanmış şekilde gösterir. begin{flushright} ile başlar ve end{flushright} ile biter
Tanım: İçine aldığı metni ortalanmış şekilde gösterir. begin{center} ile başlar ve end{center} ile biter
Tanım: LaTeX'de alıntı metnini ayrık bir şekilde göstermek için kullanılan komut. quotation komutu ise daha uzun içerik içeren alıntılar içindir.
Tanım: LaTeX'de alıntı içeriklerini ayrık bir şekilde göstermek için kullanılan komut. quote komutu ise tek bir metin içindir.
Tanım: LaTeX'de şiir içeriği eklemek için kullanılan komut. Her satır sonuna // eklenmelidir.
Tanım: LaTeX'de bir makalenin başına verilen kısa özet bölümü yaratmak için kullanılan komut.
Tanım: LaTeX'de bir metni aynı biçimiyle olduğu gibi bir paragraf içine aktarmak için kullanılan komut. verbatim komutunun paragraf içi olan versiyonudur. verb|metin| şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTeX'de tablo eklemek için kullanılan komut. begin{tabular}[konum]{özellikler} şeklinde kullanılır. Özellik olarak l (left = sola yatık), r (right = sağa yatık) ve c (center = merkez) ortalama değerleri | ile her sütün için ayrı ayrı eklenir.
Tanım: LaTeX'de tablo içinde bir satırı ayıran çizgiyi yaratmak için kullanılan komut. Aslında hem çizgi şeker hem de satırı ayırır. & işareti ile yeni sütüna geçilir. \\ ise satırı bitirir.
Tanım: LaTeX'de bir satırı birden fazla satır yüksekliğinde olması için kullanılır. Bu komutun kullanılabilmesi için multirow adındaki paketi eklemeniz gerekmektedir.
Tanım: LaTeX'de şekil yerleştirmek için kullanılan komut. Figure'ler yerleştirme yapılırken sayfanın en başına veya sonuna, şekillerin toplu olara gösterildiği yere yerleştirilebilir. begin{figure}[konum] şeklinde kullanılır ve konum şeklin nereye yerleştirileceğinin bilgisidir. Figüre'ler kesilmez ve sayfa atladığında bir bütün olarak diğer sayfaya geçer. Figürlere bir numara atanır ve Şekil 1, Şekil 2 benzeri isimlendirilir.
Tanım: LaTeX'de tablo yerleştirmek için kullanılan komut. Satır ve sütünü olan içerik aslında tabular ile eklenir. Table, figüre gibi belirli bir konuma yerleşebilir olur. Tablo 1, Tablo 2 şeklinde numaralandırılır. begin{table}[konum] şeklinde kullanılır. Tablolar kesilmez ve sayfa atladığında bir bütün olarak diğer sayfaya geçer.
Tanım: LaTeX'de figüre ve tablo gibi nesnelerin altına başlık eklemek için kullanılır. caption{altyazı} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTeX'de bir belgedeki figürlerin içindekiler tablosunu oluşturmak için kullanılır. Her figürün başlığı ve hangi sayfada bulunduğu gösterilir.
Tanım: LaTeX'de bir belgedeki tabloların içindekiler tablosunu oluşturmak için kullanılır. Her tablonun başlığı ve hangi sayfada bulunduğu gösterilir.
Tanım: LaTeX'de kuyruktaki (henüz sayfaya bastırılmamış olan) figürü veya tabloları sayfaya yerleştirdikten sonra yeni sayfaya geçmeyi sağlayan komut. Bu şekilde henüz sayfada gözükmeyen figürler ve tablolar gözükür hale getirilir. Eğer sadece newpage komutu verilirse kuyruktaki figürler ve tablolar sonraki sayfada görünür olurlar.
Tanım: LaTeX'de clearpage komutunun yaptığı işi iki sayfa boşluk bırakarak yapar. Bunun nedeni bir kitapta figürler soldaki sayfaya eklenip yeni sayfanın sağdan başlamasını sağlamaktır. Kitaplarda bölümler genellikler sağdaki (çift sayılı numara) sayfalardan başlar.
Tanım: LaTeX'de kaynakça (referanslar) bölümü eklemek için kullanılan komut
Tanım: LaTeX'de kaynakça (referanslar) bölümünde bir kaynak (referans) eklemek için kullanılan komut. "bibitem[label]{isaret} diğer açıklamalar" şeklinde kullanabilirsiniz.
Tanım: LaTeX'de kaynakçada belirtilen bir kaynağa (referans) atıf eklemek için kullanılan komut. cite{isaret} şeklinde kullanılır.
Tanım: LaTeX'de index yaratılabilmesi için baş tarafa eklenmesi gereken komut. makeidx paketindedir. index{terim} ile indexlenecek yerler işaretlenmektedir
Tanım: LaTeX'de index yaratılabilmesi kullanılan paket
Tanım: LaTeX'de index'e eklenmesi için terimin belirtildiği komut. index{terim} şeklinde eklenir.
Tanım: LaTeX'de indexin gösterilmesi için kullanılan komut. Genellikle kitabın en sonuna konulur.
Tanım: LaTeX'de tepelik (header) ve dipliklerini (footer) oluşturmak için kullanılan bir paket. Bu paket tepelik ve diplikleri left (L), center (C) ve right (R) olarak ayırır ve bu bölümleri özelleştirmenizi sağlar. Tek (Odd) ve Çift (Even) sayfalar için de özelleştirme sağlar
Tanım: LaTeX'de fancyhdr paketinde tepelik (header) yapısını vermek için kullanılan komut. Örneğin fancyhead[RO,LE]{\textbf{Kitap adı}} şeklinde kullanılırsa tek sayfalarda sağa, çift sayfalarda ise sola "Kitap adı" yazar
Tanım: LaTeX'de fancyhdr paketinde diplik (footer) yapısını vermek için kullanılan komut. Örneğin fancyfoot[LE,RO]{\thepage} şeklinde verilirse sayfa numarası çift sayfalarda sol, tek sayfalarda ise sağa yerleştirilir.
Tanım: LaTeX'de fancyhdr paketinde sol sayfalara bölüm adının eklenmesini sağlayan komut
Tanım: LaTeX'de fancyhdr paketinde sağ sayfalara kısım adının eklenmesini sağlayan komut
Tanım: LaTeX'de bir dosyanın içeriğini belge içine olduğu gibi aktaran komut. verbatim paketindedir.