Java Programlama Dili ve Platformu
Java programlama dili dünyanın en yaygın kullanılan programlama dillerinden biri. Kurumsal alanda belki de en yaygını.
Java adı kahveleriyle ünlü Java adasından gelir. Java dili ve platformunda bu nedenle kahve, kave çekirdeği (bean), kahve ile ilgili terminolojilere rastlanır.
Java, Sun Microsystems firması tarafından 1995 yılında duyuruldu. C ve C++ programlama dillerinin yazım geleneklerinden yararlanıyordu ancak çok farklı bir mantık ile geliştirilmişti. Java, sadece bir dil değildi aynı zamanda bir platformdu.
Write Once, Run Anywhere
Java öncesinde progralama dilleri her makine için ayrı ayrı derlenirdi. Yazdığınız kodun her makinede çalışacağınız garantisi de yoktu. O makineye özel değişiklikler yapmanız gerekebilirdi. Sun Microsystems özellikle çok farklı cihazlar ve donanımlar ile çalışmasından dolayı bu sorunu çözmesi gerekiyordu. Çözüm olarak da Java platformunu geliştirdi. Bu platformda siz programı yazıyorsunuz, her cihazda kurulu olan Java ortamı (JRE = Java Runtime Environment = Java Çalıştırma Ortamı) çalıştırdığınız kodu platforma uygun bir şekilde aynı anda derleyip çalıştırıyordu. Bu nedenle Sun bir slogan üretti : Write Once, Run Anywhere (Bir kere yaz, her yerde çalıştır).
Java platformunun bu avantajı sadece programlamaya odaklanmak isteyen, donanım veya sistemle ilgilenmek istemeyen kişi ve kurumlar için büyük avantajlar getiriyordu. Sunucunun ister Linux olsun ister Windows, uygulamalarınız aynı şekilde çalışıyordu.Applet
Genç nesil bilmez ancak Java'yı popüler yapan şeylerden biri de Applet'lerdi. Appletler Web sayfalarına gömülebilen uygulamacıklardır. Applet ifadesi de uygulamacık (application > app + let) anlamına gelen bir ifadeydi. Java'nın platformdan bağımsız olması, her tarayıcının (browser) kodu çalışrabileceği anlamına geliyordu. Çünkü tarayıcılar ya Java platformu ile birlikte geliyordu ya da ilk kullanımda java platformunu yüklüyorlardı. Bu şekilde web sayfaları için oyunlar , animasyon gömülüyordu. Sonraları Flash gibi ürünlerin çıkması, HTML 5 ve Javascript'in güçlenmesi Applet'in kullanımını azalttı. Yuvarlanan kafalar animasyonu ile başlayan Applet, sessiz ve sedasız bilişim dünyasından ayrıldı.
Javascript
Java'nın ve Appletin popülerliği nedeniyle Netscape firması Web Sayfalarının dinamikleştirmesi için kullandığı scripte 1997'de JavaScript adını vermişti. Halbuki Javascript dilinin Java ile hiç bir ilgisi yoktu. Sadece yazım kurallarından biraz yararlanılmıştı belki o kadar. Bugün Javascript hala Web sayfalarında kullanılan en popüler programlama dili.MIDlet
Cep telefonlarının popülerleştiği dönemde cep telefonlarında da Java uygulamaları da görülmeye başlandı. Bu uygulamalar daha çok oyun ve küçük yararlı araçlardı. Appletin adından benzeştirerek buna da MIDlet adını vermişlerdi. Java'nın mobil cihazlar için geliştirdiği profile "The Mobile Information Device Profile" (MIDP) adı veriliyordu. MIDlet adı da bu isimden yararlanılarak oluşturulmuştu. Java, üzerinde JME (Java Micro Edition) platformu olan tüm cep telefonlarını destekliyordu. Ancak akıllı telefonların gelişi ve Android cihazların kendi yazılım ortamını (ki o da Java temelli) sunması ile MIDletler de kullanımı azaldı ve giderek yok oldu.Kurumsal Java (Enterprise)
Appletler ve MIDletlerin ömrü çok uzun olmasa da Java'nın asıl kullanımı Kurumsal (Enterprise) alanında oldu. Bugün muhtemelen tüm kurumsal firmalar az çok Java kullanmışlardır ve hala kullanmaktadırlar. Java'yı bugüne kadar gelmesini sağlayan da kurumsal dünyada en çok tercih edilen dil olmasıdır.
Java'nın kurumsal firmalarda tercih edilmesini en büyük nedeni tabiki "Write Once, Run Anywhere" özelliğiydi. Ancak sadece bu değildi. C/C++ gibi donanıma doğrudan erişmemekte ve uygulama çökmelerine neden olmamaktaydı. Java tip güvenli ve sağlam bir dildi. Kurumsal firmalar için sağlam ve güvenilir olmak çok önemlidir. Çok güçlü bir Thread (çoklu iş) desteği daha dil ilk üretildiğinden beri vardı. Geriye uyumluluk çok çok yüksekti. Yani yeni Java versiyonuna geçtiğinizde her şeyi çöpe atıp yeniden yazmanız gerekmiyordu. Çok büyük projeleri olan kurumsal firmalar için önemli bir özellikti bu. Dil yazımı C,C++ benzemesi geçişi kolaylaştırdı. Ancak C/C++ ın zor özellikleri (pointer, çoklu miras vb..) de çıkarıldı ve daha kolay bir dil yaratıldı.Java Öldü Mü ?
Bütün bu sebeplerle Java ile milyonlarca kütüphane , frameworkler yazıldı. Devasa bir dünya oluştu. O kadar ki kurumsal bir firmanın Javayı bırakıp diğer dillere geçmesi çok büyük çaba ve zaman gerektirir ve buna değecek bir dil de henüz yoktur. Arada bir "Java öldü mü ?" palavralarına da rastlarsanız da inanmayın. Uzun vadede (50 sene?) böyle bir ihtimal yoktur.