Blog

Java'ya Nasıl ve Nereden Başlayabilirim ?

Bilmediği bir şeyi öğrenmek isteyenlerin ilk başta yaşadıkları en büyük sorun nereden ve nasıl başlayacaklarını bilememeleridir. Bu yazı Java'ya başlamak isteyenlere yardımcı olacaktır.
Java'ya başlamak için iki ayrı yoldan ilerlemenizi tavsiye ederim.
Birinci yol teorik olarak ilerlemek, ikinci yol ise uygulama yapmaktır. Bu iki yolu paralel bir şekilde ilerletmeniz yararlı olacaktır.

Teorik Yol

İlk yolda ilk anlaşılması gereken Java dilinin temeli olan sınıf (class[klas]), nesne (object), yöntem(method [methıd]), alan (field[fiıld]) kavramlarıdır. Buna bilgilere genel olarak nesneye yönelik programlama (object oriented programming [object oryantıd programing) adı verilir. Bu konuyu iyi anlamanız önemlidir.

Pratik Yol

İkinci yol ise doğrudan uygulamadır. Yani bir program yazma ve onu çalıştırmaktır.

JDK Kurulumu

Java'da bir program yazmak ve çalıştırmak için en önemli ve yaygın araç JDK'dır [Jey Dı Key] (Java Development Kit - Java Geliştirme Kiti). Bu nedenle ilk iş olarak bu uygulamayı geliştirme yapacağınız bilgisayara kurmanız gerekir. Bu aracı Oracle'nın sitesinden indirebilirsiniz. Google'da JDK + Oracle + Download yazarsanız muhtemelen download sayfası gelecektir.
Şu anda en yaygın kullanılan versiyon 8'dir. Ancak Java 11'e geçiş de devam etmektedir. Bu nedenle 2021 itibarıyla yeni başlıyorsanız Java 11'den başlamanızı tavsiye ederim. Bu nedenle JDK 11. versiyonu indirmelisiniz.

JDK Kurulum Kontrolü

Kurulumdan önce bilgisayarınızda Java ortamının kurulu olup olmadığını kontrol etmek iyi olur. Windows'da start menüsünde veya Program Files'ın altında Java klasörünü arayabilirsiniz. Veya komut satırından
java -version
yazıp kurulu java var mı yok mu öğrenebilirsiniz.

JRE

Kurulum kontrol ederken dikkat edilmesi gereken bir konu var. Bazı işletim sistemlerinde Java uygulamalarını çalıştırabilmesi için JRE [Jey Ağr İ] (Java Runtime Environment) kurulu gelebilir. JRE yazdığınız kodu derleme araçları içermez sadece çalıştırmak içindir. Bu nedenle Java geliştirmek için yeterli değildir. JDK kurulu olması gerekmektedir. JDK içinde JRE bulunmaktadır. JDK kurduğunuzda JRE de kurmuş olursunuz.

Eclipse Kurulumu

JDK kurulumu tamamlandıktan sonra artık kodu derleme ve çalıştırma aracınız var demektir. Kod yazmak için ise Eclipse, NetBeans gibi IDE (ide) ler kullanılır. JDK kurulumundan sonra yaygın kullanılan Eclipse'i kurmanızı tavsiye ederim. Google'da eclipse + download yazarsanız Eclipse kurulumları gelecektir.
Eclipse, ortamda bulunan JRE ile açılacaktır. Ancak program yazmanız ve derlemeniz için bir JDK gerekecektir. Eğer tanımlı bir JDK var ise Eclipse onu görecektir. Görmemiş ise Eclipse içinde JDK'yı tanıtabilirsiniz.

Yazma, Derleme, Çalıştırma

JDK ve onun üzerinde Eclipse'i çalıştırdıysanız artık kod yazabilir, derleyebilir ve çalıştırabilirsiniz. Eclipse kodu derlemek ve çalıştırmak için arka planda JDK'yı kullanacaktır.
Eclipse ilk açılırken sizden workspace klasörü isteyecektir. Uygun bir klasörü verirseniz bir workspace (çalışma alanı) yaratmış olursunuz. Workspace açıldıktan sonra da yeni bir Java Projesi yaratmanız gerekir. Yarattıktan sonra da internetten basit örneklerini bulabileceğiniz bir HelloWorld uygulama kodu örneği bulabilirsiniz.
public class HelloWorld {
 
  public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hello World");
  }
 
}
Yukarıdaki örneği şuradan indirebilirsiniz : www.fibiler.com/Dogrudan-Java_Dosya_1420?path=Book%2Fsrc%2FHelloWorld.java
Bu örneği projenize eklediğizde Eclipse bunu derleyecektir. Eclipse projelerde değişiklik yapılır yapılmaz sizin için derleme yapmaktadır. Bu uygulamayı çalıştırdığınızda Eclipse'in içinde alt tarafta console ekranı çıkacak ve ekranda yazı gözükecektir.

Özet

Özetle ortama JDK kurduktan sonra Eclipse'i kurarak geliştirmeye başlayabilirsiniz. JDK derleme ve çalıştırmak için kullanılır. Eclipse ise kolay kod yazımı ve JDK'yi kullanarak kodlarınızın derlemesini ve çalıştırmanızı sağlar.
zafer.teker , 03.08.2021

Bu Sayfayı Paylaş:

Fibiler Üyelerinin Yorumları


Tüm üyeler içeriklere yorum ekleyerek katkıda bulunabilir : Yorum Gir

Misafir Yorumları




Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir