Sahipleri : Nizâmî-i Gencevi
12 yüzyılda yazılmış, Hüsrev ve Şirin'in hikayesini anlatan mesnevi tarzındaki eser. Hüsrev ve Şirin, Ferhad ve Şirin hikayelerinin ilk çıkış eseri olarak kabul edilmiştir.
Sahipleri : Ali Şîr Nevâî
1484 yüzyılda yazılmış, Ferhad ve Şirin'in hikayesini anlatan mesnevi tarzındaki eser. Ferhad ve Şirin, Gencevi'nin Hüsrev ve Şirin hikayesindeki Ferhad'ı baş kahraman haline getiren bir hikayedir.
Sahipleri : Kutb
1341-42 civarı yazılan Altın Orda tigini Tini Beg'e sunulmuş, Nizami Gencevî'nin Hüsrev ü Şirin eserinin Türkçe çevirisi. Bu çeviri, Hüsrev ve Şirin eserinin ilk Türkçe çevirisidir.
Sahipleri : Necmeddin Hacıeminoğlu
1968'de İstanbul'da yayınlanan, Altın Orda şairlerinden Kutb'ın Hüsrev ü Şirin çevirisi hakkında bir kitap. Kutb'un çevirisinin 1341-42 civarı yapıldığı tahmin edilmektedir.