Yazıt, üzerinde yazı bulunan genellikle taş veya sert bir ortama yazılmış yazılardır. Kitabe ifadesi de kullanılır. Hem yazıya hem de üstündeki ortama birlikte yazıt adı da verilir.
Eski Türk Yazıtları ifadesi başta Orhun yazıtları olmak üzere Göktürk, Uygurlar, Kırgızlar döneminden kalan Türkçe olan tüm yazıtlar anlaşılır. Bu ilk dönem sonrasından kalma yazıtlar da vardır. Çoğunlukla bulundukları bölgeye göre Orhun Yazıtları, Moğolistan yazıtları, Yenisey yazıtları, Kırgızistan yazıtları, Altay yazıtları gibi adlandırılır.
Yazıtların çoğu Runik alfabe adı da verilen Orhun Alfabesi veya Göktürk alfabesi ile yazılmıştır. Uygur döneminde Uygur alfabesi de kullanılmıştır. Soğd, Çin, Brahmi alfabesiyle yazılan farklı dil ile yazılmış yazıtlar da vardır. Bazı yazıtlar da iki dillidir. Son dönemlerde Arap alfabesiyle yazılmış yazıtlar da vardır.
En önemli ve ünlü anıtlar Kültigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarıdır. Bu anıtların önemi hem uzun hem de edebi bir dille yazılmış olmalarıdır. Diğer yazıtlar daha kısadırlar. Bazı bölümleri eksik, okunamayan yazıtlar da vardır.
Türkler tarafından yazılmasına rağmen sadece Soğdca, Çince veya Moğolca yazıtlar da vardır. Ancak bu yazıtlar Eski Türk yazıtı olarak kabul edilip edilmemesi tartışmalıdır. Bugut, Mongolküree ve Huis Tolgoy Yazıtları bu şekildeki yazıtlardır.