İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Web Şovalyesi Tim Berners-Lee

Web'in mucidi ve WWW (World-Wide Web) Consortium'unun yöneticisi Tim Berners-Lee'ye Birleşik Krallık kraliçesi tarafından şovalyelik verildi. Britanya yurttaşı olan ancak ABD'de yaşayan Berners-Lee Internet'in gelişimine katkılarından dolayı 'Sir' oldu. Geçmişte Britanya Krallığına hizmeti geçen insanlara verilen bu ünvan, insanlığa katkıda bulunanlara da veriliyor. Cumhuriyet'in artık tartışılmaz rejim olduğu günümüzde, sınıf ayrımını hala sürdüren, asiller demokrasisi niteliğinden henüz kurtulup halk demokrasisi olamamış bir ülkenin krallığına ait ünvanın pek anlamlı gelmeyebilir. Ancak Krallık gibi geri bir müessesenin bile İnternet gibi yeni çağın teknoloji devriminin liderlerini tanıması önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.

"Bu ünvan, Web'i mümkün kılan bütün web geliştirme camiası, yatırımcı ve geliştiriciler için bir onurdur" şeklinde yorum yapan Berners-Lee, "bunun web'in temel esprisinin yani herşeyi tek merkezli olmadan, açık ve adil, temel teknolojileri herhangi bir lisan ücreti ödemeden, herkesin kullanımına ve yeniliklere açmanın desteklenmesi anlamına geliyor" diye ekledi. "Web'i bu anlamlı şekilde tanıyarak yaratıcılarının ve kullanıclıarının paylaştığı bir sorumluluğu açık hale getiriyor. Bilişim teknolojisi dünyayı değiştiriyor, ve sonucunda uygulayanlar teknik ve toplumsal etkilerinden koparılamaz halde, hizmet ettikileri geniş kitlenin hesaba katılmasını beraberinde getiriyor.

Londra'da doğan Berners-Lee Oxford Üniversitesi'nden mezun 1976'da mezun olmuş. Kaynak makinesi, TTL kapıları ve M6800 işlemcisi ve eski bir televizyonlar ilk bilgisayarını kendi yapmış.

1980'de Berners Lee yazılım mühendisi danışman olarak Cenova'daki CERN (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuarı)'nda "Enquire" (Soruşturmak) adında, beynin yaptığı gibi rasgele ilişkilendirmelerle bilgi saklamaya yarayan bir program geliştirdi. Hiçbir zaman yayınlanmamış olan bu program Web'in gelecekteki gelişimi için bir temel oldu. Daha sonra World-Wide Web (WWW - Fünya Çağında Ağ) adlı hypertext (metinötesi) projesini ortaya koydu. Önceki Enquire'ı temel alan bu proje hypertext belgelerler insanların bilgilerin birleştirerek çalışmalarına olanak tanımak için tasarlandı.

İlk WWW sunucusunu (httpd) ve WWW adındaki ilk istemcisini 1990'da yazdı. HTML olarak bilinen hypertext'lerle belge formatlama dilinin ilk sürümünü yazdı. Bir kaç ay içinde Internet'te yayınladı. Internet üzerinden bir çok kişinin katkılarıyla Berners-Lee URI, HTTP ve HTML'i geliştirmek için çeşitli çalışmalar yaptı. MIT'teki Bilgisyar Bilimleri Laboratorının yöneticisi merhum Michael Dertouzos'un cesaretlendirmesi ve desteğiyle World Wide Web Consortium (WWW Konsorsiyumu)'nu kurdu. Dünyanın çeşitli yerlerinden üniversiteler ve enstitülerden ekipler bu çalışmalara katıldılar. Amaç Web'i tüm potansiyeline gerçekleştirmesini sağlamaktı. 1999'da Time dergisi tarafından 20. yüzyılın en büyük 100 zekası arasında sayılan Berners-Lee bir çok ödül ve ünvan sahibi oldu.

Tim Berners-Lee'nin Web'i icad eden adam olarak pek fazla tanınmaması, hiç bir şey icat etmeyip sadece başkalarının bulduklarını pazarlamayı becerebilen ve ortalıkta "dahi" diye dolaşanların yanında garip kaçıyor. Ama Web ayakta durdukça bilinçi internet uzmanlarının her zaman saygı duyacağı bir kişilik olarak duracaktır. HTML, JavaScript, CSS, XML gibi bir çok teknolojinin çıkış noktasını teşkil eden World-Wide Web'in, bilginin açık bir şekilde herkese ulaştırılabilmesini olanaklı kıldığı için, kendisinin geçmişte değil şimdiki zamanda da insanlığa büyük fayda sağladığı aşikar. Kendisine "Sör" ünvanını vermekte bu kadar geç kalan majesteleri kraliçe'yi saygıyla anmıyoruz. İnsanlık tarihi bilmem kaçıncı derecede bir ünvan veren kraliçeyi unutup gidecektir. Ancak Tim Berners-Lee uygarlık tarihine kendi ismin alın harflerle "efendi" olarak yazmıştır. Baylar-Bayanlar! İnsanlığa çon önemli hizmet eden bu büyük insanın manevi huzurunda ayağa kalkalım.

Şubat 2004
İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır