İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Zafer Teker
tekzaf@yahoo.com

Programcı Olacaklara Tavsiyeler

Programcı olmaya karar verdiniz. Ama hangi dili öğreneceksiniz ? Ve nasıl başlayacaksınız ? Bu yazıda bir kaç tavisyede bulunacağım.

İlk Önce Kendinize Web Sitesi Yapın

Web sitesi yapmak için beleş yer veren siteler bulunmakta. ("beleş" kelimesi garibinize gitmesin. Bu kelime free ürün kavramını çok iyi karşılıyor.) Bu sitelerden yer alabilirsiniz. Bir yer aldıktan sonra iki seçenek önünüze gelecek. Web sayfası yapmak için kodlama yaparsanız programcı olacaksınız demektir. Yok "ben program kullanırım o benim için gerekli olan kodu üretir" diyorsanız kusura bakmayın sizden programcı olmaz. Ancak web tasarımcı olabilirsiniz. Dreamweaver,Flash,PaintShop gibi görsel ağırlıklı programları öğrenebilirsiniz. Eğer programcı olmak niyetindeyseniz kod yazmaya daha şimdiden başlayacaksınız. İlk hedefiniz bellidir: HTML

HTML öğrenerek XML öğrenmek içinde bir giriş yapmış olacaksınız. Ancak HTML web sayfası yapmak için yeterli değil. Hemen CSS ve JavaScript öğrenmeye başlamanız gerekecek. CSS ile Style-Stil kavramını öğreneceksiniz. JavaScript ile gerçek programlamaya ilk adımınızı atmış olursunuz. JavaScript'in yazım kurallarının C,C++,Java,C#'a benzemesi nedeniyle bu dillere geçiş yapmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer HTML'i, CSS'yi ve JavaScript'i iyi bir şekilde öğrenmişseniz programcı olmuşsunuz demektir. En önemli kısmı geçtiniz demektir. Bundan sonraki adımlarda kolay olmayacak ama en zor aşama bu kısımdı.

Yavaş Yavaş Server Programlamaya Kayın

Siteniz yaptınız ama bazı sitelerde olan özellikleri yapmıyorsunuz. Örneğin üyelik yapmak istiyorsunuz. Bir yazı eklediğinizde tüm üyelere gitmesiniz istiyorsunuz. Veya anket yapmak, sitenize sayaç koymak istiyorsunuz. Evet artık Server programlama'ya geçmenizin zamanı gelmiştir.

İşte burada karşınıza çok sayıda seçenek gelecek. Ama ben sadece üçünü öneriyorum.

Server'ınızda php-mysql desteği olabilir. Bunun için php mysql öğrenebilirsiniz. Veya IIS var ise ASP öğrenebilirsiniz. (Ancak ASP öğrenmenizi tavsiye etmem. Artık ASP yerini .NET'e bırakmıştır.) Diğer seçenek .Net öğrenmektir. .Net içinde birden fazla dil seçeneğiniz de var. VB.Net,ASP.Net,C#.Net gibi. Benim burada tavsiyem C#.Net'i seçmenizdir. Çünkü C# yazım olarak java'ya doğal olarakta Javascript'e benzer. Bir başka seçenekte Java seçeneğidir. JSP-Servlet öğrenebilirsiniz. Bunları öğrenmeniz içinde Java öğrenmeniz gerekir. Bu üç seçenek dışındaki seçenekleri boşverin derim ben. Üçünden birini seçin. Bu üçünün birbirlerine göre üstünlükleri,eksiklikleri vardır. Ben burada tercihimi Java'dan yana kullandım. Çünkü Java nesneye yönelik ve güvenli bir dil. (PHP maalesef nesne yönelimli değil. Bazı özellikler sunsa da bence yeterli değil.) Java tek bir şirkete bağlı değil. Java deyince insanların aklına Sun gelmesine rağmen gerçekte böyle değil. Şu anda java'yı dünyanın en büyük şirketleri desteklemektedir. IBM,Oracle bunlardan en büyükleridir. Halbuki .Net için aynı şey söylenemez. .Net'i sadece Microsoft destekleyecektir. Bu .Net'in bence en kötü yanı. Teknoloji açısında Java teknolojisine göre eksik olmamasına rağmen Microsoft olayı biraz rahıtsız edici oluyor. PHP sadece server'lar için kullanılmakta. C# ve Java daha genel bir dil. C# veya Java öğrenirseniz bu dillerle başka platformlar içinde program geliştirebilirsiniz. Örneğin Java ile cep telefonlarına yönelik program gerçekleştirebilirsiniz.

Bu üçünden birini tercih ettiğinizde bir programlama dili öğrenmeye başlayacaksınız demektir. PHP, C# veya Java. Sitenizi geliştirirken database ihtiyacı duyacaksınız. Bunun için SQL öğrenmeniz gerekecek. MySQL iyi bir seçim. Hem PHP hem de Java'dan rahatlıkla kullanılabilir. Microsoft'un kendi SQL Server'ı var.

Her Zaman Bir Projeniz Olsun

Bir site yapma bir projedir. Programlamayı öğrenmeniz için bence en yararlı proje. Eli yüzü düzgün bir site bitirdiğinizde çok şey öğrenmiş olduğunuzu farkedeceksiniz. Eğer programcı olmak istiyorsanız "Hangi dili öğreneyim ?" diye sormayın. "Hangi Proje'yi yapayım ?" sorusu olmalı. Projeniz benim önerdiğimden başka bir proje'de olabilir. Örneğin bir üç boyutlu oyun projesi olabilir. veya bir muhasebe programı olabilir. Kesinlikle bir projeniz olmalı. Eğer bir projeniz yoksa programlamayı öğrenemezsiniz. Projesiz bir iş yapmak çok sıkıcı olur. "Java'da database kullanımını öğrenicem" gibi bir yanlışlığa düşmeyin. Bunun yerine java ile database kullanabileceğiniz bir proje bulun ve o projeyi gerçekleştirin. Örneğin bir şarkı sözleri database'i yapabilirsiniz. Bir kullanıcı besteciye, söz yazarına göre arama yapabilir. Şarkı sözleri eklenebilir. İşte bu bir projedir ve bu proje sonucunda istediğiniz konuyu öğrenmiş olursunuz.

Projenizde Her Türlü Teknolojiyi Kullanın

Bir projede projenin amacını bozmamak şartı ile her türlü teknoloji kullanın ve öğrenin. "Şöyle bir teknoloji var şu işi yapabiliyormuş. Ben bunu kullanabilir" diyorsanız hiç düşünmeyin kullanın. Teknoloji öğrenme ile vakit kaybetmek istemeyebilirsiniz. Ancak yinede uğraşın. Sonuç olarak amacını birazda öğrenmek. Çünkü başkaları sizin yaşadığınız sorunları yaşamış ve bunun için bazı teknolojiler geliştirmiş. Örneğin XML bunlardan en ünlüsü. O halde bu teknoloji gerektiği zaman kullanacaksınız.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır