İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Zafer Teker
tekzaf@yahoo.com

Artık "Açık Kaynak Kod"cuyum

Evet ben de artık açık kaynak kodcuyum. "Açık kaynak kod"lara güvenim giderek artıyor. Büyük şirketler sürekli "açık kaynak kod"u destekliyorlar. Bu kadar desteği olan grupları "üç beş anarşist kişi bir araya gelmiş bir şeyler yapmış" diyerek artık kimse suçlayamaz.

"Açık kaynak kod" denilince benim aklıma şu isimler geliyor hemen: Linux (bir işletim sistemi), Apache (bir http server ve açık kaynak kod geliştiren bir kurum), MySql (bir veritabanı server'ı), Mozilla (Netscape'in yerine gelen browser),Tomcat(jsp ve servlet çalıştıran bir web server). Bu ünlü programları herhalde dünyada milyonlarca insan kullanmaktalar. Kullananların çok memnun olduğunu zannediyorum.

Örneğin bir şirket kurdunuz. Windows'un yaptığı hemen hemen her şeyi yapabilen ve fazladan bir çok iyi özelliği olan Linux kurmak yerine, neden fazla para verip Windows kurasınız? Türkiye'de Linux o kadar yaygın değil. Bunun sebebi çok basit: KopyaYazılım. Eğer Türkiye'de kopya yazılım engellenirse insanların %90 Linux kullanır. Açık kaynak kod'un en büyük sorunu biraz kullanımlarının zor olması. Örneğin windows next düğmeleri ile kurulabilirken Linux'u kurmak o kadar kolay değil. Gerçi bu giderek değişmiştir. Linux'ı kurmak çok kolaylaşmıştır. Ancak yine de insanın gözünü korkutuyor.

Açık kaynak kod kullanmaya karar verdiniz. İşletim sisteminiz bellidir:Linux. Server olarak en iyi server Apache'dir. Database olarak mysql kullanılabilir. Office programı olarak OpenOffice istediğinizi rahatlıkla karşılar. Browser olarak Mozilla IE'den çok daha iyi özellikler sağlar. İşte hemen hemen her şeyi bedevaya getirdiniz. Ancak bu programlar için bazı kolaylıklar sağlıyan şirketlere biraz ödeme yapmanız gerekir. Örneğin Linux'u "next" düğmeleri ile kurulabilmesiniz sağlayan şirketler sizden bu işlem için para istiyebilirler. Bu programlar için destek veren şirketler desteklerinin karşılığında ödeme istiyebilirler. Bu programlarla ilgili bilgi sağlayan kitaplar veya dökümanlar satarak para kazanabilirler. Burada ilke şu. Yapılan program bedeva ve kodu herkese açık. Herkes bir katkıda bulunabilir. Para yapılan destekler ile kazanılır.

Artık Mozilla Kullanıyorum

İlk web'e girdiğim dönemleri hatırlıyorum. O zamanlar Netscape diye bir program vardı. Bu programı gerçekten çok sevdik. Bugün hala Netscape adına bir sempatim vardır. Ama itiraf edeyim uzun zamandır IE kullanıyorum. Bunun sebebi mecbur olmam. Çünkü IE standart olmayan bir çok özellik ekledi ve bir çok site bu özellikleri kullanıyordu. Netscape yavaş çalışıyordu ve özellikle Netscape4.x'lerin HTML,CSS,JavaScript desteğinden memnun değildim. Ama bu şikayetlerim artık sona erdi. Artık Mozilla var. Mozilla tüm standartları destekliyor ve yeni bir standartı çok çabuk bir şekilde destekleyecek. Microsoft'un bu kadar hızlı olması mümkün değil.

Mozilla'nın en güzel özelliği "Tab Bar". Google'da bir arama yaptığımda yüzlerce sonuç gelmektedir. IE'de bu sonuçları sağ tıklayıp yeni pencerede açardım. Buda görev çubuğunun IE ile dolmasına neden oluyordu. Artık Mozilla ile bu sorundan kurtuldum. Bir link'i sağ tıklayıp yeni tab'da açıyorum. Böylece aynı pencerede birden çok sayfayı görebiliyorum. Bu benim gibi internette çok bilgi arayan, fazla dolaşan insanlar için mükemmel bir özellik. Sırf bu özellik artık Mozilla kullanmam için yeter. Ama Mozilla'nın tek üstünlüğü bu değil.

Bir bilim-teknik sitesi yapmayı uzun zamandan beri düşünmüşümdür. Ancak matematiksel somboller konusu bir sorun oluşturuyordu. Bu formulleri resime çevirmek çok zor bir işti. MathML dilini ilk duyduğumda çok hoşuma gitti. Ama browser'lar desteklemiyordu ve ancak plugin olursa gösteriliyordu. Ancak Mozilla MathML'yi desteklemektedir ve plugin'e gerek yok. Bu işi standartlara uyarak yapmaktadır ve uyacaktır. Artık kesinlikle şunu söyliyebilirsiz ki bilişim firmalarında çalışanların, üniversitelilerin tercihi Mozilla'dır.

Apache'yi İstediğiniz Kadar Sömürün

www.apache.org sitesinde yapılan projelere hiç göz attınız mı? Yapılan projelerin ne kadar önemli olduğunu projelerin isimlerinden anlayabilirsiniz. Apache HTTP Server,Tomcat,Xalan-Xerces,Batik,FOP,Cocoon,James,mod_perl,php,tcl. Ve daha bir çok proje. İşte bizde apache kurumun projelerini sömürdük. Şu ana kadar şunları kullandım.

Bunlar benim direkt olarak kullandığım teknolojiler. Dolaylı olarak ant,log4j,Avelon vs.. bir çok projeyi kullanmışımdır. Açık kaynak kod denilince ilk aklıma apache geliyor. Ve açık kaynak kodun en büyük güçlerinden biri.

OpenOffice

OpenOffice programıda Microsoft Office'den geri kalan bir yanı yok. Onun sağladığı her şeyi sağlıyor. Hatta Microsoft Office dosyalarını açabiliyor. Ancak makro'ları çalıştırmıyor. Ancak kendi makro sistemini geliştirmiş. OpenOffice'de tüm açık standartları destekliyor. Bilgilerini xml olarak saklıyor. Daha sonra bu bilgileri kullanabiliyorsunuz. Örneğin kaydettiğiniz bir dosyadan bilgiyi bir program yapıp alabilirsiniz. Formüller için ayrı bir program geliştirilmiş. Yaptığınız bir formülü MathML olarak kaydedebiliyorsunuz. Bunun anlamını bu program ile hazırladığınız formülleri web'e koyabilirsiniz.

OpenOffice için ilginç olan Sun şirketinin desteğidir. Sun OpenOffice birliğinin bir üyesi ve çok büyük destek veriyor. Bunun sebebi Microsoft Office'nin tekelini kırmak.

Açık kaynak kod olayını büyük şirketler sık sık destekliyorlar. Bunun sebebi alanında tekel olmuş bir büyük şirketi yıkmak için de olabilir. Sun'ın politikası Windows'u bırak Linux kur, Microsoft Office'i bırak OpenOffice'i veya StarOffice'i (Sun'ın paralı ancak ucuz office programı), IE'yi bırak Mozilla'yı kur. Sun'a başka büyük şirketlerde bu konuda destek oluyorlar. Bakalım Sun'un bu son atağı başarılı olabilecek mi?

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır