İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

DTD

Belge Yapısı Seçenekleri

Belli bir veriyi tanımlamak için belge oluşturulması gündeme gekldiğinde bir DTD kullanılıp kullanılmayacağına karar verilmelidir. Burada üç olasılık bulunmaktadır :

DTD Kütüphaneleri

Bir çok firma veya kurum, belli bir alanada bilgi alışverişini standart hale getirebilecek DTD'ler oluşturmuşlardır. Daha önce kullanılan PDF, VRML gibi bir çok format’ın XML versiyonunda da üretilebilmesini sağlamak için DTD'ler üretilebilmektedir. Bunlardan başka CFML , BML gibi belli bir düzeye kadar programlama ve yazmalama (scripting) özelliklerine sahip olanlar bulunmaktadır. CDF (Kanal Tanımlama Formatı - Channel Definition Format) ve MathML (Matematik İşleretleme Dili - Mathematics Markup Language) formatları hali hazırda yaygın olarak kullanılmaktadır.

XHTML

HTML, XML'in belli bir etiket setine ve DTD'ye sahip olan bir uygulaması olarak düşünülebilir. Daha önce kullanılan bütün HTML etiketleri ve özellikleri XHTML adıyla XML formatına göre tanımlanmış bulunmaktadır. Ancak şu anda geçerli HTML standardı ile XHTML arasında bazı küçük farklar bulunmaktadır.Yakın bir tarihte bütün HTML belgelerinin XHTML formatında üretilmeye başlanacağı tahmin edilmektedir. Böylelikle, belli bir DTD'ye sahip XML belgelerini yorumlayabilen ve işleyebilen her uygulama XHTML'yi de otamatik işleyebilecektir.

XHTML formatı, XML'in kurallarına uymak zorunda olduğından, HTML formatına göre küçük farklılıklar içermektedir. HTML standardına uymadığı halde daha önce hoş görülen özellikler XHTML'de kabul görmez. XML büyük-küçük duyarlı olduğundan bütün etiketler küçük harfle belirtilmelidir. Boş olmayan her eleman bir kapatıcı ertiket içermelidir. Bütün özellikler tırnak içinde verilir. Özelliklere değer verilmemesi (minimizasyon) XHTML'de kabul görmez. Boş elemanlar <etiket/> biçiminde kullanılmalıdır.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır