Tanım: Eylemleri, eylemsileri, sıfatları ve kendisi gibi belirteçleri anlamlarını belirten , sınırlandıran sözcükler. "Orhan şimdi geldi" cümlesindeki şimdi eylemi niteleyen bir belirteç , "Pek sevimli kedi aldım" cümlesindeki pek sözcüğü sevimli sıfatını belirten bir belirteç, "Dün aldığımız sular güzeldi" cümlesindeki dün ise aldığımız eylemsisini niteleyen bir belirteçtir.
Tanım: Eylemi zaman bakımından sınırlandıran belirteçler (zarflar). "Bugün geldi" cümlesinde bügün, "Birazdan gelecek" cümlesindeki birazdan, "Apansızın düştü" cümlesindeki apansızın belirteçtir
Tanım: Bir eylem veya başka bir belirteçi yer ve yön bakımından belirten belirteçler. "Aşağıya indi" cümlesindeki aşağıya, "Yana doğru kay" cümlesindeki yana doğru belirteçtir.
Tanım: Eylemin nasıl yapıldığı, ne durumda yapıldığını belirten belirteçler. "İyi davran" cümlesindeki iyi, "Asla söylemedi" cümlesindeki asla, "İşte geldim" cümlesindeki belirteçler zaman belirteçleridir (zarflarıdır)
Tanım: Sorulara cevap olarak kullanılan belirteçler. Örneğin "Gelir misin ?" sorusuna verilen "Elbette" cevabı (elbette gelirim gibi), "Gidecek misin ?" sorusunda verilen "Hayır" cevabı (hayır gelmem) şeklinde belirteçtir.
Tanım: Sıfatları, eylemleri ve kendisi gibi belirteçleri nicelik bakımından belirten belirteçler. "İki saat kadar çalıştık" cümlesindeki "iki saat kadar", "Pek güzel bir kız" cümlesindeki "pek" azlık-çokluk ve nicelik bildiren belirteçlerdir.
Tanım: Eylemleri ve sıfatları soru yoluyla belirten belirteçler. "Ne gülüyorsun ?" cümlesindeki "Ne", "Ne kadar aradım seni" cümlesindeki "Ne" soru belirtecidir. Soru belirteçleri soru cümleleri dışında da kullanılır.
Tanım: Eylemleri eğer, şayet gibi sözcüklerle koşul olarak belirten belirteçleri. "O yapmazsa eğer ben yaparım" cümlesindeki eğer, Şayet kabul etmezse biz ederiz cümlesindeki şayet sözcükleri belirteçtir.