İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Java Platform'u PHP, Phyton, ASP, ECMAScript'i Destekleyecek

Java ve Scripting Dilleri

Java platformunda PHP, Phyton, ASP, ECMAScript (JavaScript) gibi scripting dillerinin çalıştırılabilmesini sağlamak için bir çalışma sürdürülüyor (Java Specification Request 223). Bu girişimde başı çekenler arasında Java'nın yaratıcısı Sun ve PHP'nin en büyük ticari destekleyicisi Zend bulunuyor. Bu çalışmaya Apple, Borland, Macromedia, MySQL ve Oracle'ın bulunduğu bir grup firma da katılıyor. Amaç Java platformunun özelliklerinden öncelikle PHP olmak üzere çeşitli scripting dillerinin faydalanabilmesini sağlamak. Ayrıca Java platforumda web sayfası geliştirmek için kullanılan JSP'ye bir çok alternatif getirmek gibi bir işlevi var bu girişimin. Sun bu hareketle PHP gibi çok büyük geliştirici sayısına sahip bir dili Java platformuna kazandırmış olmayı planlamakta. Zend ise bu girişmle birlikte PHP diline Java platformunun zengin kütüphanesinden faydalanma olanağı sağlamayı hedeflemekte. Böylelikle Zend, J2EE ve .NET'te bulunan ve giderek artan Web Services API'yi PHP için de gerçekleştirmek zorunda kalacaktı. Ama PHP'nin kolaylığına Java'nın gücünü katmak her iki taraf için de çok mantıklı bir birliktelik olarak görülüyor.

Java ve PHP : Rakip Mi Müttefik Mi?

Bilindiği gibi Java zengin bir kütüphane içeren, platformdan bağımsıuz çalışan,nesneye yönelik bir yazılım geliştirme platformu. PHP ise web sayfası yapmakta kullanılan, programcının çok çabuk web sayfası üretebilmesine olanak tanıyan bir dil. ASP ve JSP teknolojileri büyük ölçüde PHP'yi örnek almışlar. HTML içerisine kod yazma esasına dayanan bu dil, internetin ilk yaygınlaştığı yıllarda yoğun olarak kullanılan Perl'ü geride bıraktı. Zira üstün metin işleme özelliklerine rağmen Perl, programcının bütün HTML'i kendisinin üretmesini gerekli kıldığı için yerini giderek PHP'ye bıraktı. Açık kaynak koduyla geliştirilen PHP hemen her konuda kolaylık sağlayan bir çok özellik içeriyor.

Java bir platform, PHP bir web scripting dili. İkisi rakip değil. PHP'nin rakibi JSP olabilir, zira Java platformunun web sayfası yapmak için kullandığı dil JSP'dir. Bu girişimle birlikte Java platformunda JSP'nin yanında PHP ile de geliştirme yapılabilecek. JSP, Java dilindeki ve platformundaki her özelliğe sahip olması nedeniyle PHP'ye oranla daha güçlü gibi görünmesine rağmen PHP'den çok daha zor. HTML, CSS ve JavaScript üzerinde uzmanlaşmış web geliştiricilerin PHP'yi benimesemesi çok daha kolay. Ayrıca halen Java bilmeyen milyonlarca PHP geliştiricisi var. Bu girişmle birlikte hepsi Java platformunda kod geliştirebiliyor olacaklar.

Peki Ya ASP, Phyton, ECMAScript ?

Java'nın Scripting dillerini desteklemesi PHP'yle sınırlı değil. ASP, Phyton ve ECMAScript (JavaScript) de desteklenecek diller arasında. Microsoft'un .NET öncesi web geliştirme teknolojisi olan ASP daha önce bir çok firma tarafından Linux ve UNIX platform'una port edilmişti. Phyton'un Java platformundaki karşılığı Jyton zaten bir süredir kullanılıyor. ECMAScript'e gelince JavaScript ve Java'nın server-side birlikte çalışması zaten bir çok server'ın desteklediği bir özellik. JavaScript başlangıçtan beri zaten Java'nın script dili olarak düşünülmüş. Java application server'ların JavaScipt'i desteklemesi çok da ilginç sayılmaz. ColdFusion'nun Java'nın Tag Library teknolojisiyle uygulanıp Java paltformunda çalıştırılabilmesi Java'nın başka dillerle olan bağlantısının bir başka örneği.

.NET'in Çok Dilliliği?

Bilindiği gibi .NET, Java platformunu temel özelliklerini benimsemiş ancak Windows platformu düşünelerek optimize edilmiş, Microsoft'un VB, VC++ ve COM gibi teknolojilerini de dışlamayan bir platform. En önemli özelliği 'Çok Dil Desteği'. .NET platformu C#, C++, Visual Basic, JScript, J# gibi dilleri destekliyor. Bütün bu diller .NET platformunun biribiriyle eşdeğer dilleri. Aslında C# .NET'in asıl geliştirme dili diye düşünülebilir. Çünkü diğer dillerin aksine C# .NET platformu için üretildi. C/C++ UNIX'i yazmak için geliştirlmiş bir dil, makineye olan yakınlığı nedeniyle yüksek performansla kod yapmaya yarıyor. Visual Basic Windows'ta görsel programlama yapmak için yapılmış (web programla için yapılmamış) bir dil. J# da Java dilini seven ve bilenler için .NET platformunun desteklediği dil. (Java'yla sadece görünüş benzerliği var.) JScript ise Netscape'in server-side geliştirme dili JavaScipt'ten yola çıkılarak yapılmış ki bu dil daha önce VBScript'in yanısıra ASP tarafından da destekleniyordu. Bütün bu diller farklı özelliklerine rağmen .NET platformunun asli dilleri. Biri yerine öbürünü kullanmak mümkün.

Microsoft bütün adı geçen dilleri .NET için değiştirmiş. VB.NET VB değildir, C++.NET bizim bildiğimiz C++ değildir. J# Java hiç değildir. Netsacape'in JavaScript'ini bilenler için JScipt server-side'da çok farklı. .NET'in bu dilleri desteklemesinin nedeni bu dilleri bilenlerin .NET'e geçişini kolaylaştırmak. Yoksa bu dilleri olduğu gibi desteklemek gibi bir amacı yok.

Java'nın scipting dillerini desteklemesi ise çok farklı olacak. Bu dilleri değiştirip Java platformuna uygun hale getirilmesi yani bozulması düşünülmüyor. PHP ve diğer diller aynı şekilde çalışacaklar. Hatta PHP gendi gelişimini bağımsız bir şekilde sürdürebilecek. Ancak aynı zamanda Java'nın bütün kütüpjhanelerine ve Java'da yazılmış bütün yazlıma erişebilecekler. BU aslında şu anda zaten yapılıyor. Ancak artık standart bir şekilde yapılacak. Diğer dilleri için de durum buna benzer olacak.

Sun şimdiye kadar Java'nın diğer dillerle birlikte çalışmasını pek desteklemiyordu. Diğer dilleri Java'ya entegre eden bir çok çalışma Sun'ın dışındaki firmalar tarafından yapılmıştır. Java'nın diğer dillerle karşıtırlması standar dışı uyumsuz yazlımlar doğuracağı endişesiyle reddedilmiştir. Sun'ın artık Java'nın çeşitli scripting dillerini desteklemesini bizzat desteklemesi önemli bir karar değişikliği olarak yorumlanıyor. Bunu .NET'in çok dilliliğine karşı Java platformunun bir yanıtı olarak görenler de var. Hatta Java'nın faşistçe olarak yorumlanan 'Tek Dil Tek Platform' ilkesini değiştirmesini rakibinin bir kozunu çürütmeye çalışmak olarak algılanıyor. Microsft'un 'çok dil tek platform'una karşı Sun 'Tek Dil Çok Platform' diyordu. Artık 'Çok Dil Çok Platform' diyecek gibi görünüyor.

3 Milyon 10 Milyon'a

Dünyada şu anda yaklaşık olarak 3 milyon Java developer'ı olduğu tahmin ediliyor. Amaç bu sayıyı 10 milyon'a çıkarmak. 0.5 milyon PHP geliştiricisi olduğu kabul edilirse Java scripting dilleri desteklemesi zaten gidrek artan developer sayısını az zamanda çok daha büyük rakamlara getirecek gibi görünüyor. Java platformu'na geçmeyi düşünen ancak geliştirdikleri dilin kolaylığından ve güzelliğinden vazgeçmek istemeyen firmalar ve geliştiricilerin önünde Java platformu ve Java platformunu destekleyen yazılımların kapıları ardına kadar açlıyor. Bu kapıdan kmlerin girip kimlerin girmeyeceği önümüzdeki yıllarda görülecek.

1 Eylül 2003
İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır