İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Raşit Fidan
fidanras79@yahoo.com

Yazılım Eğitiminde Çarpıklıklar

Okullardaki programcılık eğitiminden başlayarak sözlerime başlamak istiyorum.

Eski Programlama Dillerini Neden Öğretiyorlar?

Eski programlama dillerini neden öğretirler anlamış değilim.Basic,pascal,fortran,cobol...

Ne işe yarıyor ki bunlar?Eskimiş teknolojiler.Öğrencilere bu eski şeyler öğretilerek zaman boşa akıp gitmektedir.Oysaki direk son teknoloji dillerinden eğitime başlansa daha iyi olur diye düşünmekteyim.

Şimdi diyeceksiniz "daha kolay olduğu için en evvel onlar öğretilmeli ki sonra gelişmiş dillere gecerken zorluk cekilmesin."

Pekala sizle bi hesap yapalım.Mesela tüm bu eski dillerden hiçbiri öğretilmeden c++ veya java'dan başlansa ve öğretilse ne olur?

Eski dil öğrenip yeni dile gecmek isteyecek olan öğrenci eski dili öğrenirken belli bir zaman harcayacak mı?Mesela bir sene...Sonra yeni bir dile gececeğini düşünelim.Bütün dillerde döngü yapıları,koşul yapıları ve değişken tipleri vs. benzerdir.Fakat dilleri birbirinden ayıran şey onların ruhudur,yani kazandırılan yeni teknolojisidir.

Siz direk yeni bir dilden başlatsanız 1 sene sonunda yine onu aşağı yukarı biraz öğrenmeyecekmi?hadi 1,5-2 sene verelim her iki eğitim sistemine.İlkinde 1.yılda eski bir dil öğretilecek sonra 2. yarıyılda yada yılda yeni bir dile gecilecek olsun.Öğrenciler eski programlama mantığını kafalarına kazıdıktan sonra yeni teknolojilere gecmeleri zor olmaktadır.Yani eskiden edindiği programlama alışkanlıkları hala devam etmektedir ve bunları unutmak içinde bir zamana ihtiyac vardır.Çünkü bu alışkanlıklar kökleşmişse sökülüp atılması daha zor olacaktır.

Örneğin gecenlerde net'te bir arkadaşım java sınıfında daha önceden delphi öğrenmiş biri hocasına "şu delphide hangi fonksiyona denk geliyor,şu bilmem nede neye karsılık geliyor vs.." gibi sorular soruyormuş.Bende ona dedimki "Javada delphiyi melphiyi hatırlamayın,bunları unutun".Javaca düşünmenin mantığını alamamış yada kavrayamamış hala delphice düşünmekte ve düşünmekte de ısrar etmektedir.Zaten yeni teknolojiyi öğrenecekseniz neden "bu eski dilde ne anlama geliyor" diye düşünüyorsunuz ki.Bu soruları kendinize veya başkasına hiç sormayın direk eski dile devam edin daha iyi.Yeni teknolojiyi öğrenmenin ne manası var? Bu java öğrenmek değil javada delphiye devam etmek demektir kısacası.Hiç başlama javaya, delphide kal devam et,tavsiyemdir.

İşte sizin gödüğünüz üzere öğrenciler yeni dil öğrenirken eski alışkanlıklarını unutmak için de bir zaman harcıyorlar.Şimdi kimin daha çabuk öğrenebileceğini kestirebiliyor musunuz?

Öğretim Üyeleri (Hocalar) Neden Kaliteli Eğitim Vermekten Kaçınır?

Üniversite yıllarımdan hatırladığım hocalar öğrencilere pek acıklayıcı olmazlardı.Pek eğitimin kalitesi ile ilgilenmezlerdi.Yani onlar dersi anlatırken kendi meslektaşına anlatıyormuş gibi anlatırlardı.Bizler öğrenciyiz oysaki.

Bazen mail kutuma sorular geldiğinde cevaplıyorum ve karsılığında şu tip mesaj alıyorum:"Cok teşekkür ederim.Neden okulda daha acıklayıcı olmuyor hocalarımız anlamıyorum?Sizin anlattıklarınızı cok iyi anladım oysa..."

Anladım ki bir hoca asla öğrencisinin kendinden daha zeki ve yetenekli olabileceğini düşünmemektedir.Böyle bir olasılık varsa bile bilgiyi dirhemle vermelidir!Bunu kabullenebilme,onun adına sevinme ve hatta onu tebrik etmek gibi meziyetler yaradılışı gereği fıtratında yoktur!

Öğretmenin Önemi

Bir programlama dili öğrenirken size yardımcı olan kişinin yani hocanın önemi büyüktür.Çünkü siz Amerikayı tekrar keşfetmeden önce size hangi yolu izleyeceğinizi ve karşınıza çıkabilecekler hakkında tecrübe sahibidir hoca.İyi diyalog kuran (üniversite eğitimim maalesef monologdu ben ne kadar diyaloga cevirme gayreti içinde olsaydım da:)),empati yeteneği gelişmiş olan bir hocanız varsa öğrenmenin hızı katlanarak artmakta ve zaman kaybettiren şeyleri hemen aşarak size zaman kazadırabilir iyi bir hoca.

Hoca en gelişmiş ve esnek database sitemine sahip bir sözlüktür.Siz soru sorarsınız o hemen bir cevap verir.

Öğrenim aşamasında Bir problemle karşılaştınız ;mesela benim kendi başıma öğrendiğim şeyler hakkında bazen başıma geliyordu.

Sorunu aşacak kadar bilgiye sahip değilseniz takıldığınız noktayı aşmak için bazen 2-3 hafta duraksamak zorunda kalabiliyorsunuz.Fakat yanınızda bir bilen olsa o zaman herşey daha hızlı gelişmektedir.

Üstadın birine sormuşlar "neden kitap yazıyorsun" diye.O da cevap vermiş; "Geriden gelenlerin zorluklarla karşılaşmasını önlemek için değil, karşılaştığı zorluklarla nasıl baş edeceğini öğretmek için" demiş.Diyebilirsiniz ki "ben böyle bir söz duymadım".Valla bende duymadım ama eğer söylenmemişse ben söylemiş olayım.

Eğitimde hatalar ve zorluklarla öğrencinin bizzat kendisi yüzleşmesi taraftarıyım.Yani siz birine yardım ederken onu hazır olmadığı bir noktaya taşıma gafletinde bulunmayınız.Çünkü hata yaşamamış bir kişi gelecek başka zorluklara karşı savunmasızdır.Fakat sorunları sizin çözmeniz yerine şunu yapabilirsiniz;zorlukları nasıl aşabileceğini ona gösterirsiniz.Daha sonra mutlaka kendisi zorluklarla yüzleşmeli ve kendisi aşmalıdır.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır