İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Burak Bayramlı
bayramli@bilisimcumhuriyeti.com

Ant: Java yazılımcıları için Cankurtaran

Butun yazilim projelerinde bir is bolumu vardir.

Programcilar, kod yazip diske saklar test yazip programin iyi durumda olup olmadigini kontrol ederler. Cok yaratici olan bu islemin, onunde ne kadar az engel varsa o kadar iyi tabii. Eger testlerin durumu iyi ise, kodu Kaynak Kontrol Sistemine eklerler. Boylece yeni kodu herkes gorebilir. Gunun sonunda mutlu bir sekilde evlerine gidebilirler.

Ayni proje icinde, bir, yada daha fazla arkadasinizin gorevi, mesela kodu KKI'dan cekip, Internet'te kurmak olabilir. Kurmak derken, mesela www.arabeni.com sitesinin kodunu, programcilarin yazdigi en son guncel kod ile 'guncellestirmekten' bahsediyorum.

Amaclar rahat gibi gozukuyor. Bir kac tane Servlet yazdim, Java dosyalarimis var (.JAVA). Hemen bu dosyalari derleyip, cikan .CLASS dosyalari Internet makinesine kopyalarim... Sunucu programi indirip/kaldirirsam, yeni program isleme girmis olacak.

Basit gelse de kulaga, ihtiyac listemiz aslinda az/buz degil.

Cozum Ant

Bu tip sorunlar icin ANT programi cok uygun. (Google'dan jakarta ve ant yazarak programi nereden indireceginizi bulabilirsiniz).

ANT kullanmak icin, proje basina sadece bir tane build.xml yazmak yeterli. Mesela, butun Java kayitlarini derlemek icin, asagidakini build.xml icine yazin.

<project name="bizim_proje" default="java" basedir=".">
	<property name="classes" value="${build}/WEB-INF/classes" />
	<property name="build" value="${basedir}/build" />
	
	<target name="java" depends="init">
		<javac destdir="${classes}" srcdir="${basedir}/java">
			<classpath refid="cp" />
			<include name="*.java"/>
		</javac>
	</target>
</project>

Bu dosya tanimlandiktan sonra, derleme icin <kod>$ ant java</kod> demeniz yeterli olacaktir. 'java' diye tanimladiginiz kelime, bir 'hedef kelime'dir.

Neden Ant

Ant programi ile Make arasinda temel olarak benzerlikler olsa bile, aslina ant cok ustun bir yazilim. Mesela, javac kelimesi, bir arac kelimedir. 'Arac' kelimeleri bir araya getirerek 'hedef kelimeler' tanimlamak mumkun oluyor. Ant, bir cok arac kelimeyi onceden tanimlamis, bu yuzden tekerlegi bastan icat etmenize gerek kalmiyor. Mesela, javac arac kelimesi, arka planda bir Java programi isletir. Bu program, onceden tanimladigi uzere, mesela /usr/ dizin seviyesinden baslayip, asagiya dogru inip butun java kayitlarini derler, ve tanimlanan baska bir yere koyar. Butun bunlari bourne shell ya da make kullanarak yapmaya kalksaniz, betik kodunuz cok uzardi.

Ant'in yararli oldugu diger islere gelelim:

Burak Bayramlı

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır