Dil, gırtlak içindeki ses tellerinin titreşmesi sonucu çıkan sesin, ağız içindeki dil, diş, damak, dudak, burun yolu vb.. den geçişte kontrol edilmesiyle oluşturulur. Ağız içindeki dil, konuşma için gerekli en önemli organ olmasından dolayı sesle kurulan iletişim sistemine bir çok toplumda dil organının adı verilmiştir. Türkçede de organ anlamındaki "dil" ile iletişim sistemi olan "dil" aynı sözcükle ifade edilir. İngilizce de organ anlamı olan tongue aynı zamanda iletişim sistemi olan dil anlamına da gelmektedir.
İnsanların ilk defa dille iletişimi ne zaman başladıkları bilinmiyor. Yaklaşık 100 bin ile 70 bin yıl arası bir zaman önce sesli iletişimin başladığı tahmin edilmektedir. Bu ilk çıkıştan sonra insanlar farklı bölgelere ayrılmış ve farklı dil yapıları ortaya çıkmıştır.
Dünya genelinde diller yapı olarak üçe ayrılır. Tek heceli, bükümlü ve eklemeli diller. Tek heceli dillerde sözcüğün kendisini değişmez. Sözcüklerin sırası veya vurgusu ile anlam verilir. Eklemeli dillerde ise sözcüklerin yapısı değişmez ona ek yapılarak yani anlamlar verilir. Bükümlü dillerde ise sözcüğün yapısı belirli düzenlere göre değişime uğrar ve anlam bu değişimin yapısına göre verilir. Çince, Vietnamca, Tayca, Lao, Birmanca , Kamboçya gibi genellikle Doğu Asya ülkelerinin dilleri tek hecelidir.
Aynı kökten çıkan diller Dil Ailesi adı verilen ailler içinde toplanır. Örneğin Hami-Sami dilleri, Hint-Avrupa dilleri, Ural dilleri, Altay dilleri gibi. Bir ailedeki dillerin tek bir dilden doğduğu kabul edilmektedir. Bu dil ailelerin ise bazılarının daha büyük dil ailelerini oluşturduğunu, çok daha eski tek bir dilden doğduğunu savunan Nostratik, Avrasyatik vb.. gibi henüz tam anlamıyla kabul edilmemiş teoriler de vardır. Dil Aileleri aşağıdaki gibi özetlenebilir. Ancak bazıları hala tartışmalıdır :
- Altay Dilleri (Türkçe,Moğalca, Mançuca). Kore ve Japon dili'de Altay dilleri arasında olduğu düşünülmektedir.
- Ural Dilleri (Macarca,Fince)
- Dravid Dilleri (Dravid, Tamil)
- Eskimo-Aleut Dilleri
- Hami-Sami Dilleri (Arapça, İbranice, Habeş Dilleri ; Berberi Dilleri ; Kıptice)
- Hint-Avrupa Dilleri (Hint-İran Dilleri (Sansktirtçe, Hintçe , Urduca , Fars Dilleri (Farsça , Tacikçe , Kürtçe)) , Avrupa Dilleri (Germen Dilleri(Almanca, Almanca,İngilizce,İskendinav Dilleri) Romen Dilleri (İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rumence), Slav Dilleri (Rusça , Sırpça , Lehçe ,Bulgarca , Çekce , Slovakca , Baltık Dilleri) ; Yunanca ; Arnavutça ; Ermenice, Keltçe)
- Kafkas Dilleri (Gürcüce ,Lazca, Çerkezçe, Abhazca , Ibıhça, Çeçence)
- Çin-Tibet Dilleri (Çince,Tibet-Burma,Vietnamca,Birmanca,Kimerce)
- Tay-Kaday Dilleri
- Nil-Sahra Dilleri
- Nijer-Kongo Dilleri (Bantu Dilleri Hariç)
- Nijer-Kongo (Bantu) Dilleri
- Koisan
- Avustronezya Dilleri