Bu Kategoriye İçerik Girin veya Soru Sorun

Kategori İçi Sözlük

Bu Sayfayı Paylaş:

Aile Alem Amfibi - Amfibyum - İki Yaşamlı Başıboş Köpek Sorunu Bitkiler (Plantae) Biyolojide Canlıların Sınıflandırılması Canlılar Dünyası İle İlgili Bilgiler Cins Ebabil Epitet Erguvan Fulya - Filya Hatmi Hayvanlar (Animalia) İkili Adlandırma Keçiboynuzu - Harnup - Ceratonia siliqua Menekşe Meşe Ökaryot Prokaryot Protistler (Protista) Sınıf Şube Takım Takson Taksonomi Tür Üç Domain Sistemi (Üç Üst Alem Sistemi) Üst Alem (Domain)

Taksonomi

Tanım: Canlıların sınıflandırılması ile ilgili kuralların ve bilgilerin tümü

Alem

Tanım: Canlıları sınıflandırmada kullanılan en üst sınıflandırma grubu. Alemin üstünde de Üst Alem (Domain) seviyesi bulunmaktadır.

Şube

Tanım: Canlı sınıflandırmasında alemin altında olan ve benzer sınıfların oluşturduğu grup

Sınıf

Tanım: Canlı sınıflandırmasında şubenin altında olan ve benzer takımların oluşturduğu grup

Takım

Tanım: Canlı sınıflandırmasında sınıfın altında olan ve benzer ailelerin oluşturduğu grup

Aile

Tanım: Canlı sınıflandırmasında takımın altında olan ve benzer cinslerin oluşturduğu grup

Cins

Tanım: Canlı sınıflandırmasında ailenin altında olan ve benzer türlerin oluşturduğu grup

Tür

Tanım: Aynı veya yakın gen yapısında olan ve ortak özellikler taşıyan canlı grubu.
Tanım: Kısır olmayan yeni bireyler üretebilme yeteneği olan canlı grubu

Takson

Tanım: Canlıları sınıflandırmak için kullanılan Alem,Şube,Tür gibi birimlerin ortak adı.

Üst Alem (Domain)

Tanım: Canlıları sınıflandırmada kullanılan en üst seviye. Alemleri gruplandırmak için kullanılır

Prokaryot

Tanım: Hücresi içinde zar ile çevrilmiş çekirdeği ve organelleri (hücre içinde belirli görevleri yapan bölümler) bulunmayan canlılar

Ökaryot

Tanım: Hücresinde zar ile çevrili çekirdeği bulunan canlılar

Üç Domain Sistemi (Üç Üst Alem Sistemi)

Tanım: Canlıları Bakteriler,Arkeler ve Ökaryotlar olarak üç üst aleme (domain) ayıran sınıflandırma sistemi

Protistler (Protista)

Tanım: Mantarlar,Bitkiler ve Hayvanlar dışında kalan tek veya dokuları olmayan çok hücreli canlılardan oluşan grup.

Bitkiler (Plantae)

Tanım: İnorganik maddeleri (çoğunlukla güneş ışığını) kullanarak gerekli olan organik maddeleri üreten (kendibeslek-ototrof) canlı grubu.

Hayvanlar (Animalia)

Tanım: Besinlerini dış dünyadan sağlayan (kendi besinlerini üretemeyen-heterotrof) , gelişmiş haraket ve sinir sistemlerine sahip olan canlı grubu

İkili Adlandırma

Tanım: Bir türü adlandırmak için kullanılan ve iki addan oluşan adlandırma sistemi. İlk ad cins ismi , ikinci ad ise türü tanımlayan addır. Cins adı büyük harfle tür tanımlama adı küçük harfle başlar.

Epitet

Tanım: İkili adlandırma sisteminde cins isimden sonra kullanılan türü tanımlayan isim

Amfibi - Amfibyum - İki Yaşamlı

Tanım: Balık ile sürüngen arasında özellikler gösteren, soğukkanlı (ektoterm) olan bir canlı sınıfı. Yavruluk solungaçlarıyla deniz içinde solunum yaparken yetişkinleri karada akciğerleriyle solunum yaparlar

Menekşe

Tanım: Violaceae (Menekşegiller) ailesine ait, mor renkli ve güzel kokulu çiçeği ile ünlü bitki türü. Sadece çiçeği içinde Menekşe adı verilmektedir

Meşe

Tanım: Kayıngiller (Fagaceae) ailesi içindeki bir ağaç türü

Fulya - Filya

Tanım: Nergisgillerden bir bitki ve bu bitkinin çiçeği

Hatmi

Tanım: Malvaceae ailesinden , Alcea cinsinden bir bitki türü ve onun çiçeği

Ebabil

Tanım: Apodidae (sağangiller) ailesinden bir kuş türü. Sınıflandırmadaki latince adı Apus apus'dur. Kırlangıç kuşlarına benzemektedir

Erguvan

Tanım: Latince adı Cercis siliquastrum olan, eflatun-kırmızı arası renkli çiçeği ile ünlü (erguvan rengi), baklagillerden bir bitki türü

Keçiboynuzu - Harnup - Ceratonia siliqua

Tanım: Baklagiller ailesine ait, Akdeniz iklimine benzer yerlerde yetişen, çalı veya ağaç formunda olan bir bitki türü

Biyolojide Canlıların Sınıflandırılması

Canlılar 7 ana grupta toplanmıştır. Büyükten küçüğe doğru Alem-Şube-Sınıf-Takım-Aile-Cins-Tür şeklinde gitmektedir. Her grubun alt ve üst grupları da verilebilir : Üst Alem, Alt Alem, Üst Şube , Alt Şube gibi. 


Başıboş Köpek Sorunu

Türkiye uzun zamandır başıboş köpekler sorunuyla yüzleşmektedir. Başıboş köpekler insanları öldürmekte, yaralamakta, onları kovalayarak veya trafikte aninen yola çıkarak insanların ölmesine ve yaralanmasına sebep olmaktadır. İnsana taşıdığı kuduz, kist hidatik ve daha bir çok hastalık ile insanların hastalanmasına ve ölmesine sebep olmaktadır.
Bu sorunun çözümü basittir ve başıboş köpek diye bir şeyin olmasına izin vermemektir. Bir çok ülkede olduğu gibi sokaklarda tek bir başıboş köpek kalmadığında ve kalmaması için de hemen müdahale edildiği sürece sorun köklü olarak çözülecektir.
Başıboş köpek diye bir kavram da olamaz. Hayvanlar ya yaban hayvanıdır, ya çiftlik hayvanıdır ya da evcil hayvandır. Bundan başka bir sınıf olamaz. Evcil ve çiftlik hayvanları insanların bakımında, sağlık ve diğer sorunları çözülmüş şekilde yaşarlar. Yaban hayvanları da zaten doğal hayatını devam ettirirler. Basıboş hayvan, evcil olup sokağa atılmış 3, 5 yaşındaki çocuklar gibidir. Nasıl 3,5 yaşındaki çocuk bakıma muhtaç ise evcil hayvanlar da muhtaçtır.
Her aklı başında ülkenin yapacağı gibi Türkiye'de başıboş köpeklerin toplatılması ve sokaklarda başıboş köpek olmaması için gerekli adımı atmış ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu değiştirilmiştir. Artık belediyeler başıboş köpekleri toplamak zorundadır. Kuduz gibi bulaşıcı hastalıklar içeren, saldırgan olanları (insanlara saldırmış, yaralamış olanlar) veteriner kararı ile uyutabilecek, itlaf edilebilecekler. Sağlıklı olanları da barınaklarda bakması gerekmektedir.
Başıboş köpeklerin toplatılmasına karşı çıkanlar, eylem yapanlar görülmektedir. Bunlara itperest adı da verenler vardır. Ancak bu eylem yapan kişilerin bunu sadece köpek sevgisinden yaptığını söylemek zor. Bu kitle üçe ayrılabilir.
Birinci grup, köpekleri dilendiren, uyutulması gereken acı çeken hayvanları tedavi ediyoruz diye usulsuz para toplayan ve topladığı paraların bir kısmını zimmetine geçirip zengileşen, kendisine takipçi oluşturan menfaat çeteleri ve dolandırıcılardır. Bunların sıkı bir deneyime tabi tutulması, zimmetine para geçirenlerin yargılanması gerekir. Bu kişiler içine başıboş köğeklerin toplanmasına karşı çıkan Veterinerleri de katabiliriz. Onların da menfaat kapısıdır. Köpeklerin sokaklarda başıboş dolaşmasını savunan bir veteriner olamaz. (Ek olarak veteriner "hayvanların doktor" değildir. Hayvancılığa, hayvanların insanlara zarar vermemesi için önlem alan ve hayvan sahibi insanlara hizmet veren bir uzmandır. Daha bunu anlamamış veterinerler var)

İkinci grup ise ruhsal sorunları olan, insanlardan, insanlıktan, toplumdan, devletten hatta çocuklardan nefret eden, normalde akıl hastahanesinde tedavi edilmesi gereken kişilerdir. Bu kişiler, insanların fazla üreyip köpeklerin ve diğer hayvanların yaşam alanlarını isgal ettiğini ve zararlı bir tür olduğuna inanmış, inandırılmışlardır. Bu kitlenin "hayvan sevgisi" yüzeyseldir ve insanlardan nefret etmelerinden dolayı yöneldikleri bir tatmin aracıdır. Başıboş köpeklerin şehirlerdeki kedileri ve hayvanları, şehir yakınlarındaki yabani hayvanları öldürdüklerini ve yabani hayatı yok ettiklerini bilmelerine rağmen umurlarında olmamaktadır.
Üçüncü grup ise vicdan mastürbasyoncularıdır. Bunlar popüler sanatçı takımı, ünlümsüler, siyasetçiler, yazarlar şeklinde dağılırlar. Bunlar bu "başıboş köpek" sorununu ve yol açtığı sorunları görmezden gelirlerken, havyanlara yapılan en ufak bir şiddet olayında yaygarayı koparmakta, ne kadarda vicdanlı! olduklarını göstermektedirler. Bunlar halktan yabancılaşmış ve halkı çoğunlukla aşağılayan, halkın gerçek sorunlarıyla ilgilenmeyecek hale gelmiş, bir çoğunun maddi gelirinin yüksek olduğu kişilerdir. Kendileri her türlü et ürünlerini tüketirken "havyan sevgisi" sinyalleri yayınlarlar. Kuzuları kesip köpeklere yedirmek onlara göre "hayvan sevgisi" dir.
Batı içinden çıkan ve giderek palazlanan Küresel Sermaye sınıfı, 80/90 lardan itibaren ulus devletlere karşı bir savaş başlatmıştır. Bu savaş kapsamında ulus devletin temeli olan "ulus" ve "millet" kavramını zayıflatma sürecine başlamıştır. Bunun için de her türlü azınlık (etnik, dini, cinsiyet yönelimi vb..) desteklenmiş, "çoğunluk" içinde olmak utanılacak kötü bir şey olmak gibi dayatılmıştır. Ulusun ve milletin temeli aile kavramına da saldırmaya başlanmıştır. Bunun için kutsal olan annelik, çocuk sahibi olmak, erkek ve kadından oluşan cinsel kimlik aşındırılmaya çalışılmaktadır. İnsanların kendilerinden utanması için, çevreyi ve doğayı yok ettiklerini, hayvanların yerlerini işgal ettikleri, sürekli savaşıp durdukları propgandası yapılmıştır. İşte bu propaganda sonucu; insanlardan, insan türünden nefret eden , ettirilen insanlar sevgilerini hayvanlara yönlendirilmiştir. İşte "İtperest" olarak adlandırılan, insan sevmeyen grub bu uzun yıllardır devam eden beyin yıkamanın sonuçlarından biridir.
Normalde insanlar için zararlı olan ve yararı da olmayan havyanlar için milyonlarca para ayırarak barınaklar yapılmaz. Hayvanlar itlaf edilirler. Ki bir çok ülke sahiplenilmeyen hayvanları, yaban hayvanı değilse itlaf ederler. Biz de bunun yapılması gerekirken iktidar maalesef geri adım atmıştır. Vicdan mastürbasyoncuları buna rağmen hala konuyu da sömürmeye devam etmektedirler. Her gün milyonlarca inek, koyun, keçi, tavuk boğazlanırken (onları afiyetle de yerler), ilaçlamalarla her gün milyonlarca böcek öldürülürken, zehilenerek milyonlarca fare gibi hayvanlar katledilirken, kuş gribi gibi hastalıklarda milyonlarca kuş itlaf edilirken, bunlarla herhangi bir derdi olmayan kişiler, iş köpek ve kedilere gelince "vicdani" oluveriyorlar.
Sonuç olarak başıboş köpek diye bir şey olamaz. Barınaklarda bu kadar büyük sayıda bir hayvan nüfusuna bakmak da saçmalıktır.

Canlılar Dünyası İle İlgili Bilgiler


Bilim ve Teknik dergisi tarafından hazırlanmış canlı kavramı, canlıların sınıflandırılması ve canlı grupları hakkında bilgi verilir.
Kaynağa Gitmek İçin Tıklayınız

Aile Alem Amfibi - Amfibyum - İki Yaşamlı Başıboş Köpek Sorunu Bitkiler (Plantae) Biyolojide Canlıların Sınıflandırılması Canlılar Dünyası İle İlgili Bilgiler Cins Ebabil Epitet Erguvan Fulya - Filya Hatmi Hayvanlar (Animalia) İkili Adlandırma Keçiboynuzu - Harnup - Ceratonia siliqua Menekşe Meşe Ökaryot Prokaryot Protistler (Protista) Sınıf Şube Takım Takson Taksonomi Tür Üç Domain Sistemi (Üç Üst Alem Sistemi) Üst Alem (Domain)



Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir