Bu Kategoriye İçerik Girin veya Soru Sorun

Kategori İçi Sözlük

Bu Sayfayı Paylaş:

Altın Dolgu Amalgam Amalgam Dolgu - Gümüş Dolgu Amalgam Dolgular Zararlıdır Diş Çürüğü Dişin Yapısı Diş Plağı - Dental Plak Dolgu En İyi Dolgu Altın Dolgudur Faranjit Gingivit Günde İki Kere Dişler Fırçalanmalıdır Kanal Tedavisi Kompozit Reçine Dolgusu Köprü Kaplama Kuron Kaplama Porselen Dolgular- İnlay (İnley) veya Onlay (.. Stomatit Tartar - Diştaşı

Dolgu

Tanım: Çürümüş dişteki çürüklerin temizlenip yerine özel bazı maddeler ((altın, porselen, kompozit reçine, amalgam) ile doldurulması yöntemi. Temizlenen çürük yerine koyulan maddeler hem dişin daha fazla çürümesini engelleme hem de görünümü düzeltme görevini görürler.

Altın Dolgu

Tanım: Dolgu malzemesi olarak altının kullanıldığı dolgudur. Altın dolgu uzun ömürlüdür ancak pahalıdır.

Amalgam

Tanım: Civa içinde metallerin çözülmesi ile elde edilen karışım

Amalgam Dolgu - Gümüş Dolgu

Tanım: Gümüş (%70) , kalay (%23) ve az olarak bakır , çinko ve civa karışımından oluşmuş malzeme ile yapılan dolgudur. Dayanaklı ve en ekonomik dolgudur ancak renginden dolayı ön dişlerde değil arka dişlerde tercih edilirler.

Kompozit Reçine Dolgusu

Tanım: Diş ile aynı renkte olması sebebi ile ön dişler için tercih edilen dolgu. Diğer dolgu tiplerine göre daha kısa ömürlüdür.

Porselen Dolgular- İnlay (İnley) veya Onlay (Onley) Dolgular

Tanım: Çok fazla çürüğün olduğu dişler için , çürükler temizlendikten sonra oluşan boşluğun ölçülerine uygun olarak laboratuarda üretilen malzeme ile yapılan dolgu. Bu şekilde kuron (dişlerin küçültülerek kaplama yapılması) işlemi yapılmamış olur.

Kuron Kaplama

Tanım: Aşırı derecede çürümüş veya kırılmış olan dişlerin küçültülüp bir madde ile kaplanması

Köprü Kaplama

Tanım: Ağızdaki diş boşluklarının komşu dişlerin küçültülüp tamamının birlikte bir bütün olarak bir madde ile kaplanması işlemidir. Bu şekilde birden fazla diş , boşluklar kapanacak şekilde kaplanmış olmaktadır.

Kanal Tedavisi

Tanım: Diş içindeki sinirlerin (pulpa) iyileşemeyecek durumda olduğu dişlerde bu sinirlerin (pulpa) temizlenmesi ve yeniden doldurulması işlemidir.

Diş Çürüğü

Tanım: Diş ve dişin iç bölgelerindeki dokuların bozulması. Çürük, mikroorganizmaların dişte oluşan yiyecek parçalarını asit yardımı ile parçalamaya çalışması sonucu dokuların zarar görmesi sonucu oluşur.

Diş Plağı - Dental Plak

Tanım: Dişler üzerinde mikroorganizmalar, besin artıklarından oluşmuş ince, yapışkan ve renksiz tabaka.

Tartar - Diştaşı

Tanım: Dişler üzerinde mikroorganizmaların, besin artıklarının uzun süre kalmasından dolayı sertleşmiş, kireçlenmiş diş plağına verilen ad.

Gingivit

Tanım: Diş eti iltihaplanması (enfeksiyonu)

Stomatit

Tanım: Ağıç içi iltihapları
Tanım: Ağız boşluğu mukozasının iltihaplanması

Faranjit

Tanım: Boğaz (burun ve ağız boşluğunun arka duvarı) iltihapı

Dişin Yapısı


Dişin yapısını ve hangi bölümlerden oluştuğunu gösteren resim. www.bilimvesaglik.com sitesinden gösterilmektedir.

En İyi Dolgu Altın Dolgudur

En iyi dolgu Altın ile yapılan dolgudur.

Amalgam Dolgular Zararlıdır

Amalgam dolgular içerisinde civa ve ağır metaller bulundurmasından dolayı zararlıdır.
Altın Dolgu Amalgam Amalgam Dolgu - Gümüş Dolgu Amalgam Dolgular Zararlıdır Diş Çürüğü Dişin Yapısı Diş Plağı - Dental Plak Dolgu En İyi Dolgu Altın Dolgudur Faranjit Gingivit Günde İki Kere Dişler Fırçalanmalıdır Kanal Tedavisi Kompozit Reçine Dolgusu Köprü Kaplama Kuron Kaplama Porselen Dolgular- İnlay (İnley) veya Onlay (.. Stomatit Tartar - Diştaşı



Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir