Veri

Sui-shu Kaynağında Ergenekon Destanı İle İlgili Bölüm

Çin'de Sui hanedanı dönemindeki kaynaklarda , Ergenekon Destanı ile ilgili (bu kaynaklarda Ergenekon kelimesi geçmemektedir) bölüm aşağıdaki gibi özetlenebilir :

T'u-küe'lerin ataları P'ing-Liang'larla karışan Hu barbarlardı. Soy isimleri A-şi-na idi. Geç Wei döneminin İmp. Tai-wu-ti, T'u-küe'leri yok edince A-şi-nalar 500 aileyle birlikte Ju-ju'lara kaçıp, sığındılar. Kuşaklar boyu Kin-şan dağlarının eteklerinde yaşayarak demircilikle uğraştılar. Kin-şan dağı miğfere benziyordu; bölgede yaşayanlar bir miğfere T'u-küe adını verince, kendilerine bu adı verdiler.
Bir diğer rivayete göre, bu insanların ataları Batı Denizi'nin üst bölgesine hükmediyorlardı. Sonra bir komşu ülke onları yok etti. Kadın, erkek yaşlı genç kimsenin gözünün yaşına bakılmaksızın hepsi öldürüldü, geriye sadece bir çocuk kaldı, onu öldürmeye yürekleri el vermedi. Ama yine de çocuğun kolları ile bacaklarını keserek, onu kocaman bir bataklığın içine attılar. Bataklıkta dişi bir kurt yaşıyordu, ona her gün et getirmeye başladı. Çocuk bu etleri yiyerek, hayatta kalmayı başardı. Sonra dişi kurtla ilişkiye girip, onu hamile bıraktı. Bunun üzerine komşu devletin reisi bir elçi gönderip, çocuğu öldürmek istedi. Dişi kurt çocuğun yanında olduğu için, elçi kurdu da öldürmeyi denedi. Ama birden sanki dişi kurdun içine bir ruh girmişti ve kurt, kendisini Batı Denizi'nin doğusunda buldu. Orada Kao-ç'ang'ın, kuzey batısındaki bir dağda mola verdi. Dağın eteklerinde bir mağara vardı. Dişi kurt mağaraya girince karşısına bir vadi çıktı, 200 li'yi aşan bir alanı kaplayan vadi çimle örtülüydü. Dişi kurt daha sonra burada on oğlan çocuk dünyaya getirdi. İçlerinin birinin soy ismi A-şi-na idi. Aralarında en akıllısı da oydu, bu yüzden onların reisi oldu. Soylarını unutmak istemediklerini göstermek amacıyla da, çadırın önüne üzerinde kurt kafası bulunan bir bayrak astı. A-hien-Şe adında bir adam kabilesini mağaradan dışarıya çıkardı. Kuşaktan kuşağa Ju-Ju'lara tımarları olarak hizmet ettiler.

Not : Bu kaynak Liu Mau Tsai'nın "Çin Kaynaklarına Göre Doğu Türkleri" adlı kitaptan alınmıştır
Not : T'u-küe şeklinde geçen isim bazı kaynaklarda T'u-kue,T'u-chüeh,T'u-kü şeklinde de yazılabilmektedir. Okunuşuna göre ise Tuku, Tukyu şeklinde de yazanlar bulunmaktadır. Bu ismin Türk adı olduğu ve Gök Türk'leri belirttiği kabul edilmektedir
Not : A-şi-na ismi yerine A-sı-na , A-se-na, A-çe-na adları da kullanılmaktadır
Not : Kao-ç'ang Devleti ile Turfan bölgesi kastedilmektedir
Not : Kin-şan Altay dağlarıdır
Not : li, eski bir Çin ölçü birimidir. Bir li 576 metredir

zafer.teker , 14.12.2014

Bu Sayfayı Paylaş:

Fibiler Üyelerinin Yorumları


Tüm üyeler içeriklere yorum ekleyerek katkıda bulunabilir : Yorum Gir

Misafir Yorumları




Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir