Düz vites araçlarda araba kullanılırken sol ayak ile debriyaj, sağ ayak ile fren ve gaz için kullanılır.
Debriyajda sol ayağın topuğu kesinlikle yere değmelidir. Çünkü debriyaj pedalı yaylı bir sistemdir ve ayağınızı geri ittirebilir
Düz vites cihazlarda vites değiştirmek için, sol ayağınızla sonuna kadar debriyaja basın ve vites kolunu istediğiniz şekilde değiştirin. Debriyaja sonuna kadar basmazsanız vitesi değiştiremezsiniz. Vitesi değiştirdikten sonra debriyajı yavaş yavaş serbest bırakın. Debriyaj zaten yaylı olmasından dolayı ayağınızı serbest bırakırsanız ayağınız yukarı doğru itecektir.
Öncelikle şu durumlar kontrol edilmeli:
- Aynalar , kemer takılması, lastikler şişkinliği vb.. kontrolleri tamam mı ?
- El freni çekik durumda mı ? Değil ise el freni çekik duruma getirin
- Vites boşta mı ? Vites boşta değil ise boşa alın
Aşağıdaki işlemleri sıra ile yapılması gerekiyor :
- Aracı çalıştırın (kontak anahtarını çevirin, düğme var ise düğmeye basın) . (Şu anda el freni çekik ve vites boşta olduğunu varsayıyoruz)
- Frene sonuna kadar basın ve el frenini indirin (frene sonuna kadar basmak garanti amaçlıdır. El frenini indirdiğinizde aracın kendi kendine hareket etmesini engellemeye yarar. Tamamen düz bir yolda iseniz veya yokuş yukarı haraket edecekseniz frene basmaya gerek olmayabilir). Frene basmaya devam edin
- Birinci vitese alın
- Frene basılı tutmaya devam ederek, debriyaja sonuna kadar basın. Çok yavaş bir şekilde sol ayağınızı çekmeye başlayın. Çekme işleminde aracın sesinin değiştiği ve hafif sallanmaya başladığı anda geri çekme işlemini durdurun ve sol ayağınız o konumda kalsın. Tam bu sırada hızlı bir şekilde frenden ayağınızı çekin ve çok hafif gaza dokunun. Eğer yokuş aşağı ve hatta bazen düz bir yolda bile gaza basmaya gerek olmadan haraket edebilir. Cihaz harekete başladıktan 2-3 sn sonra debriyajdan sol ayağınızı tamamen çekebilirsiniz.