İçerikler :

Bir Bağlantı Tıklandığında Alert Mesajı Göste.. JQuery jQuery.ajax() Metodu jquery.com JQuery'de Bir Web Sayfasının Değiştirmeye Haz.. JQuery'de Callback Fonksiyon Çağrılması JQuery() Fonksiyonu Kullanım Şekli JQuery ile Bir Divin İçeriğini Değiştirilmesi JQuery ile Bir Elementin CSS Class'ını Değişt.. JQuery İle Bir Event'te Varsayılan Event'in G.. JQuery İle Bir URLe Ajax ile Asenkron Olarak .. JQuery İle Select Elementinin Değerinin Alınm.. JQuery Media Query Kütüphanesi JQuery Mobile Başlığın (Header) Kesilmesi (.... jqueryui.com JQuery ve Javascript JQuery Yüklenip Yüklenmediğini Anlama jqXHR

Bu Sayfayı Paylaş:

Kavram

JQuery

Tanım: Web sayfaları için tarayıcı bağımsız bir şekilde script yazmanızı sağlayan , gelişmiş bir çok özelliği ve hazır bileşenleri sayesinde dünyada yaygın olarak kullanılan Javascript kütüphanesi

Veri

JQuery'de Bir Web Sayfasının Değiştirmeye Hazır Olup Olmadığının Anlaşılması

JQuery'de bir döküman üzerinden script kodlarının çalışması için dökümanın tarayıcıya başarılı bir şekilde yüklenmiş olması gerekir. Bunun için JQuery kodları aşağıdaki gibi bir ifade içerisine alınır : 

$(document).ready(function(){
// Kod buraya
});

$(document).ready(function(){} ifades,  web sayfasının script ile değiştirmek için hazır olduğu belirtmek için kullanılır. Eğer döküman hazır ise (ready durumunda) içerisine verilen function çalışacak demektir


Veri

JQuery ile Bir Elementin CSS Class'ını Değiştirme ve Kaldırma

JQuery ile bir elemente bir CSS class'ı atanabilir veya elementin CSS class'ı kaldırılabilir : 

$("a").addClass("test");

Yukarıdaki örnekte bir a elementinin CSS class'ını test olarak değiştirilmektedir. 

$("a").removeClass("test");

Yukarıdaki örnekte bir a elementinin test adndaki CSS class'ı kaldırılmaktadır. 


Veri

JQuery'de Callback Fonksiyon Çağrılması

 

JQuery'de bir fonksiyonun çalışmasından sonra heme arkasından başka bir fonksiyonun çağrılması sağlanabilir. Bunu yapmak için fonksiyona başka bir fonksiyon argüman olarak verilebilir. Bir fonksiyona daha sonradan çağrılması için verilen bu fonksiyonlara callback denilmektedir. İki türlü çağrılabilir : 

  • Argümansız çağrılabilir . Örneğin $.get('myhtmlpage.html', myCallBack) şeklinde çağrılabilir. myCallBack get işlemi tamamlandıktan sonra çağrılacak fonksiyon adıdır.
  • Argüman verilerek çağrılabilir . Örneğin $.get('myhtmlpage.html', function(){ myCallBack('foo', 'bar'); }) şeklinde çağrılabilir. myCallBack get işlemi tamamlandıktan sonra çağrılacak fonksiyon adıdır ve görüldüğü gibi iki argümanlı bulunmaktadır.

 


Veri

JQuery() Fonksiyonu Kullanım Şekli

JQuery() fonksiyonun temel olarak 4 farklı kullanımı bulunmaktadır : 

  1. Parametre olarak selector ve context verilmesi. JQuery(selector, [context]) şeklinde kullanılır. context verilmediği durumda context document kabul edilir. Örnek kullanım :  $('div.foo') 
  2. Parametre olarak element, jQuery nesnesi, window, document gibi başka bir nesnenin verilerek kullanımı. Element, windows , document verildiğinde bu nesne tiplerini sarmalayan bir JQuery nesnesi döndürülür. Parametre olarak jQuery nesnesi verildiğinde ise varolan nesnenin kopyası döndürülür. 
  3. Parametre olarak bir Callback fonksiyonun verilmesi. Buraya verilen fonskiyon döküman yüklendiği zaman (DOM hazır olduğu zaman) çağrılacaktır. Kullanışı $(function(){  // document hazir }) şeklindedir.
  4. Parametre olarak String olarak HTML kodu verilmesi. Verilen string'ten bir HTML nesnesi yaratılır ve o nesneden de JQuery nesnesi yaratılır. Örnek kullanım : $('<p id="test">My<em>new</em> text</p>')

 


Örnek

Bir Bağlantı Tıklandığında Alert Mesajı Gösteren JQuery Örneği

Aşağıda bir bağlantıyı tıklandığında ekranda alert mesajı gösteren örnek görülmektedir : 

 

<!doctype html>
<html>
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>Demo</title>
  </head>
  <body>
    <a href="http://www.fibiler.com/">fibiler'e git</a>
    <script src="jquery-1.7.2.min.js"></script>
    <script>
        $(document).ready(function(){
		$("a").click(function(event){
			alert("Hello JQuery");
		});
	});
    </script>
  </body>
</html>

 

document.ready ile dökümanın hazır olması beklenmekte ve sayfa içindeki a etiketinin click event'i (olay) için kod yazılmıştır.  Belge içinde tek bir a olması nedeniyle sadece $("a") ile elementin seçilmesi yeterli olmuştur. 

 


Kaynak

jquery.com

JQuery Javascript kütüphane projesinin web sitesi

Kaynak

jqueryui.com

JQuery kütüphanesi üzerine yazılmış arayüz ile ilgili bileşen kütüphanesi. Animasyon, efekt ve çeşitli kullanışlı arayüz bileşenlerini içerir

Kaynak

JQuery Media Query Kütüphanesi

IE 5+, Firefox 1+ and Safari 2 gibi CSS3 desteklemeyen cihazlarda da Media Query kullanmayı sağlayan kütüphane

Kavram

jqXHR

Tanım: JQuery'de tarayının XMLHttpRequest nesnesini yerine kullanılan nesne. Örneğin $.ajax() ile bu nesne elde edlebilir

Kavram

jQuery.ajax() Metodu

Tanım: JQuery'de bir URL'e asynchronous (asenkron) bir request yapmak için kullanılan method. Genel kullanımı jQuery.ajax( url [, settings ] ) şeklindedir

İpucu

JQuery İle Bir Event'te Varsayılan Event'in Gerçekleşmemesi İçin preventDefault Kullanılabilir

JQuery'de bir event'i yakalayan kod bloğu çalıştıktan sonra aksi belirtilmez ise event'in normal davranışı devam eder. Örneğin bir a bağlantısının click event'ine bir kod yazıldı ise önce o kod çalışır ve ardından bağlantının gideceği adres gösterilir.  Siz bağlantının verilen adrese gitmemesi için (yani normal davranışını göstermemesi için) event.preventDefault(); ifadesini kullanabilirsiniz : 

 

$(document).ready(function(){
$("a").click(function(event){
alert("Hello JQuery");
event.preventDefault();
});
});

 

Yukarıda görüldüğü gibi click event'inde event.preventDefault(); satırı ile adrese gidilmesi engellenmiştir. Bağlantı tıklandığında ekranda "Hello JQuery" yazan bir alert mesajı gözükecektir sadece. Eğer  event.preventDefault(); satırı olmaz ise "Hello JQuery" mesajı gözüktükten sonra Ok'e basarsanız a elementinin href'inde belirtilen adrese gidilecektir.


İpucu

JQuery Mobile Başlığın (Header) Kesilmesi (... Şeklinde Gösterimini) Engelleyebilisiniz

JQuery Mobile'de bir uzun bir başlık koyulduğunda , başlık belirli sayıda karakterden sonra kesilip sonu ... ile gösterilmektedir .  Bunu engelemek için başlık için bir tane daha ek div koyulabilir: 

   

       

Çok uzun bir başlık buraya gelecek

   

Yukarıdaki gibi kullanıldığında başlık ... şeklinde kesilmez ve alt satırdan devam eder. 

Diğer bir engelleme yöntemi aşağıdaki gibidir : 

   

Çok uzun bir başlık buraya gelecek

white-space: normal diyerek kırpılmasının önüne geçilmektedir.


İpucu

JQuery İle Bir URLe Ajax ile Asenkron Olarak Çağırmak

Bir HTML sayfası içinde Javascript kodunda bir URL , AJAX kullanılarak aşağıdaki gibi çağrılabilir : 

$.ajax({ 
 type:'POST', 
 url:'UrlAdi'
});
 
Yukarıdaki şekilde UrlAdi ile belirtilen URL , POST ile çağrılacaktır.  POST yerine GET yazılarak GET yapılması sağlanabilir. 
 

 


İpucu

JQuery Yüklenip Yüklenmediğini Anlama

Bir sayfada jquery gerçekten yüklenmiş mi yüklenmemiş mi anlamak için aşağıdaki kodu en başa ekleyebilirsiniz.


if (typeof jQuery == 'undefined') {
alert("jQuery is not loaded");
} else {
alert("jQuery is loaded");
}


jQuery is loaded yazısını görürseniz jquery ile ilgili bir sıkıntı yok anlamına gelmektedir

İpucu

JQuery İle Select Elementinin Değerinin Alınması

JQuery'de select elementi için, seçilen değer aşağıdaki gibi alınabilir:

var selectedValue = $( "#idOfSelectElement" ).val();

İpucu

JQuery ile Bir Divin İçeriğini Değiştirilmesi

JQuery'de bir divin içerini aşağıdaki gibi değiştirebilirsiniz:

$("#idOfDiv").html(" içeriği ve text datası koyulabilir");

Alıntı

JQuery ve Javascript

Günümüzde hemen hemen tüm web sayfalarında kullanılan JQuery javascript kütüphanesi HTML dokümanındaki ögelere erişmek, bu ögelerle olan etkileşimi programlamak (event handling), animasyon, ajax ile interaktif veri alış-verişi sağlamayı hızlı ve kolay bir şekilde yapmanızı mümkün kılıyor
Sahipleri : Yusuf Boyacıgil
Web 2.0 web uygulamaları için yeni bir dönem başlattı. Web sayfalarının daha interaktif olmasını ve web tarayıcısı tarafında javascript’in daha çok kullanılmasını sağladı. Böylece web uygulamaları daha çok masaüstü uygulamalarına benzemeye başladı. İşte bu değişim neredeyse web’in başlangıcından beri var olan javascript’i daha önemli kıldı ve harika javascript kütüphanelerinin oluşturulmasını sağladı. JQuery bu kütüphanelerden biri ve sanırım en çok kullanılanı.
Günümüzde hemen hemen tüm web sayfalarında kullanılan JQuery javascript kütüphanesi HTML dokümanındaki ögelere erişmek, bu ögelerle olan etkileşimi programlamak (event handling), animasyon, ajax ile interaktif veri alış-verişi sağlamayı hızlı ve kolay bir şekilde yapmanızı mümkün kılıyor.
JQuery’nin yetenekleri, ne yaptığı ayrı bir yazı konusudur ve hem ingilizce hem de türkçe güzel dokümante edilmiştir. Ben bu yazıda JQuery’nin kodunu ve JQuery’de yazılmış plugin’leri incelerken karşılaştığım bana “Nasıl ya?!!” dedirten sonradan araştırıp bulduğum birkaç konuyu başkaları da benim gibi kasmasın diye anlatmak istiyorum.
Öncelikle şu meşhur $ dan bahsedelim. $ veya jQuery JQuery script’i yüklendikten sonra kendi yazacağınız script kodundan erişilebilir; global değişkendir.
$(a).click(function(event){
    alert('Linke tiklandigini bu sekilde anlayabilirsiniz...')
});
Yukarıdaki örnekte $(a) yerine jQuery(a) da yazabiliriz. Bu ifadelerden herhangi birisini yazdığımızda bir JQuery objesi yaratmış oluruz ve JQuery’nin sağladığı tüm fonksiyonlara bu obje üzerinden erişebiliriz.
JQuery aynı zamanda genişletilebilir bir yapıya sahip. Yani siz yeni eklentiler (plugin) yazabilirsiniz. JQuery’nin eklenti geliştirme ile ilgili dokümanlarında şöyle ilginç bir ifade görmüştüm:
jQuery.fn.myPlugin = function() {
    // plugin kodu
};
Buradaki fn in ne demek olduğu kolay bir şekilde anlaşılmıyor. Biraz araştırdıktan sonra javascript’in tüm nesneleri anında değiştirmek için var olan prototype özelliğine bir kısayol olarak jQuery objesinde tanımlanmış bir değişken olduğu gördüm.
Bir tane daha ilginç örnek verip bitirmek istiyorum. Aşağıdaki javascript koduna bir bakalım:
(function($) {
    // kod
})(jQuery);
Burada bir javascript fonksiyonu tanımı var onu anlayabiliyoruz ama hemen arkasındaki parantez içersindeki jQuery ifadesi de ne demek oluyor? Bunun da detayda javascript’te var olan bir özellikle alakalı olduğu hatta bunun isminin “immediate/interactive code execution” olduğunu gördüm. Yani fonksiyon tanımını yapıp hemen çalıştırma işi. Yerine:
function myFunction($) {
    // kod
};
myFunction(jQuery);
de yazabilirsiniz. Fakat burada myFunction isimli özel bir fonksiyon yaratıyorsunuz. Öncesindeki örnekte yaratılan fonksiyonun ismini umurunuzda değil hatta ilk çağırmadan sonra ona bir daha erişmek gibi bir niyetiniz de yok.
Ayrıca JQuery kullanan script’lerin sayfa hazır olduğunda uygulamanızın kodunu çalıştırmak için kullanılan klasik başlangıç scripti yerine kısayol olarak kullanılabilir. Yani bunun yerine:
$(document).ready(function(){
   // uygulama kodu
});

JQuery kodunu ve yazılan eklentileri inceledikçe javascript ile ilgili daha derinlemesine bilgi sahibi olabilirsiniz. Hatta bunu açık kaynak kodlu tüm kütüphanelere uygulamanızı tavsiye ederim.



Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir