İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Java Masaüstülerle Birlikte Geliyor

HP ve Dell Java Dağıtacak

Üreticisi Sun Microsystems, Java'yı sattıkları PC'lerle birlikte yüklü olarak vermeleri için en büyük PC üreticilerinden Dell ve HP ile anlaştı. Diğer PC üreticilerinin de bu süreci takip etmeleri bekleniyor. Apple, uzun bir süreden beri makineleriyle birlikte Java'yı zaten veriyor. E-ticaret'ten oyunlara kadar geniş bir yelpazede yazılım geliştiricilere (dolayısıyla da kullanıcılara) zengin bir altyapı sağlıyan Java ücretsiz, yani 'bedava'. Önümüzdeki günlerde Sun, milyonlarca dolarlık bir kampanyayla Java'yı bir marka olarak herkese duyurmaya çalışacak. Bu şirket "Java Powered" logosunu "Intel Inside"'a benzer bir şekilde yaygınlaştırmayı planlamakta.

Java platformu, daha doğrusu Java Runtime Engine (JRE) / Java Plugin, 10 MB'ı aşkın dosya boyutuyla kullanıcıların hemen yükleyebileceği bir platform değil. Dakikalar sürecek bir indirme süresini hiç bir kullanıcı beklemeyeceği için bir çok yazılım firması masaüsütü bilgisayarlarda Java kullanmaktan kaçınıyor. Daha önce Java'ın masaüstünde en önemli yayılma aracı Netsacape Navigator'du. Ancak Navigator'un kullanımı çok düştüğü için bu platform bu araçtan yoksun kaldı. (Bir zamanların en yaygın kullanılan tarayıcısı olan Navigator'un neredeyse piyasadan silinmesinin birinci nedeni olarak Amerikan mahkemeleri Microsoft'un Internet Explorer lehine yaptığı tekelci yaklaşımı olduğunu kabul etmiş ve bu firmayı Netscape'e tazminat ödemeye mahkum etmiştir.) Internet Explorer da Java yüklü geliyor(du). Ancak Microsoft, Java'nın platformdan bağımsız yapısını bozduğu gerekçesiyle yeni Java sürümleri üretmekten ve ürettiğini yaymaktan mahkeme kararıyla men edildi. Internet Explorer'la birlikte sadece ürettiği Java 1.1'i verebiliyor. Oysa Java'nın en son sürümü 1.4 ve başka firmaların ürettiği yeni versiyonları vermek istemiyor. Microsoft'un yine mahkemelik olan bir kararla XP'lerde Java'yı hiç dağıtmama kararı almaması sonucunda Java platformu, sunucu ve mobil piyasalarda yaptığı atılımı masaüstünde gösterememekte.

Java platformu, satın alınan her bilgisayarda yüklü olarak gelirse, sunucu tarafında yaygın olarak kullanılan, cep telefonu ve diğer el cihazlarının hemen hepsinde yüklü halde gelen Java, yakın bir gelecekte masaüstünün de en fazla kullanılan platformlarından biri. Başka bir deyişle Sun, yaptığı son hamlelerle Microsoft 'engelinden' kurtulmuş olacak. İşte o zaman Java, Microsoft'un Java'ya rakip olarak geliştirdiği .NET'le serbest rekabet olanağını bulacak.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır