|
|
tekzaf@yahoo.com |
Javalı cep telofonları giderek yaygınlaşıyor. Yakında Türkiye'de telofonların çoğu java destekli olacak. Bu yazılım şirketleri için büyük bir pazar demek. Çünkü insanlar cep telofonlarına çeşitli programlar indirmek isteyecekler. İşte java burada devreye girmekte. Java programlari cep telofonlari ile wap üzerinden indirilebilmekte ve kurulabilmekte. Kullanıcının yapması gereken wap adresi yazmak o kadar. Gerisini cep telofonu halletmekte. Bu sıradan, bilgisayardan anlamayan insanların da telofonlarına program kurabileceği anlamına geliyor. Özellikle javayı bilenler için müthiş bir fırsat.
Türkiye'de maalesef Cep telefonlarında java geliştirmek için pek fazla çaba yok. Hatta türkçe kaynak bile bulamazsınız. (http://www.godoro.com hariç) http://www.godoro.com bu konuda çok az sayıda örnek ve makale içermesine rağmen Türkiye'de en fazla içerik sunan site durumuna geldi.
Neden sadece java. Aslında telofonların bazıları bazı dilleri destekliyor. Örneğin Symbian yüklü olan telefonlarda C++ ile program geliştirebilirsiniz. Ancak yaptığınız program sadece bir kaç telefonda çalışabilir. Halbuki java ile yaptığınız bir program java destekli tüm telefonlarda çalışır. Her telofonda farklı çalışabilir. Bazı sorunlara neden olabilir. Ancak iyi bir programci bu sorunların bir çoğunu halledebilir. Tabiki her sorun halledilemez. Örneğin büyük ekran gerektiren bir oyun yaptıysanız bu küçük ekranli bir telefonda düzgün gözükmez. Aslında yaptığınız program çalışır ancak kullanışsız olur. Bunun yerine platformun özelliklerine göre ayni program değiştirilebilir. Diğer dillerlerle bu tür şeyler yapmak imkansızdır.
Java'ın diğer bir gücü internetten download edilip kurulabilmesi. Bu sayade bir ev hanımı dahi cep telofonuna program kurabilir. Örneğin yemek tariflerinin olduğu bir programı yükleyebilir. PC için yazılım üreticilerinin müşterileri bilgisayar bilen insanlardı. Ancak artık öyle değil. Yaratıcı programlar yaptığınız zaman hiç belli olmaz çok başarılı olabilirsiniz.
Peki java çok farklı cihazlarda (cep telofonları,PDA, ve diğer küçük cihazlar) nasıl oluyorda bu işi başarıyor. Bu çok farklı cihazlar için java J2ME (Java 2 Micro Edition) edition'u ortaya çıkarmış. J2ME standart edition'dan farklıdır. Standart edition için yaptığınız bir kod tabiki küçük cihazlarda çalışmaz. Bunun için J2ME edition'u kullanacaksınız.
J2ME'yi oluşturanlar küçük cihazlari iki sınıfa ayrımışlar. CLDC (Connected,Limited Device Configuration- kişisel, kesikli bağlantılı cihaz konfigürasyon) ve CDC (Connected Device Configuration-Sürekli bağlantılı ağ cihaz konfigürasyonu). Cep telefonları CLDC konfigürasyonudur. Bu konfigürasyonlar üzerinede çeşitli Profile'ler tanımlamıştır. Bu profile'ler belli özellikleri garanti eder. Örneğin şu andaki cep telofonların çoğu MIDP(Mobile Information Device Profile) 1.0 profile'ini desteklemektedir. Bu profile'i destekleyen telefonlar belli özellikleri destekliyor demektir.
MIDP1.0 profile'i destekleyen telofonlarla şu destekleri içerir
MIDP1.0 java standart kütüphanesindeki tüm class'ları içermez. Örneğin StringTokonizer,ArrayList vs.. gibi class'lar bulunmaz. Yine float tipi desteklenmez.
MIDP2.0 ise SMS desteği, Multimedia Desteği (Ses-Video) vermektedir. MIDP1.0 bazıları için sınırlı destek gibi görülebilir ancak bu destek giderek gelişecektir. Java standart sürümü de ilk çıktığında sınırlı kütüphaneleri vardı. Ancak bugün çok büyük bir kütüphane desteği bulunmaktadir. Aynı şey J2ME için de geçerli olacaktır.
Diğer bir konuda cep telofonu üreticisiniz geliştirmiş olduğu Java API'lerini kullanmaktadır. Örneğin MIDP1.0 ses desteği yoktur. Nokia ise ses çalabilmenizi sağlayan Java API'si sağlamaktadır. Tabi bu API'i kullanirsaniz yaptığınız java programları Nokia API'si olan telonlarinda çalışacaktır.
Cep telofonlarında java en çok oyun ile duyulmuştur. Hatta televizyon ve gazetelerde dahi java oyunları artık cebinizde gibi mesajlar görmekteyiz. Oyun dışında çok çeşitli programlar yapabilirsiniz.
|
|