İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Burak Bayramlı
bayramli@bilisimcumhuriyeti.com

XP ve Özellikler

XP yönteminin tamamen özellik kontrollü (function oriented) bir sistem olduğu herhalde açık. Bu açıdan, proje başında 3-4 aylık tasarım yapan ve bir torba belge üreten yöntemlerden XP ayrılıyor. XP projelerinde, 'mimari bitti mi?', 'tasarım belgesi hazır mı?' soruları yerine, 'özellik bitti mi?' sorusunu duyarsınız. Zaten bir projede kullanıcı, o proje için mevkisini riske eden üst düzey yönetici için önemli olan da budur. Özellik.

Bu yüzden, özellik olarak kartların üzerine yazılan şeylerin, hakikaten özellik olması çok önemlidir. Bitme/bitmeme mefru 'özellik' olduğu için, eğer özellik olmayan bir şey kart üzerine yazılmış ise, kargaşa yaratacaktır. Mesela:

Özellik:

E-posta gönderecek bir Java yardımcı nesnesi yaz.

Programcılar:

Ahmet, Veli

Geliştirme kalemleri:

- Nesneyi yaz (Tahmin: 1 gün)

Bu yanlış bir özelliktir. Her şeyden önce, bu özelliğin müşteri tarafından konulduğu şüphelidir, zaten müşteri nesne filan bilmez. Büyük bir ihtimalle programcının 'lazım olur, koyalım' diyerek koyduğu bir 'özelliktir' bu.

Bu sözde özellik tipik bir mimari kodlamanın, özellik kartı olarak araya kaynaması durumudur. Özellikle vurgulamak gerekir ki, XP mimariyi sadece bir özelliğe gerek olduğu kadar yazar. Öyle her özelliğe lazım olacağını tahmin ettiğimiz bir 'mimari nesneyi' baştan, ve o mimariyi kullanacak özellik daha ortada bile olmadan kodlayamayız.

Yukarıdaki örnekte, ortak bir e-posta gönderen yardımcı 'kütüphane' kodu vardır, fakat bu kodu hangi özellik kullanacaktır? Nasıl kullacaktır? Ne kadar iyi tahmin yeteneğiniz olursa olsun, bir özelliğin bu yardımcı nesneyi gerçekten kullaması gerektiğinde, ilk arayüz tasarımınızda boşluklar bulacaksınız. Tabii ki siz çok tecrübeli programcısınız, tabii ki 8 programlama dili biliyorsunuz, fakat konumuz bu değildir.

Konumuz, niye gereksiz bir şey hakkında, efor sarfedeceğimizdir.

Ayrıca, üstteki gibi bir sözde özelliğin bitip bitmeme kriteri tanımsızdır. Zaten en iyi turnusol testi de budur. Müşteriniz bu şekilde bir özelliği test edemiyor ise, biliniz ki mimari bir işlem aradan kaynadı.

Daha iyi bir özellik şöyle olabilirdi.

Özellik:

Kullanıcı, banka transferi yaptıktan sonra ona e-posta gönderilir.

Programcılar:

Ahmet, Veli

Geliştirme kalemleri:

- JSP (görsel) kod içine e-posta tetikleyici kod yerleştir. (Tahmin: 0.5 gün)
- E-posta gönderecek nesneyi yaz (Tahmin: 1 gün)

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır