İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Burak Bayramlı
bayramli@bilisimcumhuriyeti.com

XP İşletimi

Her ikili takım kendine ait kartlardaki geliştirme kalemlerini teker teker kodlamaya başlar. Her geliştirme kalemi bitince, bu kalemin 'gerçekte' ne kadar zaman aldığını ikili takım not etmelidir. Çünkü bu ölçü, baştaki tahminlerinizin ne kadar doğru olduğunu kontrol için önemli bir sayıdır. Takım lideri olarak siz, bu rakamın tahmine ne kadar uyup uymadığına takımınıza hiçbir sitem, alay, iğneleme yapmamalısınız. XP, programcıya tamamen 'güvenen' bir ortamda olmalıdır. Çıkış amacı ve temeli bunun üzerine kuruludur.

Gerçek zaman not edildikten sonra özellik, şöyle gözükebilir.

Özellik:

Kullanıcı, banka hesapları arasında para transferi yapmak istiyor.

Programcılar:

Ahmet, Veli

Geliştirme kalemleri:

- Görsel arayüzü JSP/HTML ile kodla. (Tahmin: 1 gün, Gerçek: 1 gün) 
- Kullanıcı hesap nosuna kullanıcı kimlik nosu ile veri tabanından
  eriş. (Tahmin: 0.5 gün, Gerçek: 1 gün)
- Aynı işlem (transaction) altında bir hesaptan al, öteki hesaba yaz,
  işlem bitir. (Tahmin: 0.5 gün, Gerçek: 0.5 gün)

Her kartın kodlaması bittikten sonra, ikili takım müşteriye giderek özelliği 'kabul testinden' geçirmesini ister (acceptance test). Kabul testi, şöyle olabilir.

Özellik:

Kullanıcı, banka hesapları arasında para transferi yapmak istiyor.

--Kabul Testleri--

Test 1:

- Sisteme şifre ile gir.
- Transferi başlatacağı hesabı seç. Hesapta 2,000 olduğunu kontrol et.
- Transferin yapılacağı hedef hesap nosunu seç.
- Hesap miktarı 1,000 TL gir.
- Mevcut para miktarı 1,000'e düştü mü?
- Evet ise, test geçti

Test 2:

- Sisteme şifre ile gir.
- Transferi başlatacağı hesabı seç. Hesapta 2,000 olduğunu kontrol et.
- Transferin yapılacağı hedef hesap nosunu seç.
- Hesap miktarı 3,000 TL gir.
- Hata mesajı geldi mi? (çünkü mevcut hesap miktari 2,000 idi)

..
..
..

Bu kabul testi ideal olarak, planlama toplantısından önce hazırlanırsa iyi olur. Çünkü bu şekilde hazır olan bir kabul testi, o özelliği tarif eden 'en iyi' şekildir. Çok katı bir şartlar oluşturduğu için, programcılar için özellik kodlamasının ne zaman bitmiş olduğunu anlamak bakımından, kabul testleri onlara yararlı olacaktır.

Fakat kabul testi yok ise, müşteri özelliği aklında kaldığı kadarı ile testten geçirecektir.

Kabul testleri için güzel bir yöntem, birim testler gibi, otomatik şekilde çalıştırılabilen kabul testleri olabilir. Java Swing için yazılmış olan bir kabul test altyapısını sitemizden paylaşmıştık. Swing tıklayıcı alyapısı, XML ile tanımlanan kabul testlerini, otomatik şekilde tıklayarak sonuçlari e-posta ile bildirebiliyordu.

Bu şekilde bir sistem başta çok zahmetli ise, metin şeklinde yazılı testler yeterli olacaktır.

Müşteri özelliği kabul ettikten sonra, kart biten kartlar kefesine konur, ikili takım dağılır ve başka bir ikili takım altında başka bir kartı kodlamaya başlarlar.

Birim Testleri

Kabul testleri özellik seviyesinde olan şeyler ise, birim testleri nesne (kod) seviyesindeki testlerdir diyebiliriz. Birim testler, banka hesabından 1,000 TL düşülüp düşülmediğini kontrol eden bir kod parçası olabilir. Banka nesnesi üzerinde hesaptanDüş() işlevini test eden, birim testidir.

Fakat yukarıdaki 'kabul testinde aynı şekilde bir test görmüştük. Demek ki bazı durumlarda, kabul testleri ile birim testleri arasındaki çizgi bulanıklaşabiliyor. Yani, eğer elimizde 10-15 diğer işlevi çağıran bir işlem mevcut ise, ve bu işlevi birim test ile çağıriyor isek, bu test birim testinden ziyade bir kabul testine benzemeye başlayabilir. Bu gibi şartlarda hangi testi kullanacağınız size kalmış. Fakat prensip olarak birim testlerini tek bir işlem ve ufak bir ölçüde yapmaya gayret edin.

Saygılar,

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır