İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Burak Bayramlı
bayramli@bilisimcumhuriyeti.com

Genel Yazılım Teknikleri

Programcilik isinde temel bazi teknikler, her turlu yazilim turu icin gecerlidir. Baska bir yazimizda, genel yazilim tiplerinden bahsettik. Fakat bu cesitler icinde ortak "bazi" seyler vardir. Mesela tekrar tekrar kullanilan kod parcalari, kendi basina bir unite icine konursa, o halde kullanilmasi daha rahat olur.

Ortak teknikleri asagidaki grupta toplayabiliriz.

Ortak kodu ayirma yukarida bahsedildi. Bir sonraki konu, dogru veri seklini bulmak; yani, her algoritma icin, dogru veri tarifini kullanmaktir.

Sorunun temeline inersek daha iyi anlayacaksiniz. Bu meslekte yaptigimiz ise "kodlama" denmesi raslanti degildir. Dil bir kodlamadir. Bazi seylere verilen bazi isimler, onlarin hafizasini cagristirir. Dil bir koddan ibarettir. Herneyse, bir programin icinde, "veri sekli" bir bakima kodlamadir. Mesela ZIP dosyalari icinde veri belli sekilde siralanmistir. XF harfleri BURAK kelimesine tekabul edebilir; veri o sekilde kodlanmistir. Bazi veri sekilleri duz yazida gosterilmeyecek sekilde karmasiktir, agac metodu (dal-budak) ayri bir veri saklama metodudur.

Her turlu problem icin, ayni veri seklini kullanmayin. Bazi problemlerin cozumu icin dal-budak sekli etkili olacaktir; bazi problemler anahtarli-dizi (hash array) ile daha rahat cozulur. Eger dogru veri seklini bulmussaniz, programlariniz birden bire daha cok rahatlayacaktir. Bunu hemen farkedeceksiniz. Yanlis veri sekli programinizi daha zorlastirir, ve surekli bogusmak zorunda kalirsiniz.

Bir diger yazilim teknigi, 'veri gizlemektir'. Bunu soyle ozetleyelim. Mesela programiniz icinde her degiskenin herkez tarafindan goruldugunu, ve degistirilir oldugunu dusunun. Eger bu program 400,000 satir kadar buyuseydi, ve her degisken herkez tarafindan gozukseydi, o zaman programin hangi kismi hangi degiskeni "degistirmis" katiyen anlasilmazdi.

Boyle bir programda hatalari bulmak imkansiza yakindir. Bu isin cozumu veri gizlemekten gecer. Yani, eger veri bir program kismina gerekli degilse, veri bu kisimdan gizlenir. Bu sayede programci rahat bir kafayla, hatalari bulurken daha az yere baksada olur. Sonucta degisken bolum ABC tarafinda yapilmamistir: Yapilamaz, cunku derleyici erismeye kalkan bolumler hakkinda hata ekrani verecektir.

Sevgiler,

Bu yazı yazarın izniyle http://www.bilgidata.com adresinden alınmıştır.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır