İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Zafer Teker
tekzaf@yahoo.com

Sun ONE Studio 4 Mobile Edition İle Midlet Yaratılması

Giriş

Sun ONE Studio 4 Mobile Edition, J2ME edition için geliştirilmiş bir programdır. Kod yazma, derleme, hata giderme ve yaptığınız uygulamayı çalıştırma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu makelede bu program ile bir HelloWorld örneğin yapacağız.

Önce kodlarımızın,derlenen class'ların,oluşturulacak jar dosyalarının duracağı bir klasör yaratmalıyız. Bunun için Explorer penceresinde Filesystem tab'ına geçmelisiniz

Filesystems Tab

Eğer pencerelerinizin bağımsız bir şekilde yüzmesini istemiyorsanız Tools Menusunde Setup Wizard seçin. Window Mode: bölümünde Full Screen Mod'unu seçin.

FileSytems ağacındaki Filesystems üzerine sağ tıklayıp Mount->Local Directory ile yeni directory yaratın veya daha önce yaratılmış bir klasörü seçin.(Biz bu projede HelloWorld klasörü yarattık) Finish'i tıklarsanız Filesystem ağacında sizin seçtiğinin klasörün path'i gözükür. Bu şekilde bir Filsystem tanımlamış olduk.

Filesystems tabında yaratmış olduğumuz HelloWorld Filesystem'i sağ tıklayıp New->MIDP->MidletSuite seçerseniz aşağıdaki pencere açılır.

New Wizard

Burada default yazılan bölüme bir isim verilir. Biz HelloWorld dedik. Finish denilince HelloWorld filesystem ağacının içinde iki tane nesne gözükür. Biri "HelloWorld" Midlet Suite'in adıdır. "HelloWorldMidlet" ise bir midlet suite yaratıldığında eklenen midlettir. HelloWorldMidlet için aşağıdaki kodu yazalım

Göster Gizle Kopar Satır Gizle Satır Göster
  1 import javax.microedition.midlet.*;
  2 import javax.microedition.lcdui.*;
  3 public class HelloWorldMidlet extends MIDlet {
  4     public void startApp(){
  5         TextBox box=new TextBox("Başlık","Hello World",100,TextField.ANY);
  6         Display.getDisplay(this).setCurrent(box);
  7     }    
  8     public void pauseApp(){}    
  9     public void destroyApp(boolean unconditional){}
 10 }

HelloWorld Filesystem'in üzerinde sağ tıklayıp "Build All" denirse midlet derlenir, jar ve jad dosyaları oluşturulur. Eğer kodda hata yoksa Source Editor penceresinin altındaki Output Window penceresinde Finished yazar.

HelloWorld midlet suitinin üzerinde sağ tıklayıp excute seçilirse midletiniz default cep telefonu emulatorunde görebilirsiniz.

HelloWorld Midlet Suite

Şekilde alttaki yuvarlağa tıklarsanız midlet çalıştırılır.

Görünen emulatoru beğenmediyseniz değiştirebilirsiniz. Bunun için Midlet suitin (HelloWorld) üzerinde sağ tıklayıp Properties'i tıklayın. Execution tabına geçin. Emulator properties'i karşısındaki ... nokta işareti ile çıkan pencereden istediğinizi emulatoru seçebilirsiniz.

HolloWorld klaösünün içindeki jar ve jad dosyalarını bir wap sitesine koyarsanız internetten cep telefonlarına yüklenebilir.

Dosya Listesi

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır