İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Klavye

Bilgisayar yazı yoluyla bilgi aktarmaya ve komut vermeye yarayan girdi birimi.

Bilgisayardaki işlemleri ve bilgileri insanlara monitör göstermektedir. Ancak insanlar burada sadece izleyicidir. Olaylara müdahale etmek, bilgisayar komut veya bilgi vermek, istekleri bilgisayara her hangi bir biçimde aktarmak için monitör kullanılamaz. Sadece renk gibi görsel bazı ayarlarıyla oynanabilir. Bilgisayara bir bilgiyi aktarmak için (başka bir deyişle veri gir'mek için) klavye adı verilen üzerinde harf, sayı, çeşitli işaretler ve bazı yararlı tuşları barındıran birim kullanılır. Klavye aracılığıyla bilgisayara verdiğimiz komutlar, klavyeden ilgili birimlere (işlemci, sabit disk veya herhangi bir başkasına) aktarılır. "A'yla B'yi Topla ve Sonucu C'ye Yaz " biçimindeki bir işlem

A=1
B=3
C=Topla(A,B)

biçiminde klavye aracılığıyla yazılır. Bu işlemler de tam olarak konuşma dilinde değildir. Ancak A, B, C, 1, 3, Topla, (, ) gibi temel eğitimin almış olan insanlarca bilinen işaretlerden oluşmuştur.

Klavye Kullanımı

Klavye, bilgisayara veri girmek için kullanılan aygıttır. Üzerinde harfler, sayılar,çeşitli sembollerle birlikte bazı işlemlerde kullanıcın işine yarayacak yararlı bazı tuşlar bulunur. Tuşlara basıldığında istenilen karakter imleç denilen , metnin içinde bulunulan yeri gösteren yanıp-sönen işaretin bulunduğu yerde belirir. Metnin başka herhangi bir yerine yazmak için öncelikle imleç oraya hareket ettirilmelidir.

Harfler ve Sayılar

Bir kullanıcının yazı yazarken en çok ihtiyaç duyacağı karakterler harf ve sayı olduğundan, klavyeler öncelikle bu karakterlerin yazılması için düzenlenmiştir. Başka hiçbir tuşa basmadan harf veya sayıların bulunduğu alanda herhangi bir tuşa basılırsa tuşun üzerine büyük olarak yazılmış harf veya sayı ekranda görünür. Büyük harflerin çıkartılması için Shift (klavyenin her iki tarafında da bulunan kalın yukarı ok) tuşunu bir parmakla basılı tutarken istenilen harfe basılması gerekir. Metnin sadece büyük harflerle yazılması için Caps Lock tuşuna bir kez basılır. Klavyenin sağ ön kısmında bulunan Caps Lock ışığı yandığı sürece harfler hep büyük olarak ekrana basılacaktır. Bu durumdayken küçük harfte basmaya geri dönmek için yine aynı tuşa basılır.

İşaretler

Bir tuşun üzerinde birden çok karakter yazılıysa, üzerine basıldığında genellikle sol alt köşedekini ekrana basar. Sol üst köşede yazan karakterler Shift tuşu basılıyken çıkartılabilir. Sağ alt köşede bulunan karakter (varsa) Alt Gr tuşu basılı tutularak çıkartılabilir.

Gezinme Tuşları

Klavyelerin sağ tarafında, ekranda bir yazı üzerinde yukarı, aşağı, sağa ve sola gidilebilmesine olanak sağlayan ok tuşları bulunmaktadır. Bunlarla metnin herhangi bir köşesinden diğerin geçilebilir. Ayrıca, bir satırın en başına Home , sonuna End tuşlarıyla geçilebilir. Bir ekrana sığmayan, dolayısıyla da ekranda sadece belli bir kısmı görülebilen bir metnin bir üst ekranına (başka bir deyişle, bir üst sayfasına) Page Up , bir alt ekranına da Page Down tuşlarıyla geçilebilir.

Düzenleme Tuşları

Son yazılan karakteri silip geri dönmek için Backspace tuşu kullanılırken, imlecin bulunduğu noktadaki karakteri silmek için Delete tuşu kullanılır. Normalde imleç bir metnin ortasına getirilip herhangi bir tuşa basıldığında istenilen karakter imlecin bulunduğu noktada görünür ve o noktanın sağındaki bütün karakterler bir sağa kaydırılır. Eğer yeni yazılan karakterlerin eskilerini silerek yerlerine geçmeleri bekleniyorsa Insert tuşuna basılır. Tekrar eski haline, yani araya sokma biçimine dönülmek için yine aynı tuş kullanılır.

Klavyenin en altında bulunan uzun yazısız çubuk boşluk çubuğu'dur ve boşluk ( başka bir deyişle, boşluk karakteri ) basmaya yaramaktadır. Sola tarafta bulunan (iki yana giden ve birer çizgiyle biten oklar biçimindeki) sekme tuşu ise belli bir miktarda boşluğu tek seferde basar. Klavyede en çok kullanılan tuş olan Enter tuşu ise yeni bir satıra geçmek için kullanılır. Bu tuş ayrıca klavyeden girilen yazının bilgisayarca işlenmesini de sağlar.

Özel Tuşlar

Yukarıdaki tuşlar dışında bazı işlemleri kullanıcının daha kolay yapmasını sağlayan özel tuşlar da vardır. Escape tuşu, örneğin, yanlışlıkla gelinen bir ortamdan geri çıkmak için kullanılır. Kontrol tuşu (Ctrl) ise bazı işlemlerde kullanıcının işin kolaylaştırmaya yarar. Bazı programlarda dosya kaydetmek için, örneğin, Ctrl-S tuş kombinasyonuna (Ctrl basılıyken S tuşuna) basmak yeterlidir. Bir çok program kontrol tuşuna bu tür kolaylıklar atamaktadır.

Klavyede daha önceden işlevi belirlenmiş tuşlar dışında, her programın kendi işlemlerine uygun olarak işlevler yükleyebileceği fonksiyon tuşları bulunur. Bunlar genellikle klavyenin ön tarafında F1,F2,F3.. biçiminde sıralanmaktadır. Bazı programlarda, örneğin, F1 tuşuna basıldığında ekrana yardım gelir. Bu tür tuşların işlevleri kullanılan programa göre değiştiğinden, işlevleri ancak kullanılan programın yardımı ya da kitabından (veya deneyerek) öğrenilebilir.

Sayı Girişi Alanı

Klavyenin en sağında bulunan, sayılar ve bazı aritmetik işlemler bulunan hesap makinelerine benzeyen kısım da bilgisayarı sayılarla işlem yapmak için kullananlara faydalı olması için konulmuştur. Bu kısım Num Lock tuşuna basılarak ( ve Num Lock ışığı yandığında) bu işlevine kavuşur. Aksi takdirde tuşlar alt kısımlarında yazılı işlevlere sahiptir.