İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Pencere

İçerisinde bir program veya bir belge barındıran bileşen. Windows'ta hemen bütün nesneler bir pencere içerisinde bulunurlar.

Her uygulama kendisine ayrılmış pencere denilen alanlarda çalışır. Bu pencereler taşınabilir ve boyut değiştirebilirler. Ayrıca bir uygulamanın birden fazla dosya üzerinde çalışma olanağı olması durumunda her dosya kendisine ait bir pencere içinde bulundurulur. Ancak dosyalar ait pencereler genellikle ait oldukları pencerenin içerisinde etkinlik gösterirler.

Pencerelerle Çalışmak

Bütün pencereler, hangi uygulama veya belgeyle ilişkili olurlarsa olsunlar ortak bazı özelliklere sahiptir. Hepsinde başlık çubuğu denilen, pencerenin en üstünde etkin olma durumunda (normal şartlarda) mavi olan ve üzerinde belgenin ve/veya programın adının yazılı olduğu çubuk bulunur. Bu çubuk pencereyi bir yerden başka bir yere taşımaya yarar. Her pencerenin etrafında pencerenin boyutunu değiştirmeye yarayan ince bir çerçeve bulunur. Ayrıca pencerenin sağ üst bölümünde pencereyi kapatma, küçültme gibi işlemlere yarayan düğmeler bulunur.

Taşıma

Bir pencerenin taşınması, başlık çubuğunun taşınması anlamına gelir. Başlık çubuğunu taşımaksa başka bir çok yerde de kullanılan sürükle ve bırak yöntemiyle gerçekleştirilir. Bu yöntemde farenin imleci taşınacak nesnenin ( bu durumda başlık çubuğunun) üzerine getirilip farenin sol düğmesine basılmaya başlanır. Farenin tuşuna basılı tutularak nesne istenilen yere kadar götürülür (sürüklenir) ve uygun bir yerde farenin düğmesinin basılı tutulmasına son verilir (nesne bırakılır).

Boyut Değiştirme

Pencerelerin boyutlarını değiştirme yine sürükle ve bırak yöntemiyle yapılır. Ancak bu kez sürüklenecek nesne pencerenin çevresindeki çerçevenin kenarlarından veya köşelerinden biridir. Farenin imleci pencerenin çerçevesinin her hangi bir yerine getirildiğinde imleç hangi yöne sürükleme yapılabileceğini gösteren oklar haline gelir. Çerçevenin bir noktası tutulur (üzerindeyken farenin düğmesine basılır), sürüklenir (fare sol düğmesi basılıyken hareket ettirilir) ve bırakılır (düğme serbest bırakılır).

Kapama

Sol üst köşesindeki 'X' benzeri düğmeye basılarak pencere kapat'ılabilir. Pencere bir programın ana penceresiyse bu işlem programı kapamak anlamına da gelir. Eğer pencere bir dosya barındırıyorsa sadece o dosya kapanmış olur. Bazen kullanıcı bir pencereyi kapatmak istediğinde ekrana o anda üzerinde çalışılan dosyanın (içinde hiçbir şey yoksa bile) kaydedilip kaydedilmeyeceğini soran bir kutu ekrana gelir. Buradaki düğmelerden biri seçildiğinde pencere kapatma işlemi geçerli hale gelir. Genellikle kutuyu yok sayma imkanı olmadığından seçeneklerden biri mutlaka seçilmelidir.

Ekranı Kaplama - Önceki Konuma Getirme

Bir pencerenin tüm ekranı kaplaması sol üst köşede bulunan dörtgen biçimindeki ekranı kapla düğmesine basılarak yapılır. Pencere ekranı kaplıyor durumda ise aynı düğme arka arkaya iki kutu biçiminde olan önceki konuma getir anlamına gelen şekle dönüşür. Buna basılarak pencerenin (ekranı kaplamadan) önceki boyutuna getirilir.

Simge Durumuna Küçültme

Pencerelerin sol üst köşelerinde bulunan kalın çizgi görünümündeki düğme pencereyi simge durumuna küçült'ür. Böylece pencere, görev çubuğu üzerinde düğme haline getirir. Zaten bir uygulama çalışırken, görev çubuğunda basılı bir düğme görünümündeki simgesi sürekli bulunur. Pencere simge durumuna küçüldüğünde simge basılı bir hale gelir.

Aynı anda açılan programlara ait pencereler arasında geçiş görev çubuğundaki simgelere tıklanarak yapılabildiği gibi bir pencereye geçiş o pencerenin üzerine tıklamak suretiyle de yapılabilir. Elbette geçilmek istenen pencerenin en az bir noktası ekranda görünüyor halde olması gerekir. Bazen bir pencereyi görünür kılmak için ekranı kaplayan başka bir pencereyi önceki konumuna getirmek veya boyutunu değiştirmek gerekebilir.