Bu Sayfayı Paylaş:

Kavram

Cascading Style Sheet - Çağlayan Biçim Sayfası (CSS)

Tanım: HTML'de biçimlendirme için şablonlar oluşturulmasını sağlayan dil.

Kavram

Style Etiketi

Tanım: HTML'de style değerlerinin aynı yerde yaratılması için kullanılan etiket. Genellikle head etiketi içerisinde tanımlanır.

Veri

HTML'de CSS Kullanım Çeşitleri

HTML sayfasında üç farklı yolla CSS (Cascading Style Sheet) kullanılabilmektedir : 

 

  • Inline kullanım : Biçimler tek bir elementi veya o elementin içindekileri ekleyecek şekilde kullanılabilir. <p style="stiller burada"> şeklinde kullanılmaktadır. 
  • Style etiketi ile kullanım : Biçimler sayfada bir bölümde style etiketi ile tanımlanabilirler. Bu şekilde sayfa boyunca aynı stiller kullanılabilir. 
  • Ayrı bir stil dosyası ile : Stil özellikleri .css ile biten bir veya birden fazla dosyaya koyulabilir. Stilleri kullanmak istediğiniz sayfaya link etiketi ile css dosyası eklenir.  head etiketi içerisinde  <link href="test.css" type="text/css" rel="stylesheet"></link> ile css dosyası eklenebilir. 

 


Örnek

HTML'de Style Etiketi Kullanım Örneği

Aşağıda Style etiketi ile kullanım örneği görülmektedir : 

<html>
<head>
<style>
        ...stiller buraya yazılır....
</style>
</head>
<body>
        ...stiller kullanılır....
</body>
</html>

Yukarıda görüldüğü gibi stil tanımlamaları head etiketi içerisinde style etiketi içerisine tanımlanır.  Style etiketi sadece head etiketi içerisinde olması gerekmemektedir ve başka bölgelerde de olabilir. 


Örnek

HTML'de Elementin Kullanıldığı Yerde Biçim Verilme Örneği

Aşağıda bir p elementi biçimlendirme örneği gözülmektedir :

<html>
<body>
	<p style="color:red;font-size:12pt">
		inline stil kullanılmış paragraf</p>
</body>
</html>

 görüldüğü gibi style özelliği ile p elementinin biçimleri verilmiştir. Yazının rengi kırmızı ve font boyu 12 punto olacaktır. 


Örnek

HTML'de Css Dosyasının Kullanımı Gösteren Örnek

Aşağıda ayrı bir CSS dosyasının nasıl kullanılacağını gösteren örnek görülmektedir :

<html>
<head>
	<link href="test.css" type="text/css" 
		rel="stylesheet"></link>
</head>
<body>
	...test.css dosyasındaki stiller kullanılır....
</body>
</html>

Head etiketi içerinde link etiketi ile test.css dosyası HTML sayfasına eklenmiştir. test.css dosyasındaki tüm stiller sayfada kullanılabilir. 

 


İpucu

display:none ile visibility:hidden Farkı

CSS'de bir element veya bileşenin görünmemesi için display:none veya visibility:hidden şeklinde biçim verilmektedir. Bu iki biçim arasında önemli bir fark vardır. display : none yapıldığında element hiç bir şekilde görünümde hesaba katılmaz. visibility:hidden'da ise element veya bileşen durur (yer işgal eder) ancak görünür değildir. visibility:hidden'da element veya bileşen göründüğünde ne kadar yer kaplıyor ve çevredeki bileşenleri ne kadar etkiliyor ise özellik devam eder.
p{visibility:hidden;}
p{display:none;}




Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir