İçerikler :

Alger Kompleksi Altta Kalmayınız-Peter Dolaşması Anormal Tabuloloji Birden Fazla Hami(Patron) Bulun Bir Patron (Hami) Bulun Büyük Masa Düşkünlüğü Ehliyetli Çalışanlar ve Hiyerarşi Ehliyet Seviyesinin Belirlenmesi Ehliyetsizlik(Yeteneksizlik-Yetersizlik) Sevi.. Fileofili Fonofili Geçmiş Zaman Kompleksi Hiyerarşik Dökülme Hiyerarşiyoloji Hull Teorisi İkame Tekniği İkincil Konularda Uzmanlaşma Tekniği İyi Takipçiler İyi Lider Olamazalar Kahkahalı Atalet Kıdemlilik Faktörü Kıdemlilik Faktörü ve Gayret Kodofili Laurence J. Peter'in Kitapları Laurence Johnston Peter Nihayi Tayin (Son Durak) Belirtileri Olgunluk Katsayısı Özel Masa Fobisi-Tabulafobia Privata Papirofobi Papiromani Patron (Haminiz) Konusunda Esnek Davranın Patronu Harekete Geçirin Perküsyon Yükselmesi Peter'in Reçeteleri Peter'in Tamamlayıcı İlkesi Peter Çelişkisi Peter Dolaşması Peter Helezonu Peter Kaçamağı Peter Kaçamağı Yararlı Değildir Peter Karışıklığı Peter Köprüsü Peter Plasebosu Peter Prensibi Peter Prensibi Peter Prensibi (Peter İlkesi) Peter Prensibi Hakkında Peter Prognozu Peter Prognozu Peter Tersliği Peter Tersliği Profesyonel Otomat Profesyonel Otomatizm Rigor Kartis Sahte Başarı Belirtileri Sezar Transferi Son Durak Strüktürofili Sürekli Hazırlık Tekniği Tahtaravalli Belirtisi Terfi Etmek İstemiyorsanız Teklif Gelmemesini.. Terfi Katsayısı-Yükselme Katsayısı Torpil Bulduğunuzda Gayret Göstermeyiniz Torpil ve Gayret Torpil ve Kıdemlilik Faktörü Tüm Siyasi Sistemlerde Ehliyetsiz Çalışan Bir.. Üstün Ehliyetliler Yaratıcı Ehliyetsizlik Yatay Arabesk Yükselmesi Zirve Ehliyeti Zorlayıcı Değiştirme (Zorlayıcı Tahavvül) Zorlayıcı Ehliyetsizlik

Bu Sayfayı Paylaş:

Eser

Peter Prensibi

Sahipleri : Laurence Johnston Peter ve Raymond Hull
Peter Prensibi olarak bilinen prensibin ortaya konulduğu kitap

Kavram

Peter Prensibi

Tanım: "Bir hiyerarşide (bir şirket,kurum vs..) her çalışan kendi ehliyetsizlik (yeteneksizlik-yetersizlik) seviyesine yükselmek eğilimdedir" şeklinde tanımlanan prensip

Sav

Peter Prensibi (Peter İlkesi)

Bir hiyerarşide (bir şirket,kurum vs..) her çalışan kendi ehliyetsizlik (yeteneksizlik-yetersizlik) seviyesine yükselmek eğilimdedir.

Kişi

Laurence Johnston Peter

Kurumlardaki hiyerarşileri inceleyen , "Peter Prensibi" olarak bilenen prensibi ortaya koyan bilim adamı. Genellikle ismi L.J.Peter veya Laurence J. Peter şeklinde yazılmaktadır.

Kavram

Yatay Arabesk Yükselmesi

Tanım: Görevinde başarılı olamayan bir çalışanın rutbesi veya maaşı yükseltilmeden daha yeni ve uzun bir ünvan verilerek ancak daha az iş yapacağı başka bir mevkiye kaydırılmasıdır.

Kavram

Perküsyon Yükselmesi

Tanım: Görevinde başarılı olamayan bir çalışanın sahte bir terfi ile bir üst seviye yükseltilmesi. Bu yükselmede üst seviye gerçek bir üst seviye değil sahte bir üst seviyedir.

Kavram

Ehliyetsizlik(Yeteneksizlik-Yetersizlik) Seviyesi

Tanım: Bir çalışanın bir hiyerarşide ehliyetinin (yeteneğinin ve becerisinin) yetmediği hiyeraşideki seviyesi. Bu seviyeye ulaşan çalışan bir daha hiyerarşide yükseltilmez. Peter Platosu da denir

Kavram

Profesyonel Otomatizm

Tanım: Görevinin amacı ve sonuçları yerine mevzuat, kurallar , araçlar vs.. gibi diğer konulara daha fazla önem verme

Kavram

Profesyonel Otomat

Tanım: Görevinin amacını yerine getirmek yerine mevzuata, kurallara , araçlara vs.. önem veren çalışanlar

Kavram

Peter Tersliği

Tanım: İşlerin iç ahengine,kurallara uygun yürümesine , verimli ve kaliteli hizmet vermekten daha fazla değer verilmesi arasındaki terslik.

Kavram

Hiyerarşik Dökülme

Tanım: Bir hiyerarşide üstün derecede ehliyetliler ile son derece ehliyetsiz olan çalışanların hiyerarşiden kovulması ve atılması.

Kavram

Peter Çelişkisi

Tanım: Bir hiyeraşide çalışanlar diğer çalışanların ehliyetsizliğinden hiç bir zaman rahatsız olmaması ve itiraza etmemesinden doğan çelişki

Kavram

Peter Köprüsü

Tanım: Bir çalışanın üstündeki çalışanlar ile kuracağı ve kendisinin önemini göstereceği iletişim . Bu köprüyü kurabilen çalışan henüz ehliyetsizlik seviyesine ulaşmamış demektir.

Kavram

Peter Karışıklığı

Tanım: Bir çalışının yükselmesi gereken üst seviyenin ehliyetsiz bir çalışan tarafından doldurulmuş olması. Üst seviyedeki ehliyetsiz çalışan yükseltilmeyeceğinden alt seviyedeki çalışanın terfi etme şansı yoktur.

Kavram

Peter Dolaşması

Tanım: Bir üst seviyesi ehliyetsiz bir çalışan tarafından doldurulmuş olan bir çalışanın, üst seviyesi ehliyetsiz bir çalışan tarafından doldurulmamış başka bir terfi kanalına geçmesi

Kavram

Hull Teorisi

Tanım: Birkaç haminin (patron) toplam torpili , hamilerin sayısı ile her haminin torpillerinin toplamlarının çarpımıdır. Örneğin 3 Hami var ise 3 * (1+1+1) = 9 yapmaktadır. Bu nedenle birden fazla hami olması avantajlıdır

Kavram

Alger Kompleksi

Tanım: Gayret göstermenin terfi etmeyi etkilediğini zannetme

Kavram

Kıdemlilik Faktörü

Tanım: Ehliyetli çalışanın yükselmesine engel olan yukarıdan gelen baskı.

Kavram

Sahte Başarı Belirtileri

Tanım: Çok gayretli olan ancak gerçekte başarılı olmayan çalışanların gösterdiği fiziksel belirtiler. Sinirlilik bunalımı , mide ülseri, uykusuzluk gibi şikayetlerdir.

Kavram

Olgunluk Katsayısı

Tanım: Bir hiyerarşinin verimsizlik oranıdır. Olgunluk katsayısı = ehliyetsizlik seviyesindeki çalışan sayısı * 100 / toplam çalışan sayısı şeklinde formüle edilmektedir. Eğer olgunluk katsayısı 100'e eşit olur ise ( yani tüm çalışanlar ehliyetsizlik seviyesinde ise) hiçbir yararlı iş yapılamaz.

Kavram

Zirve Ehliyeti

Tanım: Bir hiyerarşide hiyerarşinin tepesinde olmasına rağmen ehliyetsizlik seviyesine henüz ulaşmamış ve zirvede olmasından dolayı ulaşamıyacak olan çalışanların sahip olduğu ehliyet. Ancak başka bir alana geçmesi durumunda ehliyetsizlik seviyesine ulaşabilirler.

Kavram

Zorlayıcı Ehliyetsizlik

Tanım: Bir hiyerarşide hiyerarşinin tepesinde olan ve ehliyet sahibi çalışanın başka bir hiyerarşiye ve alana geçerek ehliyetsizlik seviyesine ulaşması

Kavram

Peter Helezonu

Tanım: Bir ehliyetsizliği önlemek için yapılan önlemler ehliyetsizliği daha da artırmasıdır. Ehliyetsizlerin sayısı her zaman artar

Kavram

Nihayi Tayin (Son Durak) Belirtileri

Tanım: Ehliyetsizlik seviyesine gelmiş çalışanlarda görülen hastalıklar.

Kavram

Anormal Tabuloloji

Tanım: Masalarının anormal bir şekilde olması hastalığı

Kavram

Fonofili

Tanım: Masasında sürekli ses ve iletişim araçları bulunduran , bu cihazları iki veya daha fazlasını bir arada kullanabilen kişilerin gösterdiği belirti.

Kavram

Papirofobi

Tanım: Masasında ve bürosunda kağıt ve kitap gibi eşyalara tahammül edemeyenlerin gösterdiği davranış

Kavram

Papiromani

Tanım: Masası hiç bir zaman kullanmadığı kağıt ve kitaplar ile doldurma davranışı

Kavram

Fileofili

Tanım: Kağıtların tasnifi ve dosyalanmasına çok önem veren bu işle çok zaman ayırma davranışı

Kavram

Büyük Masa Düşkünlüğü

Tanım: Diğer çalışanlardan daha büyük masaya sahip olma isteği

Kavram

Özel Masa Fobisi-Tabulafobia Privata

Tanım: Bürodan bütün masaların çıkarılmasını isteme

Kavram

Geçmiş Zaman Kompleksi

Tanım: Kendine acıma, bugünün kötülenip , geçmiş zamanın mantıksız bir şekilde övülme davranışı

Kavram

Rigor Kartis

Tanım: Organizasyonun yapısı ve iş akışlarına duyulan aşırı ilgi ve tüm işleri buna uydurma konusunda ısrar etmek

Kavram

Zorlayıcı Değiştirme (Zorlayıcı Tahavvül)

Tanım: Astlarını sürekli şaşırtmaya çalışarak kendi güvensizliklerini gizlemeye çalışma

Kavram

Tahtaravalli Belirtisi

Tanım: Kendi rütbelerine uygun kararları veremediği için bir konu için lehte ve aleyhte olan farklı olan konuları incelemek ile çok fazla uğraşması ve karar verememe durumudur.

Kavram

Sezar Transferi

Tanım: Bir çalışanın fiziksel görünümü , giyimi, konuşma tarzı vs.. gibi çalıştığı görevle ilgili olmayan şeyler ile değerlendirmeye başlama

Kavram

Kahkahalı Atalet

Tanım: Bir işle uğraşmak yerine fıkra anlatmak adetidir.

Kavram

Strüktürofili

Tanım: İçinde olan ve yürütülen işlerden çok binanın plan, bakım vs.. gibi konuları ile ilgilenme davranışı

Kavram

Kodofili

Tanım: Kelimelerden daha çok gereksiz bir biçimde harf ve sayıları kullanma davranışı

Kavram

Terfi Katsayısı-Yükselme Katsayısı

Tanım: Bir çalışanın terfi ihtimalinin sayı olarak ifadesi. Bu değer 0 ise o kişi terfi etmeye uygun değildir.

Kavram

İkame Tekniği

Tanım: Bir çalışanın görevinin gerektirdiği asıl işi yapmak yerine yapabildiği başka bir işi yapması.

Kavram

Peter Prognozu

Tanım: "İhtiyaçtan emin olmak için yeteri kadar zaman geçirirseniz , ihtiyaç ortadan kalkar" şeklinde tanımlanan tahmin

Kavram

Sürekli Hazırlık Tekniği

Tanım: Bir işe başlamak için hazırlık safhasının gereksiz yere uzatılması tekniği. İhtiyaç olup olmadığının araştırılması, değişik metotların araştırılması , uzmanlara başvurulması gibi yöntemler kullanılır.

Kavram

İkincil Konularda Uzmanlaşma Tekniği

Tanım: Bir işte asıl konuyu bir yana bırakıp ikincil konularda uzmanlaşıp bu konuda çalışma yapılması. Bu şekilde çalışan kendisini mutlu hissedecektir.

Kavram

Peter Plasebosu

Tanım: "Bir gram hayal bir kilo fiiliyata bedeldir" şeklinde tanımlanan kandırma (Plasebo hastayı avutmak için verilen gerçek olmayan ilaç)

Kavram

Peter Kaçamağı

Tanım: Görevini ehliyet ile yapan bir çalışanın terfi teklifini reddetmesi. Bu şekilde ehliyetsiz olacağı bir üst seviyeye geçmemiş olur.

Kavram

Yaratıcı Ehliyetsizlik

Tanım: Terfi etmek istemeyen çalışanların terfi teklifinin yapılmaması için yapmış oldukları sahte ehliyetsizlik

Sav

Peter'in Tamamlayıcı İlkesi

Zamanla her mevki , bu mevkiinin gerektirdiği görevleri ifa etmeye ehil olmayan bir çalışan tarafından işgal edilmeye eğilimlidir.

Sav

Ehliyetli Çalışanlar ve Hiyerarşi

Bir hiyerarşideki işler henüz hiyerarşide ehliyetsizlik (yeteneksizlik-yetersizlik) seviyesine ulaşmamış çalışanlar tarafından yapılır.

Sav

Ehliyet Seviyesinin Belirlenmesi

Bir hiyerarşideki çalışanın görevindeki ehliyet seviyesi (becerisi ve yeteneğini) hiyerarşideki amiri veya amirleri tarafından belirlenir.

Sav

Üstün Ehliyetliler

Bir hiyerarşide, üstün derecede ehliyetli (yetenekli ve becerikli) olmak , ehliyetsiz olmaktan daha tahammül edilmez bir durumdur. Bu nedenle çok fazla başarılı olanlar hiyerarşiden atılırlar.

Sav

Peter Tersliği

Bir hiyerarşide çalışanlar diğer çalışanların ehliyetsizliğinden(görevini yerine getirememesinden) hiç bir zaman rahatsız olmaz ve itiraz etmez. Bunu sadece kıskandıkları zaman kullanırlar.

Sav

Kıdemlilik Faktörü ve Gayret

Bir hiyerarşide "kıdemlilik faktörünün" aşağıya doğru baskısı "gayretin" yukarı doğru iten gücünü hükümsüz kılmaktadır.

Sav

Torpil ve Gayret

Bir hiyerarşide "torpil" her zaman "gayretten" daha kuvvetlidir.

Sav

Torpil ve Kıdemlilik Faktörü

Bir hiyerarşide "torpil" çoğunlukla "kıdemlilik faktöründen" daha kuvvetlidir.

Sav

İyi Takipçiler İyi Lider Olamazalar

Hiyerarşide üstündeki çalışanı çok iyi takip eden bir çalışan iyi bir lider olamaz.

Sav

Tüm Siyasi Sistemlerde Ehliyetsiz Çalışan Birikmesi Vardır

Kapitalist, sosyalist , komünist gibi sistemlerin hepsinde , hiyerarşilerde ehliyetsiz çalışan birikmesi olmasından dolayı bu sistemlerin hepsi başarısız olmaktadırlar.

Sav

Peter Prognozu

İhtiyaçtan emin olmak için yeteri kadar zaman geçirirseniz , ihtiyaç ortadan kalkar.

Sav

Peter Kaçamağı Yararlı Değildir

Bir çalışanın kendisine gelen terfiyi reddetmesi (Peter Kaçamağı) o kişi için yararlı sonuç doğurmaz. Reddetmek yerine başka yollar bularak teklifin hiç edilmemesini sağlamalıdır

Öneri

Patronu Harekete Geçirin

Bir hiyerarşide yükselmek istiyorsanız patronunuza sizin ne kadar önemli olduğunuzu ve yükseltildiğinde neler kazanacağını gösterin. 


Öneri

Bir Patron (Hami) Bulun

Bir hiyeraşide sizin yükselmenizi sağlayabilcek bir patron bulun. Üst seviyenizdeki her çalışan bunu gerçekleştirmek ehliyetinde olmayabilir ve bu nedenle sizi terfi ettirbilecek doğru kişiyi bulmalısınız. 


Öneri

Patron (Haminiz) Konusunda Esnek Davranın

Eğer patronunuz (size terfi sağlayabilecek üst seviyedeki çalışan) belirli bir zaman sonra ehliyetsizlik seviyesine ulaştı ise (terfi edemiyor ise) başka bir patron bulun.


Öneri

Birden Fazla Hami(Patron) Bulun

Bir hami yerine birden fazla hami bulmak terfi oranınızı katlandırarak artırır.


Öneri

Altta Kalmayınız-Peter Dolaşması

Eğer üst seviyeniz ehliyetsiz bir çalışan tarafından doldurulmuş ise (Peter Karışıklığı) başka bir terfi kanalı bulun ve oraya geçmeye çalışın.


Öneri

Torpil Bulduğunuzda Gayret Göstermeyiniz

Oturabilceğiniz zaman asla ayakta durmayınız; bir şeye binebileceğiz zaman asla yürümeyiniz; "torpil" bulabildiğinizde asla "gayret" göstermeyiniz 


Öneri

Terfi Etmek İstemiyorsanız Teklif Gelmemesini Sağlayınız

Eğer görevinizde başarılı ve işini seviyorsanız ve bir üst göreve yükselmek istemiyorsanız size terfi teklifininin gelmemesi için gerekli şeyleri yapmanız gerekir. Bunun için asıl işi aksatmayan ancak bir üst göreve geldiğinizde başarısız olacağınız belli eden hatalar yapabilirsiniz. 


Blog

Peter Prensibi Hakkında

Peter prensibi hiyerarşik sistemlerdeki ekskliği ve hatayı son derece başarılı bir şekilde gösteren bir prensiptir.

Bir hiyerarşide , görev yerinde başarılı olanlar her zaman bir üst seviyeye yükseltilmek istenir. Başarılı çalışanın bir üst seviye yükseltilmesi bazen problem olabilmektedir. Eğer üst seviyenin şu andaki görevinden farklı özellikleri var ise yükseltilen zorlanabilir ve üst seviyedeki görevini yerine getiremeyebilir. Bu çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu durumdaki bir çalışan hiç bir zaman eski görev yerine indirilmemektedir. Bu nedenle çalışan başarısız olarak üst seviyede çalışmaya devam etmektedir. Daha da kötü tarafı bu çalışanın bir daha yükseltilmesi düşünülmez. Sonuç olarak başarılı olduğu bir seviyeden bir üst seviye çıkan çalışan üst görevde başarısız olmuştur ve hep burada kalacaktır. İşte Peter Prensibinin ana ilkesi budur.

 

Peter prensibi son derece doğru bir ilkedir. Örnek vermek gerekir ise bir öğretmen öğretmenlikte başarılı olabilir. Ancak bu öğretmenin müdür yardımcılığında başarılı olacağı anlamına gelmez. Ancak başarılı bir öğretmen başarısından dolayı buraya yükseltilebilmektedir. Bu tür örneklerin sayısı çoğaltılabilir. 

 

"Peter Prensibi" bu durumdan kurtulmak için bazı yöntemler önerir. Eğer işinizde başarılı ve mutlu iseniz ve yükselmek istemiyorsanız (bir üst seviyeyedeki görevi yapabileceğinizden emin değilseniz) yapacağınız şey gayet basittir. Amirlerinize veya patronlarınıza üst seviye için yetersiz olduğunuzu  göstermek. Kendi görevinizi başarılı bir şekilde yapmaya devam etmeniz gerekir ancak arada bir hata yapmakta bir sakınca yoktur. 

 

Peter prensibinin bir sonucu hiyerarşilerdeki tüm kadamelerin eninde sonunda görevinde başarısız olan çalışanlar tarafından doldurulacağıdır. Çünkü işinde başarılı olan biri üst seviyeye yükseltilir. Başarılı olmayan bir kişi ise ise yükseltilmez. 1. seviyede başarılı olan ve 2. seviyeye  yükselen , orada başarılı olursa da 3. seviyeye yükseltilen çalışan eninde sonunda başaramadığı seviyeye gelecek ve orada kalacaktır. Eğer bu gerçekleşmez ise ya çalışanın ömrü yetmemiştir , ya da yeterli zamanı bulamadan emekli olmuştur veya yeterli seviye yoktur.

 

Peter Prensibi bir çalışanın görevinde başarılı olup olmadığını anlamak için yöntemler sunar. Bir çalışanın içinde başarılı mı başarısız mı olduğu anlamanın bir uzmanlık işi olduğunu öne sürer. Bunu anlamak için sağlık durumu , psikolojik ve sosyal davranışları incelenmelidir. Örneğin görevinde başarısız bir çalışan görevinin asıl amacını unutur, onun yerine kurallara, iç ahenge, mevzuata vs.. gibi yan konular ile ilgilenir. Örneğin bir işi yapmak yerine kurallara uyulmasına çok önem vermek bu tür bir özelliktir. Bir diğer özellik çalışma masalarındaki ve bürolarındaki özelliklerine abartılı önem vermektir. Örneğin masasına bilerek gereksiz kağıt ve kitap olması veya  tam tersine hiç kağıda tahammül edememe bu tür özelliklerdendir. 

 

Peter prensibinin bir diğer ilginç tespiti de kapitalizm, komunizm, sosyalizm vs.. hiç bir ekonomik-siyasi sitemin hiyerarşilerdeki bu sorunu çözemeyeceğidir. Hangi eknomik-siyasi modeli kullanır isen kullan sonuç olarak hiyerarşilerin yeteneksiz insanlar ile dolacaktır. 


Eser

Peter'in Reçeteleri

Sahipleri : Laurence Johnston Peter
Laurence Johnston Peter'in "Peter İlkesi" adını verdiği ilke ve aynı isimli kitapta bahsettiği sorunlardan nasıl kurtulacağınızı anlatan kitap. Peter İlkesi kitabının devamı olarak çıkartılmıştır

Veri

Laurence J. Peter'in Kitapları

Laurence J. Peter'in yayınları aşağıdaki gibidir : 
 
  • The Peter Principle - Peter İlkesi (1968)
  • The Peter Prescription : How to Make Things Go Right - Peter'in Reçetesi : İşleri Nasıl Doğru Yaparız (1972)
  • Peter's Quotations: Ideas for Our Times - Peter'in Alıntılar? : Zamanımız İçin Fikirler (1977)
  • Peter's People and their Marvelous Ideas - Peter'in İnsanları ve Onların Harika Fikirleri (1979)
  • The Peter Plan - Peter Planı (1981)
  • Peter's Almanac - Pater'in Yılllığı(Takvimi) (1982) 
  • Why Things Go Wrong or the Peter Principle Revisited - Niçin Herşey Yanlış Gider veya Peter İlkesi Yenilenmesi (1984)
  • The Peter Pyramid: Or, Will We Ever Get The Point? - Peter Primidi : Veya Biz Hiç O Noktaya Varabilecek miyiz ? (1986)
  • The Laughter Prescription - Kahkaha Reçetesi (1987)
 
Laurence J. Peter'in Peter ilkesi ile ilgili Bilgi yayınevi üç kitabını çevirmiştir : 
 
  • Peter İlkesi (The Peter Principle)
  • Peter'in Reçeteleri (The Peter Prescription: How to Make Things Go Right)
  • Peter'in Görüşleri (Peter's Quotations: Ideas for Our Times)

Kavram

Hiyerarşiyoloji

Tanım: Laurence Johnston Peter'in Peter İlkesi kitabında açıklanan, hiyerarşileri ve onların sorunlarını inceleyen, çözüm önerileri süren bilim dalı

Kavram

Son Durak

Tanım: Peter ilkesinde, bir hiyerarşide bir kişinin yükselebileceği son seviye. Son durağına gelen bir kişi bir daha yükselemez ve o seviyede kalır



Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir