Blog

Peter Prensibi Hakkında

Peter prensibi hiyerarşik sistemlerdeki ekskliği ve hatayı son derece başarılı bir şekilde gösteren bir prensiptir.

Bir hiyerarşide , görev yerinde başarılı olanlar her zaman bir üst seviyeye yükseltilmek istenir. Başarılı çalışanın bir üst seviye yükseltilmesi bazen problem olabilmektedir. Eğer üst seviyenin şu andaki görevinden farklı özellikleri var ise yükseltilen zorlanabilir ve üst seviyedeki görevini yerine getiremeyebilir. Bu çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu durumdaki bir çalışan hiç bir zaman eski görev yerine indirilmemektedir. Bu nedenle çalışan başarısız olarak üst seviyede çalışmaya devam etmektedir. Daha da kötü tarafı bu çalışanın bir daha yükseltilmesi düşünülmez. Sonuç olarak başarılı olduğu bir seviyeden bir üst seviye çıkan çalışan üst görevde başarısız olmuştur ve hep burada kalacaktır. İşte Peter Prensibinin ana ilkesi budur.

 

Peter prensibi son derece doğru bir ilkedir. Örnek vermek gerekir ise bir öğretmen öğretmenlikte başarılı olabilir. Ancak bu öğretmenin müdür yardımcılığında başarılı olacağı anlamına gelmez. Ancak başarılı bir öğretmen başarısından dolayı buraya yükseltilebilmektedir. Bu tür örneklerin sayısı çoğaltılabilir. 

 

"Peter Prensibi" bu durumdan kurtulmak için bazı yöntemler önerir. Eğer işinizde başarılı ve mutlu iseniz ve yükselmek istemiyorsanız (bir üst seviyeyedeki görevi yapabileceğinizden emin değilseniz) yapacağınız şey gayet basittir. Amirlerinize veya patronlarınıza üst seviye için yetersiz olduğunuzu  göstermek. Kendi görevinizi başarılı bir şekilde yapmaya devam etmeniz gerekir ancak arada bir hata yapmakta bir sakınca yoktur. 

 

Peter prensibinin bir sonucu hiyerarşilerdeki tüm kadamelerin eninde sonunda görevinde başarısız olan çalışanlar tarafından doldurulacağıdır. Çünkü işinde başarılı olan biri üst seviyeye yükseltilir. Başarılı olmayan bir kişi ise ise yükseltilmez. 1. seviyede başarılı olan ve 2. seviyeye  yükselen , orada başarılı olursa da 3. seviyeye yükseltilen çalışan eninde sonunda başaramadığı seviyeye gelecek ve orada kalacaktır. Eğer bu gerçekleşmez ise ya çalışanın ömrü yetmemiştir , ya da yeterli zamanı bulamadan emekli olmuştur veya yeterli seviye yoktur.

 

Peter Prensibi bir çalışanın görevinde başarılı olup olmadığını anlamak için yöntemler sunar. Bir çalışanın içinde başarılı mı başarısız mı olduğu anlamanın bir uzmanlık işi olduğunu öne sürer. Bunu anlamak için sağlık durumu , psikolojik ve sosyal davranışları incelenmelidir. Örneğin görevinde başarısız bir çalışan görevinin asıl amacını unutur, onun yerine kurallara, iç ahenge, mevzuata vs.. gibi yan konular ile ilgilenir. Örneğin bir işi yapmak yerine kurallara uyulmasına çok önem vermek bu tür bir özelliktir. Bir diğer özellik çalışma masalarındaki ve bürolarındaki özelliklerine abartılı önem vermektir. Örneğin masasına bilerek gereksiz kağıt ve kitap olması veya  tam tersine hiç kağıda tahammül edememe bu tür özelliklerdendir. 

 

Peter prensibinin bir diğer ilginç tespiti de kapitalizm, komunizm, sosyalizm vs.. hiç bir ekonomik-siyasi sitemin hiyerarşilerdeki bu sorunu çözemeyeceğidir. Hangi eknomik-siyasi modeli kullanır isen kullan sonuç olarak hiyerarşilerin yeteneksiz insanlar ile dolacaktır. 

zafer.teker , 13.10.2011

Bu Sayfayı Paylaş:

Fibiler Üyelerinin Yorumları


Tüm üyeler içeriklere yorum ekleyerek katkıda bulunabilir : Yorum Gir

Misafir Yorumları




Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir