İçerikler :

1475 Sayılı İş Kanunu Tam Metni 4857 Sayılı İş Kanunu Tam Metni 5953 Sayılı Basın-İş Kanunu 854 Sayılı Deniz-İş Kanunu CAO - Chief Advertisement Officer CEO - Chief Executive Officer CFO - Chief Financial Officer CGO - Chief Growth Officer CIO - Chief Information Officer CISO - Chief Info Security Officer CLO - Chief Legal Officer CMO - Chief Marketing Officer COO - Chief Operations Officer CTO - Chief Technology Officer Executive İş İlanları Sözlüğü ss

Bu Sayfayı Paylaş:

Alıntı

İş İlanları Sözlüğü

Godoro eğitim/yayıncılık şirketinin kurucusu Önder Teker'in iş ilanlarındaki dili eleştirdiği, tiye aldığı yazısı
Sahipleri : Önder Teker
İş İlanı Edebiyatı
 
İş ilanlarının kendine has bir edebi üslup vardır. Tıpkı ulusal kültürümüzün en nadide bileşenlerinden biri olan Divan Edebiyatı gibi, kendine has sözcük yapılarına, söyleyiş tarzlarına sahiptir. Kesinlikle yüksek bir imgeleme gücü gerektirir. Zira ilanın yazarı niyetini açık açık değil çeşitli imgeler kullanarak dolaylı bir biçimde dile getirir. Bu yazımda ilanların arkasındaki bu sihirli dili anlamanın ipuçlarını veriyorum.
 
Sık Rastlanan İş İlanı İfadeleri ve Anlamları
 
İş ilanlarında sık sık rastlanan ifadeler ve anlamlarına tek tek bakalım :
 
Onu, şunu, bunu bilen, ötekiyle beriki hakkında bilgi sahibi olan, azıcık da diğerinden anlayan
 
Biz gelen elemana her tür işi yaptıracağız. Çeşitli konularda uzman bir kaç kişi bulunduracak kaynağımız yok. Gelen arkadaş iş alanıyla yakından uzaktan ilgili bütün konuları bilecek ve bütün işleri yapacak.
İkinci anlamı da, bizim şirketimizde bütün bunları bilen eleman yok, ya da faydalanamayacağımız kadar meşgul. Daha önce bu işleri yapan bir arkadaş vardı kaçtı. Onun bildiği konuları vallahi hiç birimiz bilmiyoruz. Gelen arkadaş herşeyi bilsin ki işleri yürütebilelim.
 
Teknolojik gelişmeleri takip eden, kendi kendine öğrenme becerisine sahip, araştırmayı seven, kendini geliştirmeye açık...
 
Olur da yeni bir şey bilmek gerekirse kesinlikle biz gelen kişinin öğrenmesi için kursa veya herhangi bir eğitime göndermeyeceğiz. Danışman da tutmayacağız. (Ya paramız yok ya da böyle şeylere para ayrımak gibi mevhum kitabımızda yazmıyor.) Gelen eleman bunları kendi kendine öğrensin. Elbette ona yeni şeyleri öğrenmesi için mesai saatleri içinde süre de vermeyeceğiz. Arkadaş araştırmayı seviyor ya akşamları ve hafta sonları öğrensin bir şeyler dursun.
 
Analitik düşünme yeteneğine sahip, proaktif, problem çözmekte yetenekli
 
Bizim şirketimizde herhangi bir düşünme becerisine sahip yönetici, yönetici yardımcısı, danışman veya ortak yok. Hiç birimizin karımaşık konuları anlaması için gelen kişiye destek veremeyiz. Aciziz. Gelen kişi bütün bu yeteneklere kendi sahip olmalı.
 
Sorumluluk alacak, insiyatif alacak, planlı ve programlı çalışan, kendinden motive
 
Bizim alacağımız bu elemanı yönetecek müdür, proje yöneticisi gibi bir kadromuz yok. Gelen kişi hem işi yapacak hem de kendi kendisini idare edip bizi bir de başına müdür koyma masrafından kurtaracak.
İkinci bir anlamı da şu olabilir : Bizim gelen kişiyi yönetecek adamımız var ama kendisi iki tavuğu güdemeyecek kadar beceriksiz kişi. (Bazen bu kişi ilanı bizzat veren kişidir.) Peki bu yöneticiyi iyi yönettiği için bulundurmuyoruz ki! Kendisini biz torpilli, yalaka, iyi numaracı, piyasada iyi bağlantıları var diye tutuyoruz. Gelen kişi kendi kendini motive etsin işte. Ama yonetici tarafından yönetiliyormuş gibi davransın.
 
Müşteri ilişkilerinde başarılı, prezantable
 
Gelen elemanı biz müşteriyle başbaşa bırakacağız ve ne halin varsa gör diyeceğiz. Kendisi hem işini yapacak hem de müşteriyle ilişkilerini iyi tutacak. Satış/Pazarlama/Müşteri İlişkiler kadrosu bulunduracak durumumuz. Aynı adam hem pazarlama yapacak, hem satışta buluncak hem da asıl işin kendisini de o yapacak. Çok yönlü kişilikten kime zarar gelir canım?
 
Esnek çalışması saatlerine uyum gösteren
 
Biz iki kişilik işe bir kişi alıyoruz. O yüzden de o kişi iki kişilik performans gösterecek.Yarım mesai fazla yaparsa ve bu mesai saati boyunca bir miktar hızlı çalışma yaparsa esnek çalışma saatleri işlevini yerine getirmiş olur.
İkinci anlamı da var. Vallahi burada herkes gece gündüz çalışıyormuş gibi yapıyor. Normal mesai saatlerinde hiç bir iş yapmayanlar akşamları ve haftasonu da kalarak ya fazla mesai parası alıyorlar ya da çok çalışıyor göründükleri için üst yöneticilerden 'aferim' şeklinde prim topluyor. Gelen arkadaş gece gündüz çalışıyormuş numarası yapması lazım. İsterse hiç bir şey yapmasın.
 
-Miş Gibi Yapma Sanatı
 
Okuldan yeni mezun arkadaşlar iş ilanlarının bu garip dilini çözmekte zorlanıyor. Daha da kötüsü, asıl anlamlarını çözerlerse dehşete kapılıyorlar. Halbuki her durumun çözümü (daha doğrusu bir hilesi) var. İşverenler ve yöneticiler 'uyanık' olduklarını sanırlar ama iş alanlar her türlü numaraya karşı bir çözüm getirmişleridir. Her zaman -miş gibi yapılır. Biliyor'muş gibi, çalışıyor'muş gibi. İş hayatı poker masasına benzer. Elinde ne olduğu ikinci derecede önemlidir. Birincil öneme sahip olan ne kadar iyi rol yaptığındır. Şimdi tek tek çözümlere değineceğiz. (Buradaki bilgiler tamamen çalışanların davranışları gözlenerek oluşturulmuştur.)
 
Herşeyi Biliyormuş Gibi Yapmak
 
Çok basit yapılır. Her konuda bir kitap karşıtırılır, bir kaç yazı okunur biraz da deneme yapılır ve her konuda 'uzman'mış gibi yapılır. Şirketlerde pek az yönetici sizin o konuyu aslında doğru dürüst bilmediğiniz anlayacak bilgiye sahiptir. Sizin biraz çalışarak öğrendiğinizi o hiç bilmemektedir. Sadece kulakdan dolma bilgileri vardır ve kendileri gibi biraz biliyormuş gibi görünen herkesi biliyor sanırlar. Bazı yöneticiler karşısındakinin bilmiyor olabileceğini sezer (o da sadece karşısındaki kişinin tavırlarından, yoksa kendi bilgisiyle değil). Ama bilmiyorsa bile biliyorum diyorsa çok çalışıp işi yaparken öğrenir diye düşünür ki bu da pek yanlış değildir. İdare edecek kadar bilgi bir iki hafta içinde, şirkete alışana dek alınır.
 
Becerikliymiş Gibi Yapmak
 
Aslında 'analitik düşünme yeteğine sahip', 'proaktif', 'kendi kendini geliştirebilen' gibi yetenek ve beceriyle ilgili sıfatlara sahipmişsiniz gibi göstermek en kolay şeydir. Kolaydır çünkü genellikle iş ilanına bu ifadeleri yazanların bu yeteneklerden yoksundurlar. Hatta bu sözcüklerin anlamlarını bile bilmezler. İlana koymalarının sebebi herkesin ilanlara böyle şeyler koyuyor olmalarıdır. Bu ifadelerin çoğu da yurtdışı kökenlidir. Yurtdışından da bu ifadeleri bilmeden kullananalar çoktur ama bilerek kullananları da çoktur. Ama ülkemizde bu ifadeleri bilene nadiren rastlanır. Dahası, bir çok insan 'proaktif' ve 'analitik düşünme yeteneğine sahip' insanları el üstünde tutmak şöyle dursun, herkes bunlara kin güder. Yöneticiler kendilerini gölgede bırakacak kadar yetenekli insan almaktan şiddetle kaçınır. Bu konuda hassas olunmalı, eğer bu becerileriniz varsa pek fazla ortaya koymamalısınız.
 
Çok Çalışıyormuş Gibi Yapmak
 
Bu da çok kolay bir şey. Öncelikle mesai sattleri dışında da ofiste bulunmak gerekir. Hatta mesai saatinde yapılabilecek bir iş için hafta sonu veya akşamları kalıp yapmak en başarılı taktiktir. Çok az işletme 'Yahu sen bu işi mesai saatinde de bitirebilirdin' diyebilecek kadar bilinçli bir yöneticiye sahiptir. Zaten yöneticinin de umrunda değildir bu. Kendi elemanının çok çalışıyor gözükmesi ona da puan kazandırır çünkü.
Çalışıyormuş gibi yapmanın başka yolları da vardır. Çalışanlar bütün özel işlerini mesai saatinde yapar ama şirket için çalışıyor görünür. Özel mailleşmeler, telefon görüşmeler, chat, banka işlemleri, fatura ödemeleri mesai saatinde yapılabilecek özel işlerdir. Hatta bir çok kişiyle mesai saati dışında mailleşme ve chat'leşme olanağı yoktur. Evlerinde internet bağlantısı olmayanlar bile bulunmaktadır.
Çalışıyormuş gibi görünmenin bir yolu da başkalarının yaptığı işleri birlikte yapıyor görünmektir. Bütün şirketlerde işler çalışanların bir kısmı tarafından yapılır ve diğerleri hafif işler veya ayak işleri yapar. Yöneticiler genelde, işin en zor kısmını kimin yaptığının anlayamaz. Bir çok kişi arada kaynar. Eğer çalışan az bilgiliyse yetişene kadar arada kaynamayı sürdür. Ama biraz bilgi sahibi olunca arada kaynamaya devam etmekte zorlanır.
Bir başka taktik de yapılan önemsiz işlerin önemli olarak gösterilmesi. Burada hüner kelime seçiminde. Havalı sözcükleri 'Altyapı Kurdum', 'Bir Sisteme Oturttum', 'Gerekli Görüşmeleri Yaptım' , 'Analiz Yaptım' ,'İnceleme Yaptım'. Bütün bunlar yuvarlak laflardır. 'Analiz Yaptım' örneğin bir belgeyi şöyle bir okumak anlamına gelebilir. 'Altyapı Kurdum' bazı bilgileri bir doyaya yazdım anlamına da gelebilir. Ama bu işler normal şekilde söylenirse istenen etkiyi vermez.
 
Sonuç
 
İş hayatına yeni başlayanlar 'Ben yeterince bilgi sahibi değilim, hiç bir şey yapamam' diye kesinlikle düşünmemeli. Piyasada iyi bilen çok az kişi var. Bir çok kişi yarım yamalak bilgisiyle işler çeviriyor. Bir iş yerinde hiç bir şey yapamayanlar çok tecrübeli elemanlar da olabilir. Bir şeyler biliyormuş gibi görünürler ama aslında onların bildiklerini acemi bir kişi bir iki haftada öğrenir. Yeterki iyi niyetli olsun. Kişi 'Bilmiyorum ama öğrenebilirim' demelidir. Kervan yolda düzülür. Belki bu yazı okuyan deneyimsiz olanlar haklı olabileceğimi düşünür. Ama deneyimli insanlar yazdıklarımın çoğunun gülünç ama kesinlikle gerçek olduğunu bilir. İşte deneyim buna deniyor. Çoğunluğun yeterince deneyimli olmadığını bilmeye.

Kavram

Executive

Tanım: Yönetici, idareci, yürütücü
Tanım: Yönetim, yürütmeyle ilgili olan

Kavram

CEO - Chief Executive Officer

Tanım: İdari işleri yöneten, idare eden şef anlamına gelen , icra kurulu başkanı olarak da Türkçe'ye çevrilen, şirketlerdeki en üst yönetici

Kavram

CFO - Chief Financial Officer

Tanım: Finansal işlerden sorumlu en üst yönetici

Kavram

CIO - Chief Information Officer

Tanım: Bilgi sistemlerinden sorumlu en üst yönetici

Kavram

CTO - Chief Technology Officer

Tanım: Teknolojiden sorumlu en üst yönetici

Kavram

CMO - Chief Marketing Officer

Tanım: Pazarlama ve satış grubunun en üst yöneticisi

Kavram

CISO - Chief Info Security Officer

Tanım: Bilgi güvenliğinden sorumlu en üst yönetici

Kavram

CLO - Chief Legal Officer

Tanım: Hukuk işlerinden sorumlu en üst yönetici

Kavram

CGO - Chief Growth Officer

Tanım: Genişlemeden , büyümeden sorumlu en üst yönetici

Kavram

COO - Chief Operations Officer

Tanım: Operasyonlardan sorumlu en üst yönetici

Kavram

CAO - Chief Advertisement Officer

Tanım: Reklam ve medya grubunun en üst yöneticisi

Kaynak

1475 Sayılı İş Kanunu Tam Metni

25.8.1971 tarihinde kabul edilen, 1475 numaralı iş kanununun tam metni

Kaynak

4857 Sayılı İş Kanunu Tam Metni

22/5/2003 tarihinde kabul edilen, 4857 numaralı iş kanununun tam metni

Kaynak

854 Sayılı Deniz-İş Kanunu

20/4/1967 tarihinde kabul edilen, 854 numaralı iş kanununun tam metni

Kaynak

5953 Sayılı Basın-İş Kanunu

5953 sayılı Basın-İş kanunu tam metni

Veri

ss

sss
9 kadının 1 bebeği 1 ayda doğurabileceğini söyleyen kişiye PROJE MÜDÜRÜ denir.
1 bebeğin 18 ayda ancak doğacağını söyleyen kişiye İŞ GELİŞTİRME MÜDÜRÜ denir.
Tek bir kadının 1 ayda 9 bebek doğurabileceğini söyleyen kişiye PLANLAMA MÜDÜRÜ denir.
Bebeğin üretim şeklinin ille de yanlış olduğunu söyleyen kişiye KALİTE MÜDÜRÜ denir.
Dünyada hiç kadın ve erkek kalmasa o bebeği kendinin doğuracağını söyleyen kişiye PAZARLAMA MÜDÜRÜ denir.
Tüm bunlar yaşanırken 9 doğurana, Önümüzde ki ay doğsa nasıl olur diyene de FİNANS MÜDÜRÜ denir,
Şartlar ne olursa olsun o çocuğu doğurtana OPERASYON MÜDÜRÜ denir,
Bebek falan istemediğini söyleyen kişiye MÜŞTERİ denir.



Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir