İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Java 5'ledi

Java'nın çoktandır beta testlerinde ve çıkış adaylığında olan yeni sürümü Java Standart Edition 5.0 çıktı. Kod Adı Tiger (Kaplan) olan bu sürüm, öncekilerin aksine çok önemli dil değişiklikleri çeriyor. Elbette her sürümde olduğu gibi yeni kütüphaneler yeni sınıflar da eklenmiş. Ancak bu kez dildeki değişiklikler oldukça radikal. Önceleri 1.4'ten sonra 1.5 olarak düşünülen sürüm numarasının 5.0 olarak değiştirilmesinin nedeni de bu. Artık karşımızda çok daha gelişmiş, hem zenginleşmiş hem de kolaylaşmış bir dil var.

Godoro, 'Kaplan'ın gelişini Haziran ayında bildirimiş, temel dil değişiklikleriyle ilgili özet bilgiler vermişti Daha sonra Java 5.0'la gelen özellikler hakkında daha ayrıntılı bir inceleme yayınlamıştı. Kitaplarda ve belgelerde zamanla yeni dil özelliklerine değinen yazılar da olacak.

Bu değişikliklerin dili nasıl etkilediğine en basit örnek API dokümantasyon'undaki değişiklikler. Eskiden Hashtable diye geçen class'ın adı Hashtable<K,V> olarak verilmiş. K ve V burada 'generics' olarak tanımlamayı gösteriyor. K key'in tipi V de value'nin tipi. Daha önce

	 Set entrySet() 

diye verilen method'un tanımı

	Set<Map.Entry<K,V>> entrySet() 

şekline dönüşümüş. Yeni özellikler bilinmeden 5.0'da eski özelliklerle programlama yapılabilir. Java'nın backward-compatibility'sinde bir değişiklik yok. Ancak bundan böyle dokümantasyon, kitaplar ve çeşitli yayınlar, örnekler giderek daha fazla yeni dil özelliklerine yer verecekler.

Bazı uzmanlar Java dilinin bu kadar değişmiş olmasının, 5 Öncesi ve 5 Sonrası diye iki ayrı Java versiyonunun piyasada olmasına yol açacağı endişesi taşıyorlar. Yeni versiyona geçiş bazı alanlarda zaman alırken, bir çok yeni kütğphaneler şimdiden 1.5'e göre çalışıyor. O kütüphaneleri kullanmak isteyenlerin kesinlikle 5'e geçemeleri gerekiyor. Yakında Java Enterprise Edition 5.0 çıkınca bu ikilik daha da su yüzüne çıkacak. Çünkü Java 5'teki bazı özellikler özellikler enterprise edition'un ihitiyaçların karşılık vermek için yaratılmış. Örneğin annotations (metadata), enterprise editionda bir çok işi kolaylaştırıyor ve basitleştiriyor. Bu durumda eski kodların da backward-compatibility nedeniyle çalıştırılıyor olması nedeniyle karşıklık oluşabilir.

Java'da en çok şikayet edilen konulardan biri de ilerleemnin yavaş olmasıydı. Çünkü bir çok firma ve kuruluşun Java Community Process (JCP) adlı organizasyondaki süreçler sonunda ortak kararlarıyla ancak bir yenilik standart haline geliebiliyor. Ancak bu sürecin de hızlandırılacağı belirtiliyor. Daha 5 çıkmadan kod adı Mustang olan Java 6'nın çıkış tarihi 2006'nın ilk baharı olarak belirlendi.

Bir dilde bu kadar radikal değişikliklerin olması elbette bir çok sorun yaratacaktır. Ancak bu zorunlar zamanla aşılıp ortalık durulduğunda Java çok daha üstün özelliklere sahip bir dil olarak karşımızda duracaktır. Ne mutlu kafesinden çıkan Kaplanın başını okşamaya cesareti olanlara.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır