İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Microsoft J#'a Desteğini Artırıyor

Microsoft, J# Browser Conrol Utility adında, Java appletlerini .NET yüklü bir makinede çalıştırmaya yarayan bir component çıkardı. Bununla birlikte appletler Java yüklü olmayan ama .NET yüklü olan tarayıcılarda çalışabilecek. Java yüklü olmayan tek tarayıcı Microfoft'un Internet Explorer'ı. O da sadece XP'nin bazı versiyonlarında yüklü gelmiyor. Microsoft'un yasal olarak zorunlu kılınmadıkça Java platformunu desteklemeyeceği anlaşılıyor. J# Browser Component'i Java'da yazılmış appletleri (.java uzantılı) kaynak kodundan .NET'le çalışabilecek bir DLL'e çeviriyor. Derlenmiş koddan (.class'tan) da dönüşüm yapmak mümkün.Elbette bu dönüşümler sonrasında üretilenler Java platform'unda kullanılamayacak.

Microsoft, geçtiğimiz aylarda J#'ı .NET framework'ünün asli bir parçası haline getirmişti. Daha önce J# desteği, .NET'e ayrı olarak yüklenmesi gereken bir yama biçimindeydi. 1.1 Version'undan itibaren Visual Studio.NET'te J#, C# veya diğer dillerle aynı biçimde destek görüyor. J# dili, Java'nın özelliklerini .NET oratmında kullanmak için tasarlanmış. Daha çok Java dilini bilen geliştiricilerin NET geçmesini kolaylaştırma gibi bir işlevi var. J# geliştiricileri .NET'in bütün class'larına erişebildiği gibi Java'nın bir çok satandart kütüpahnesine de erişebiliyorlar. Ancak J#'la yazılan kodlar standart Java platform'unda çalışmıyor.

Java platformuna desteği kesen Microsoft, J#'la ilgili çalışmalarından anlışıldığı kadarıyla, Java dilini daha doğrusu Java diliyle geliştirme yapanları bırakmaya niyeti yok. Bütün çabalara rağmen, bazı uzmanlar J#'ın J++ gibi ya yok sayılacağını ya da en fazla %1'lik bir geliştirici kitlesine sesleneceğini düşünüyorlar. Bunun en önemli sebebi J# kullanmak sadece Microsoft ürünlerine bağlı olmak demek. Oysa Java bütün platformlarda çalışıyor. Yine de Visual Studio gibi kullanımı kolay bir araç, Windows gibi masüstünde ne yaygın kullanıma sahip bir işletim sistemi için kod yazıp Java'yı bir dil olarak sevenler için J# (Cey-Şarp) giderek daha çekici bir alternatif haline geliyor.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır