İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Raşit Fidan
fidanras79@yahoo.com

Bir Çalışma Yöntemi Önerisi

Daha çok yeni başlayanlar için kod yazmak veya çok karmaşık bir programı tasarlarken ne gibi problemler olabiliceği ve olası çözümler düşünüldüğünde, daha önceden diğer üstadlarımın bahsetmiş olduğu gibi BOBİ ve HOBİ yöntemini desteklediğim gibi her insan farklı karekterde olduğu için bu yöntemler her insan için geçerli de olmayabilir diye düşünüyorum.

Siz kendiniz bir çalışma yöntemi benimseyin ve nasıl rahat ediyorsanız(en verimli çalışabileceğiniz yöntem) öyle yapın.Deneme yanılma yöntemi kendi performansınızın hangi durumda en yüksek olduğunu kestirmeye çalışın.Örneğin, müzik dinlerken mi daha yaratıcı oluyorsunuz.O halde siz öyle çalışın.Veyahut;sigara içerken beynim daha rahat oluyor ve daha üretken oluyorum, diyorsanız öyle yapın.İlla biz söylüyoruz diye herşey doğru olacak diye bir şey yok.En başta bunları söyleyerek yazıma başlayayım.

Ben BOBİ ve HOBİ prensibini beğeniyorum.Fakat bazı zamanlar bunun dışına çıktığım da oluyor.

İlk önceleri Extrem programming kurallarına farkında olmadan uyduğumu farkettim.Tabi extrem programing'in ne olduğunu daha sonra öğrendiğimde bunu farketmiştim. Program ne kadar karmaşık olsa da en basit ve çalışacak bir versiyonunu yapıyor ve ona sürekli iyileştirmeler katarak programı en son haline taşıyordum.

En basit,çalışabileceğinden kesin emin olduğunuz kodu yazın ve denemeler yapın.Bu basit kod tıpkı evrimin başlangıcından olduğu gibi sade ve basittir.Yavaş yavaş,iyileştirmeler ve katıştırmalarla kodunuzu sürekli evrimleştirin ve en son haline getirin.

Böcekleri (Bug) ayıklarken öncelikle sabırlı olun(!).Çünkü bu kodu siz yazmış,en iyi siz tanıyor ve Bug'ı da siz bulabilirsiniz.Bazen göz kaçırabilir ve siz devamlı olarak göz ardı ettiğiniz noktayı göremiyorsunuzdur.Bu durumda kendi beyniniz kurduğu çevrimden (loop) bir türlü çıkamıyor demektir.

Bundan başka,bazen sorun bir bug değilde kurduğunuz yanlış mantık sonucu program istenenden bambaşka nitelikte çalışma gibi bir durum söz konusu olabilir.Bug ile arasındaki fark;bug'lar her an karşınıza çıkmazlar sadece istisnai durumlarda onlarla karşılaşırsınız.Fakat bunda ise, tasarladığınız kod istemlere yanıt vermiyorsa o zaman başka bir sorun vardır.Sorun yine ruhsal durumunuzla alakalıdır.Yorgunsanız ve bir türlü içine düştüğünüz durumdan çıkamıyorsanız.Çalışmayı kesin.Biraz dinlenin,dışarı çıkın, bir gezinti yapın ve aklınızı boşaltın.Başka şeylerle aklınızı meşgul edesinizki beyniniz girdiği kısır döngüden kurtulabilsin.Bazen çalışmayı o gün için erteleyin ve ertesi güne bırakın,yatın uyuyun.Kurulan yanlış mantıktan kurtulmanın bir yöntemi budur.

Muhtemelen temiz,önyargıdan ve yanlış mantıktan kurtulmuş beyninizle tekrar işe başladığınızda göremediğiniz kısmı görecek ve geçen sefer nasıl görememiş olduğunuza şaşacaksınız.

Bazen geceleri daha dingin oluyor ve müthiş fikirlere sahip oluyorum.O yüzden gecenin bir vakti yataktan kalkıp çalışmalarıma geri dönüyorum.

Bir metodu veya class'ı hemen kendiniz yazmaya çalışmayın.Tembel olun(ciddiyim).Java API kütüphanelerinde işinizi görebilecek olan aynı şeyi araştırın.Eğer bulamazsanız o vakit siz kendinize ait olan kodu yazın.Örneğin,ben StringTokenizer() diye bir şeyden haberim yok iken,bu classın yaptığı işlevi yapacak class'ı yazmak için zamanımı harcamıştım.

Programcı adam; 1-Tembel olmalı,2-Meraklı olmalı.

Önceliğe tembellik koyuyorum ki, hemen benim gibi var olan class'ı kullanmak yerine yeniden class yazmaya başlamayınız diye.Çalışkan adam onu yapar.Üzüm üzüme baka-baka kararırmış.Ben de bir zamanlar çalışkandım.:)

ikinci olarak meraklı olmak lazımdır.Yani, bu nedir? şu ne işe yarar acaba? diye orasını-burasını kurcalamak lazım java doc'un.

İşte itirafname niteliğinde bir yazı size.

Bir sonraki yazıya kadar esenlikler diliyorum...

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır