İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
agkrain@yahoo.com

FORMS BUILDER İLE BASİT BİR PROGRAM

Oracle veritabanı gerçekten çok hoş,güvenilir ve kullanışlı fakat bilinmesi gereken bişey var ki o da çok pahalı,küçük uygulamalar için bedava veritabanları(My SQL) kullanılabilir..

Bu makalemde sizlere oracle ürenlerinden olan Forms Builder ile bir database programı yapacağız...Forms and Report Builder tek CD halinde satılmaktadır...Oracle 8i veya Oracle 9i kurulduktan sonra(default değerler kalabilir) ,Forms Builder bilgisayara kurulur(default değerler kalabilir fakat oracle home olarak DEFAULT_HOME giriniz.)

Oracle veritabanındaki kullanıcılardan scott/tiger’ın EMP tablosunu kullanarak kısa bir program yapalım..

Programa başlamadan önce birşeyler söylemek istiyorum,Nasıl Delphi'nin programlama dili Pascal,C++ Builder’ın ki C++ ise Forms Builder’ın programlama dili PL-SQL'dir...Kapsamlı bir program yapmak istiyorsanız eğer PL-SQL dilini öğrenmek zorundasınız.SQL ise zaten bilinmesi zorunlu,tabloları oluşturabilmek için...şimdi programımıza geçebiliriz.

Forms Builder’ı ilk açtığımızda karşımızda aşağıdaki gibi bir görüntü oluşacak,buradan sonra sırasıyla şu adımları uygulayalım..

Data Blocks->Use the data block wizard->Table or View

Buradan sonra programımıza tabloyu tanıtacaz..

Browse diyoruz ve oracle veritabanına erişebilmek için bize kullanıcı adı ve şifresi sorulacak..kullanıcı adı olarak "scott",şifre olarak ise "tiger" giriyoruz son olarak aldığımız görüntü şu şekilde..

Burada EMP tablosunu seçip bütün alanları Database items alanına atalım.Bunu yaptıksan sonra,programımıza tabloyu tanıtmış olduk...Sıra programımızın görüntüsünü belirlemede...

New canvas seçili durumda iken,diğer bölüme geçiyoruz,burada Displayed Items bölümüne bütün alanlarımızı aktarıyoruz..Bir sonraki adımda görünüş olarak,"Tabular" seçip,Record displayed alanına 10(Ekranda görülecek kayıt sayısı) giriyoruz.Ekran görüntümüz şu şekilde olacaktır..

Bu ekrandan da nesnelerin yerleşimi ile ilgili ayarlar yapılabilir..Şimdi ise olayımızın en şaşırtıcı tarafını söyleyebilirim...Programımız bitti...Bu şekilde programımızı çalıştırırsak eğer,temel veritabanı işlemleri(kayıt ekleme ve silme,düzeltme,arama) yapılabilir...Eğer programımızı başka bir programlama dilinde (C,C++,JAVA veya pascal(Delphi)) yapsaydık,ekleme,silme gibi butonlar ekleyip,her butonun event’ine kod yazmak zorunda kalacaktık...Bizim programımızda buton falan yok,Çalışan programımızda help->keys diyerek,veritabanı işlemlerinin hangi tuşlarla yapılabileceği gösterilmektedir...

Ama şunu bilmek gerekir ki,Forms builder bu kadar basit değil,bu makalede nasılını değil ama başka neler yapabileceğimizi kısaca anlatayım...

Programımızda bütün uyarılar ingilizce ve ekranın altında gösterilmekte,bunları uyarı kutusu şeklinde ve türkçe olarak hazırlayabiliriz(tabi bu olay başlı başına büyük bir program)..

İlla buton ekleyecem diyenler bunu çok rahat yapabilirler ama gereksiz ve hamallık olduğunu söylemek isterim.

Ayrı bir tablo kullanarak bir alana bilgi girilirken Liste yardımı alınabilir.

En üste gördüğünüz menüyü kendi icon ve eylemlerimizi kullanarak değiştirebiliriz.

Farzedelim bizim birkaç tane formumuz var ve bu formlar arasında geçiş yapmak için ayrı,veritabanında ayrı bir arayüz yapabiliriz..

En önemlisini en son olarak söylemek gerekirse,ilişkisel veritabanı özelliklerini kullanarak,tablolar arasında rahatlıkla ilişki kurabiliriz..

başka neler yapabileceklerimizi yazdım ama tabiki bunlar elbette çok küçük bir miktarı..

Bunları daha sonraki makalede anlatırım..

Kolay gelsin...

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır