İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Zafer Teker
tekzaf@yahoo.com

J2ME Wireless Toolkit 1.0.4_01 ile Midlet Yaratılıp Çalıştırılması

J2ME Wireless Toolkit 1.0.4_01 programını http://java.sun.com/products/j2mewtoolkit/download.html sayfasından downlaod edebilirsiniz.

J2ME Wireless Toolkit 1.0.4_01 ile midlet'ler hazırlayabilir ve bu midletteri emulator'de görebilirsiniz. Daha sonra gerçek telefonlarda (veya Palm gibi cihazlarda) deneyebilirsiniz. Bu programın kendisi kod yazmak için değildir. Başka bir editorde yazdığınız kodu derleyip küçük cihazlara kurulacak hale getirmektedir. Bir midletin bu cihazlarda kurulması için gerekli olan jar ve jad dosyalarını sizin için oluşturmaktadır.

J2ME setup programını kurduktan sonra başlat menüsünde J2ME Wireless Toolkit 1.0.4_01 menüsünü görmeniz gerekir. Yeni bir midlet yaratmak için o menudeki KToolbar programını çalıştıracaksınız. (Bu program toolkit'in kurulduğu klasörde bin klasörünün içindedir.)

Biz bir HelloWorld projesi yapacağız. Bu örnekte sadece cep telofunu ekranına Hello World yazısını yazdıracağız.

KToolbar programında önce New Project... tıklanır. Açılan pencerede sizden Project Name(Proje İsmi) ve Middlet Class Name(Oluşturulacak midlet class'ının adı istenir). Biz proje adı olarak HelloWorldProject, ve midlet adı olarak HelloWorldMidlet girip "Create Project" düğmesine tıkladık. Sizin için proje yaratılmıştır. Ekranda projenin özelliklerini gösteren bir pencere gözükür.

Sizin için programın bulunduğu klasörde apps klasörünün içinde HelloWorldProject klasörü açılmış olmalıdır. Java kodlarını src içine, resource dosyalarını res klasörü içine koyduktan sonra build ederseniz sizin için jar ve jad dosyaları yaratılır. Şimdi note defterinde HelloWorldMidlet class'ını yaratabilirsiniz.

Göster Gizle Kopar Satır Gizle Satır Göster
  1 import javax.microedition.midlet.*;
  2 import javax.microedition.lcdui.*;
  3 public class HelloWorldMidlet extends MIDlet {
  4     public void startApp(){
  5         TextBox box=new TextBox("Başlık","Hello World",100,TextField.ANY);
  6         Display.getDisplay(this).setCurrent(box);
  7     }    
  8     public void pauseApp(){}    
  9     public void destroyApp(boolean unconditional){}
 10 }

HelloWorldMidlet.java dosyasını src klasörünün içine koyduktan sonra Build düğmesine tıklayın. "Build complete" yazdıktan sonra run ederseniz sonucu emulatorde görebilirsiniz.

Bir midletin gerçek bir telofonda çalışması için jar oluşturulması gerekir. Project menüsünden Package menü maddesinin içindeki "Create Package" seçilirse bin klasörü içinde jar dosyasi yaratılır.

Artık jar ve jad dosyası elinizde olduğuna göre bu midleti tüm java destekli telofonlara kurabilirsiniz.

Dosya Listesi

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır