İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Javascript'te Giriş

Javascript nedir?

Html ile kullanıcının hareketlerine, özelliklerine göre sayfanızda değişiklik yapmanız mümkün değildir. Kullanıcı fareyi hareket ettirdiğinde, sayfa browsera yüklendiğinde, form düğmesi tıklandığında bazı işlemler yapmak istiyorsanız javascript kullanmalısınız. Javascript sayfaya dinamiklik kazandırır

Javascript dil olarak c, c++, java'yı andırır. İf-else, for döngüsü, fonksiyon kullanımı, nesne kullanımı bu dillerlerle benzerlikler gösterir.

Javascript event temellidir. Yazdığınız javascript kodları bir event sonucu çalıştırılırlar. Örneğin sayfa yüklenir yüklenmez bir işlem yapmak için body etiketinin onLoad özelliğini kullanırsınız. Sayfanın yüklenmesi bir event'tir. Yine bir kullanıcı form düğmesine tıklayınca bir işlem gerçekleştirmek için düğmenin onClick özelliği kullanılır. Yani bir event(olay) oluşur ve siz onu yakalarsınız.

Javascript ile sayfanızın, browserın, formunuzun vs.. çeşitli nesnelerin özelliklerini değiştirebilirsiniz. Javascript nesnelerin özelliklerini kullanmanızı sağlayan mekanizmalar bulundurur. Burada temel kavram nesne'lerdir. Örneğin window nesnesi browser penceresi'dir. Browser'ın durum çubuğunda bir yazı yazmak istiyorsanız window nesnesinin status özelliğini değiştirirsiniz. window.status="selam".

Javascriptte bir çok dilde de bulunan dizi, string, date gibi nesneler bulunmaktadır. Bu tür nesnelere built-in nesneler denir. Bunlar window,form,document gibi nesnelerden farklıdır. Window,form,frame gibi nesneler web sayfanızla ilgili nesnelerdir.

Özetlersek javascript bilmek demek şudur. Dili bilmek(değişken, fonksiyon, döngü, koşullar vs..), built-in nesneleri bilmek(dizi, string), nesneleri bilmek(window, document, form vs..) ve event'leri(olay) bilmek ve yakalayabilmek(onClick, onMouseOver, onLoad vs..)

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır