İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Web Sayfası

Web Sayfası Nedir?

HTML dili ile oluşturulan dosyalara Web sayfası denir. Web sayfaları HTML dosyaları olduğu için Internet Explorer gibi tarayıcılar tarafından görüntülenir.

Bunu küçük bir örnekle açiklayalim :

Göster Gizle Kopar Satır Gizle Satır Göster
<HTML>
<BODY>
  <CENTER>
  <B>
  <FONT COLOR="#FF0000">
    <FONT SIZE=+3>Ev Sayfama Hos Geldiniz</FONT>
        </FONT>
  </B>
  </CENTER>
<BODY>
</HTML>

Web istemcileri ile gördüğümüz cicili-bicili sayfalar aslında, birtakım web sunucularında tutulan, HTML kodlarından (ayrıca diğer bazı yardımcı elemanlardan) ve vermek istediğimiz bilgilerden oluşan düz yazı (ASCII) dosyalar!!. Yukarıda ki kısımda görülen < > işaretleri arasındaki komutlar HTML belirteçleri, ya da HTML komutları olarak bilinir.

HTML sayfaları

<BODY> .... </BODY> arasına yazılan bilgiler/komutlarla (HTML kodu/kaynak programı) oluşturulur.

Yukarıdaki örnekte, <CENTER>, <FONT>, <B> örnek HTML belirteçleri/komutlarıdır. HTML kodu içinde bırakılan boşlukların hiçbir önemi yoktur. Asıl olan, HTML belirteçleri ile verilen biçimlendirme ortamlarıdır. Asağıda, genel bir web sayfası formu görülmektedir :

Göster Gizle Kopar Satır Gizle Satır Göster
<HTML>
  <HEAD>
    Bu alana, normal olarak web sayfasında görüntülenmeyen bilgiler yazılır.
    Bunlar; sayfa başlığı, anahtar kelime tanımlamaları ve 
    sayfa içeriğinde kullanılankarakter bilgisi (dil, code page vb) vb. dir.
    </HEAD>
    Döküman genelinde öncelikle yüklenmesi istenen JavaScript, 
    VBScript kodları da bu alana yazılabilir.
    <BODY>
    Bu alana, doğrudan web sayfasında görülen her türlü düzyazı, 
    formatlama bilgileri, diger komutlar vb. yazılır.
  </BODY>
</HTML>

Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer, Mosaic, Lynx ve Opera gibi web istemcileri (tarayıcıları) ise bu HTML kodlarını yorumlayarak sonuçta web sayfalarının görünen biçimlerini oluştururlar. Döküman formatlama özellikleri düşünüldüğünde, HTML'yi bir kelime işlemci gibi düşünmek te olası. Ancak bir farkla : HTML her bilgisayar ortamında, her türlü web tarayıcısı ile hep benzer sayfa biçimleri oluşturur ve sunar. HTML'nin döküman formatlama (biçimleme) dışında sunduğu en önemli özelliklerden biri de dökümanlar içinde ve dökümanlar arası kurulabilecek bağlantılardır (link). Bu haliyle, dökümanlar arası gezinmek ve bilgiler arasında dolaşmak mümkün olur.

Daha önce anlatıldığı gibi, web istemciniz ile bağlandıgınız sayfanın kaynak kodunu (yani HTML halini) istemcinizin "View" menüsü altındaki Page Source (Microsoft IE için sadece "Source") ile görebilirsiniz. Yani, Web istemcilerinizde gördüğünüz sevimli sayfalar aslında tamamen ASCII karakterlerden oluşan "metin dosyalarıdır".

HTML'nin sağladığı bazı önemli özellikler şunlardır :

Internet erişimi olan herkesin bir web sayfasi olabilir. Web üzerinde gezinirken rastladiklariniza benzer sayfalar yapabilmeniz için ilk öncelikle bu sayfalari koyabileceginiz bir "web sunucusu" olmasi lazim. Bu sunucular, disardan insanlarin, netscape, msie vb gibi web istemcileri kullanarak ilgili sayfalari görmesini saglayan bilgisayarlardir ve bunlarin üzerlerinde çalisan özel sunucu programlar (httpd) vardir. Internet Servis Saglayici sirketlerin hemen hemen hepsi kullanicilarina kisisel web sayfasi hizmeti veriyorlar. Bu yüzden, internet erisiminiz varsa, muhtemelen, kendinize web sayfasi yapabilmeniz için artik hazirsiniz demektir.

Web sayfalari sunucu bilgisayarda özel bazi dizinler altina konmali. Hangi dizin altina konulmasi gerektigini de servis saglayicinizdan ögrenmelisiniz. Ayrica, internet servis saglayicinizdan, disardan kisilerin sayfalariniza erisebilmesi için yazmalari gereken tam satirini da almalisiniz. Hazirladiginiz sayfalari Bazi servis saglayicilar hazirladiginiz sayfalari sizden e-posta ile isteyebilir ve kendileri web sunucusuna yerlestirebilirler.

Web'de gezinmisseniz bilirsiniz. Sayfalara baglandiginizda, karsiniza oldukça degisik türden bilgi ve bu bilgileri size sunan sayfa elemanlari geliyor. Aslinda bu, web'in sagladigi en büyük özelliklerden birisi. Yani, birbirinden çok farkli türden bilgiye ayni platformda ve kompozit bir sekilde ulasmak!! HTML sayfalari, grafik, animasyon, film, müzik, arkaplan müzikleri gibi hergeçen gün artan oranlarda desteklenen bilesenler de içerirler. Bunun yaninda, kullanicilarin etkilesimli bir sekilde doldurabilecekleri formlar, kullanicinin yönlendirebilecegi ve içerigini degistirebilecegi dizaynlar (dinamik html) da içerir. web sayfalari yapisi ve web istemci teknolojisi, standart olmayan veri yapilarinin da web üzerindeki diger bilgilerle entegrasyonuna "plug-in" denilen yardimci programlar vasitasiyla izin verirler.

Dosya Listesi

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır