İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Anchor

<A...> ... </A> Anchor

Bir Anchor elemanı, basitçe Hypertext bağlantısını gösteren vurgulanmış metindir. <A> elemanı olarak tanımlanabilir. <A> elemanının kabul ettiği parametreler arasında en az bir HREF ya da NAME kullanılması gereklidir. A elemanının parametreleri:

href

Bu pametrenin kullanıldığı durumlarda, <A> elemanının açılış ve kapanışı arasındaki metin hypertext haline gelir. Eğer bu hypertext seçilirse, network adresi parametre içinde değer olarak belirtilen belgeye ya da belge içindeki değişik bir yere geçiş yapılır.

Microsoft'a ulatmak için

<A HREF="http://www.microsoft.com/">buraya</A> tıklayın.

Örnekteki "buraya" kelimesi, kullanıcıyı Hata! Yer imi tanımlanmamış. adresine gönderir.

REF parametresinin HREF="#belirteç" şeklindeki kullanımı, kullanıcıyı aynı belge içindeki diğer bir anchor'a götürür. Belge içinde kullanılan

<A HREF="belge_adı.html#terimler"> terimler </A>

Örnekteki "terimler" kelimesi kullanıcıyı aynı belge içinde (belge_adı.html) tanımlanan terimler bölümüne (#terimler) götürür.

name

<A> elemanının, bir bağlantının hedefi olmasını sağlar. NAME parametresinin değeri anchor'un belirtecidir. Belirtecler, HTML belgesi içindeki tekrar etmeyen, kullancının belirlediği metin parçalarıdır.

<A NAME="kahve"> Kahve </A> güzel bir içecektir.
Ya da
<A HREF="#kahve"> Kahve </A> güzel bir içecektir.

NAME parametresi kullanılarak, başka bir belgenin içindeki istenen bölgeye bağlantı sağlanabilir. Bu işlem adresin ardından bölgenin adını yazarak gerçekleşir.

A NAME="İçecekler.html#Kahve">

title

Bu parametre yalnızca bilgi vermek için kullanılır. Kullanıldığında, HREF parametresinde belirtilen belgenin başlığını taşımak zorundadır.

İki nedenden ötürü kullanışlıdır. Browser, belge yüklenmeden önce ya da yüklenirken belge başlığını, fare imleci anchor üzerindeyken bir marjin notu ya da kutu içinde gösterebilir. Diğer amacı ise, içinde işaretlenmiş metin bulunmayan, örneğin resim, düz yazı ya da gopher menülerini taşıyan belgelerde, başlık görevi görür. TITLE parametresi kullanıldığında atanacak başlık hedef belge için geçerli ve tek olmalıdır.

REL

Hypertext linkte belirtilen, anchor'dan hedefe olan ilişkiyi (-leri) belirtir. REL parametresi HREF ile beraber kullanılır

REV

REL parametresine benzer. Tek fark REL parametresinin yaptığını ters taraftan yapar. A'dan B'ye REL="X" taşıyan bir link, aynı ilişkiyi B'den A'ya REV="X" ile taşır. Bir anchor hem REV hemde REL parametrelerini taşıyabilir.

URN

Hedef belge için bir Uniform Resource Name tanımlar. URN'lerin formatı 1994'den beri Internet Engineering Task Force içindeki değişik çalışma gruplarında tartışılmaktadır.

METHODS

Kullanıcının belirlenen bir nesneye uygulayabileceği fonksiyonları tanımlar. Kullanım amacı, TITLE parametresi gibi link içinde bilgi aktarımında kullanım kolaylığı sağlamasıdır. Örneğin, tarayıcı aranabilir bir nesne üzerine geldiğinde, değişik bir simgeye dönüşebilir.

TARGET

Browser pencereleri, ilişkili isimlere sahip olabilirler. Linkler başka bir pencereyi ismi ile belirtebilir. Kullanıcı link üzerine tıkladığında, belirtilen isimdeki pencereye geçiş yapılır. Eğer pencere açık değilse Netscape onu açar ve isimlendirir.

<A HREF="url.html" TARGET="Pencere_Adı"> Buraya tıklayarak yeni bir pencere açın </A>

TARGET parametresi yalnız Netsape içindir.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır