İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

VIRTUAL DIRECTORY (SANAL DİZİNLER)

Virtual Directory (Sanal Dizinler)

Virtual directory ( Sanal Dizin ) fiziksel olarak IIS servisi içerisinde yeralmayan fakat sitenizi ziyeret etmeye gelen kullanıcıların gördükleri klasördür. Sanal dizinleri kullanarak diskinizde yer alan fiziksel dosyalarla IIS arasında ki ilişkiyi kurabilirsiniz. Böylece diskinizde yer alan sözgelimi c:\publish\web\default.htm gibi bir dosyaya dışarıdan gelen ziyaretcinin browser hanesine http://www.flashpages.com gibi bir adresi yazması ile ulaşmasını sağlayabiliriz. Virtual directoryler default web üzerinde sağ tuş yapılıp new den virtual directory seçeneğinin seçilmsei ile oluşturulabilirler. Virtual dizinler hem WWW hem de FTP servislerinin çalıştığı IIS üzerine kurulabilir.

Şimdi Properties ekranından ulaşabileceğiniz bazı alt menülerle ilgili olarak küçük açıklamalar yapalım

OPERATÖRLER

Web sitesi için hangi Windows NT kullanıcılarının yönetim hakkına sahip olduğunu belirlediğiniz menüdür. Yeni bir kullanıcı eklemek için Add ( ekle ) butonunu mevcut kullanıcıyı silmek içinse remove (kaldır ) butonunu kullanabilirsiniz.

PERFORMANS

Web sitemize ait performans özellikleri bu menüler vasıtası ile ayarlanır. Günlük yapılacak bağlantı sayısını performance tuning kısmından ayarlayabilirsiniz. Bu sayıyı günlük bağlantı sayısından biraz daha fazlaya ayarlarsanız bağlantılar daha hızlı gerçekleşir. Fakat bu sayı çok fazla bütük seçilirse serverin hafızası boşa kullanılacağı için web performansı azalacaktır.

ISAPI FİLTRELERİ

ISAPI yi uzaktaki uygulamaları çalıştırmak için kullanabilirsiniz. Bu sayfa status ( loaded, unloaded veya disabled ) gibi kullanılan DLL ler yer alır. Filtreyi add, remove veya edit tuşlarını kullanarak değiştirebilirsiniz.

HOME DIRECTORY

Home directory sayfası sayesinde web sitemizin bulunduğu klasörü veya onun özelliklerini değiştirebiliriz. Home klasörü web sitemizde yayınlanan dosyalar için merkez konumundadır. WWW servisleri yüklenirken Wwwroot adı altında sistemimizde bir klasör oluşturur bu klasör home directory özellikler sayfası kullanılarak değiştirilebilir. Access Permissions özelliği sayesinde home directorye ulaşmak isteyen kullanıcıların kısıtlanmasını sağlamak ta mümkündür. Bu anlamda

CUSTOM ERRORS

Bu sayfa sayfamıza ulaşmak isteyen kullanıcıların herhangi bir nedenden ötürü karşılaşabilecekleri hata mesajlarının ve bulundukları dizinleri içeren bölümdür. Bu mesajlar bulundukları dizinler öğrenilerek , dosyaları ( bunlar standard html dosyalarıdır ) edit etmek sureti ile kişiselleştirilebilir

İlk ASP örneğimiz:

Asp nin çalışmasından bahsettikten sonra bir ASP dosyasının temel olarak nasıl bir görünümde olduğuna bakalım.

Göster Gizle Kopar Satır Gizle Satır Göster

Çok basit olmasına rağmen örneğimiz asp nin çalışma mantığını tamamıyla açıklamaktadır. Bildiğiniz gibi asp ve html kodları bir sayfa içerisinde beraber kullanılabilirdi. Bu anlamda sayfanın en üstünde yer alan html kodları standart bir html dosyası oluşturmanın dışında bir eylemde bulunmazlar. Ancak web server <% karakterini gördüğünde bu karakterlerin arasında kalan kodun bir asp script olduğunu bilir ve bu alanda yer alan kodu kullanıcıya göndermek yerine yazılmış olan script kodu ne diyorsa onu yapması gerektiğini ve ürettiği sonucu istekte bulunan browser'a (bizim örneğimizde time fonksiyonunu kullandık ) göndereceğini bilir

HTTP REQUEST

Browser tarafından web serverda bulunan herhangi bir dosyaya ulaşılmak istenildiğinde (www hizmeti) meydana gelen durumu http request olarak adlandırabiliriz. Bu istek beraberinde 3 farklı method kullanarak bir dosyaya ulaşım isteğinde bulunabilir. Bu methodların listesi ve açıklamaları aşağıda verilmiştir:

HTTP RESPONSE

Http respose server tarafıdan kullanıcıya ( browser ) gönderilen veri dizisidir. İçeriğini 3 grupta toplayabiliriz.

Response Line

Http /1.0 200 OK

1.0 http dili versiyon numarası 200 nolu mesaj ve ok ise hatasız bir transfer gerçekleştiği bilgisidir.

Http Header

Http / 1.1 200 Ok
Date: Mon, 1st Novamber 1999, 16:12:35 GMT
Server: Microsoft - IIS /4.0
...........

Gönderilen dökümanın tipini ve gerekli bilgileri içerir.

Http Body

Eğer istek başarıyla gerçekleşti ise içeriği Html olan kod kullanıcıya gönderilir.

Dosya Listesi

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır