İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

ASP'ye GİRİŞ

ASP'ye Giriş?

Notların en başından itibaren temel web ve programlama ipuçları verilmiştir. Her ne kadar yapılan açıklamalar yeterli olmasa da yapılabilecek temel araştırmalar ile bu konular hakkında daha detaylı bilgiler elde etmek mümkündür. Bu noktadan sonra içerik olarak tamamıyla programlama deyimlerine ve ASP kodlarına yer verilecektir.

Html Tagları, Kullanıcı ile etkileşim ilk Formumuz !

Formlar ASP kullanılarak kullanıcıdan bigi almak için kullanılan HTML taglarıdır. Bir Formun temel olarak yerine getirdiği dört temel görev vardır. Bunlar:

Servera iletilmek istenilen bilgiler mutlaka tagları içerisinde yer almalıdır. Ayrıca submit butonuda bu kurala dahildir. Submit butonunu FORM tagının dışında tutmak da form bilgilerinin iletilmemesi gibi bir hata meydana getirir.

Action:

Bu özellik kullanıcının form üzerinde bulunan bilgileri ileteceği asp dosyasının tam yolunu belirttiği yerdir. Öğrenciler tarafından yapılan genel hatalardan biride action özelliğine verdikleri dosya adının veya yolunun yanlış veya eksik olması nedeni ile ilgili dosyanın bulunamamasıdır. Genel kullanımı:

<FORM ACTION="bilgileritopla.asp">

şeklindedir. Form üzerine yerleştirilen Submit butonu tıklanıldığında form üzerinde yer alan input tagları içerisindeki tüm bilgiler bilgileritopla.asp dosyasına iletilir.

Method:

Method özelliği kullanılarak forma bilgi göndermenin 2 farklı yolu vardır. Bunlar GET ve POST metotlarıdır.

Eğer herhangi bir method belirtilmemiş ise varsayılan olarak bu özelliğin değeri GET dir. Bilgiler GET metodu kullanılarak servera iletildiğinde iletilen data browserın adres hanesi kullanılarak servera gönderilir. Bilgiler servera ulaştığında ise Request objesinin Querystring koleksiyonu kullanılarak bu bilgilere ulaşılabilir. Dezavantajı iletilen bilginin browserın hanesinde görülmesi nedeni ile güvensiz oluşu ayrıca gönderebileceğiniz maksimum data boyutunun 2K yaklaşık olarak 2047 karakterle sınırlı olmasıdır. Buna rağmen yeni başlayanlar için bir avantajı gönderilen bilginin browserın adres barında görülmesi sureti ile çok daha kolay ve hatasız program geliştirme imkanı sunmasıdır

POST metodu gönderilen bilgiyi html data stream (veri akışı ) içerisine yerleştirir Böylece gönderilen veriler browser hanesinde izlenemezler. Bilgilerin server tarafında alınması ise Request nesnesinin form koleksiyonu kullanılarak yapılır. Dezavantajı ise bazı firewall programları güvenlik açısından html akışı içerisinde ki bu verinin server a iletilmesini engelleyebilirler.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır