İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

Değişkenler ve veri türleri

PHPde de her programlama dilinde olduğu gibi değişkenleri kullanırız. Aslında onlarsız bi programda olmaz. (ben onları çok seviyorum ;))

Değişkenler birşey(ler)i içinde sakladığımız kutular gibidir. Mesela yemek adlarını bu kutularda (değişkenlerde) saklabiliriz ve lazım oluncada kutumuzdan alırız. Bu şekilde ziyaretçinin hangi yemeği seçtiğini anlayıp gerekli işlemleri yapabiliriz.

Değişkenlere bir isim ve birde değer verilmeli.

Örneğin yemek adlı değişkene pilav değeri verilebilir.

Değişkenleri tanımlamak için $ işareti kullanılır ve değişken isimlerinde harf, rakam ve _ harici bir karakter kullanamayız.

Bir değişkeni nası atayacağınızı görmek için aşağıdaki örekleri inceleyiniz.

$adi = "Ahmet";
$yasi = "34";
$meslegi = "Kuafor";

Değişkenleri kulanmak içinse $ işareti ile birlikte değişken adını yazmamız yeterli.

echo ("$adi");

Yuarıdaki komut $adi değişkenin değeri olan Ahmet'i ekrana basar.

PHPde bir değişkenin değerini diğer bir değişkene atamak, hatta bunu daha dinamik hale getirmek bile mümkün.(çok akkılı şey şu php ya)

$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = $isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");

Yukarıdaki kod ekrana Ahmet yazdıracaktır. Kısaca ikinci değişkene birinci değişkenin değerini verdik.

Daha sonra birinci değişkenin değerini değiştirmemiz sonucu etkilemedi. Değişen birinci değişkeni tekrar ikinci değişkene atamak için düşündüğünüz gibi ikinci değişlene tekrar değer vermeye gerek yok. bunun için sadece & kullanmanız yeterli.

$isim1 = "Ahmet";
$isim2 = &$isim1;
$isim1 = "Simto";
echo ("$isim2");

Yukarıdaki kod ekrana Simto yazacaktır. $isim2 değişkenini ataren kullandıgımız & işareti sayesinde $isim1'in değeri deiştikce $isim2'ninde değişiyor.

şu an size anlamsız gelebilecek bu şeyler ileride çok işinize yarayacaklar aslında.

Veri Türleri

PHPde değişkenerle işlem yapmak için 2 tür veri kullanırız. Sayısal değerler için Integer, Alfanumerik değerler için String adlı veri türü kullanırız.

Bir değişken atarken türünü belirlemek için özel bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Sadece stirng değerleri " " içerisinde intergerleri düz yazarız.

$string1 = "Hüseyin";
$string2 = "15";
$integer1 = 45;
$integer2 = 5;

Peki buna neden ihtiyaç vardır? şöyleki bunu yazı veya sayıları yan yana dizmek veya matemaktik işlemleri yaptırmak için kullanırız. Yukarıdaki kodda $integer1 ve $integer1 değişkenlerinin toplamı 50 sonucunuverirken, $string1 + $string2 nin sonucu Hüseyin15 'tir.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır