İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır

DOS'A GİRİŞ

DOS Nasıl Bir İşletim Sistemidir?

DOS(Disk Operating System - Disk İşletim Sistemi) bilgisayarın alt birimlerinin birbirleri arasında bağlantıyı sağlayan, kullanıcı ile bilgisayar sistemi arasında iletişimin kurulmasına olanak tanıyan yazılım ürünüdür. DOS'la kullanıcı arasındaki iletişim kullanıcının yapılmasını istediği işlemi komutlar aracılığıyla bildirmesi ve yapılan işlemlerin sonuçlarını ekranda beliren yazılardan öğrenmesi sonucunda olur. DOS'ta grafik kullanımı olmadığı için kullanıcı, komutları tam olarak ( yani tek harflik bir hata bile yapmaksızın ) girmelidir. Örneğin bir klasördeki dosyaları listeleyen 'dir' komutu yanlışlıkla 'der' diye girilirse kesinlikle sonuç alınamaz. 'Dosyam.txt' adlı bir dosyayı silmek için 'del Dosyan.txt' girilirse DOS bu dosyayı tanımaz ve bir hata mesajı verir.

DOS’un olumlu yanı da , çok az sayıda komut öğrenerek hemen her işlemi kısa sürede yapabilmesidir. Windows 95'te pencereler arasında gezinerek bir çok düğmeye tıklamak suretiyle yapılan bir işlem DOS'ta bir kaç komutla halledilebilmektedir. Ancak gereksinim duyulan komut mutlaka doğru olarak bilinmeli ve eksiksiz olarak girilmelidir. Oysa Windows 95'te işlemler bazı yerlere tıklama yaparak halledilebildiğinden hata yapma olasılığı daha düşüktür.

DOS işletim sisteminde komutlar, komut satırı adı verilen yerden girilir. Ekranda komut satırı o anda bulunulan sürücü ve yol adlarının ardından gelen bir '>' karakteriyle belirtilir. Kullanıcının klavyeden

C:\Yol\>Komut Parametreler Seçenekler _

yazdıklarının nerede görüneceğini belirten imleç adında yanıp sönen işaret bulunur. Bir komut girileceği zaman imleç zaten komut satırının en başında bulunur.

Bir komutun girilmesi için komutu yazmak yetmez, yazdıktan sonra Enter tuşuna basılmalıdır. Aksi takdirde komut eksiksiz bir biçimde komut satırında yazılı bile olsa işletim sistemi onu değerlendirmeye almaz. Komut ancak gir'ildikten ( komut yazılıp Enter'a basıldıktan) sonra komutun sonuçları ekranda görülebilir.

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖnceki YokSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır