Blog

Varlık Vergisi Hakkında

Varlık Vergisi Kasım 1942'de "VAR"ı olanlar için getirilmiş bir vergi. Kısacası zenginlerin parasından alınan bir vergi. 2. Dünya savaşının koşullarında devlet bu şekilde uygun görmüş.

 

Bu konuda ilk cevap vermemiz gereken soru şu : "Neden Varlık Vergisi bu kadar tartışılıyor ?". Neden Toprak Mahsülleri Vergisi , Hayvanlar Vergisi veya X Vergisi , Z Vergisi tartışılmıyor da Varlık Vergisi tartışılıyor. Bunun cevabı şu : 1980'lerden dünyada güçlenen Küreselcilik ve Küresel Sermaye , Ulus devletlere ve Milliyetçiliğe uzun zamandır savaş açmış durumda ve özellikle medya alanında etkili bir konumda. Ulus devletler ile savaşların ilk koşulu millet-ulus kavramını yok etmek , ulus devletleri yıpratmak. Bunun için ulus-millet'in devlet ile ilgili olan değerlerine saldırılmaktadır. Örneğin en önemli hedef Atatürk'tür. Sonra İnönü-CHP ve İttihat ve Terakki Partisi , 2. Abdülhamid vs.. bu şekilde giden liste uzatılabilir. İslamcı kesim ile şu andaki geçici ittifak olmasa daha eski Padişahlar'da ve hatta İslam dini de bu yıpratma , yoketme  konusu olacak ancak şimdilik o kadar aleni bir şekilde yapılmamaktadır. Ancak arada bir "İstanbul feth edilmedi işgal edildi" gibi çıkışlar ileride yaşanma ihtimali olan gelişmeler için ipuçları veriyor.

 

Varlık Vergisini gündeme ısıtıp ısıtıp bize  tartıştırdıkları için Küresel Sermaye ve onların yerel uşaklarına veya işbirlikçilerine teşekkür etmek lazım :) (Not : Kürsel sermaye karşıtı değilim aslında. Bazı görüşlerini ben de kabul ediyorum. Ancak birilerinin çıkarları için haksız yere benim devletimin ve milletimin yıpratılması , suçlanmasını kabul edemem. Hele bu dışarıdan gelen bir operasyon ile yapılmasını kabul edemem.)

 

Öncelikle şunu belirtmek lazım ki 2. Dünya savaşında Türkiye'deki gayrimüslimlerin veya yabancıların yaşadıkları acılar , o dönemde yaşayan Türklerin  yaşadıkları acılar yanında hiç kalıyor. Hele hele 2. dünya savaşında dünyadaki insanların çektikleri çileleri , ölümleri , açlıktan ölmeleri , sakat kalan insanları düşününce Türkiye'deki gayri müslimler ve yabancılar bin kere şükretmelidirler. Ancak bu rağmen öyle bir imaj çıkarılıyor ki 2. dünya savaşında gayrimüslimlerin veya yabancıların çok büyük acılar çekti ama Türk'ler zevk-i sefada yaşadılar. 

 

Öncelikle bir insanın en önemli değeri canıdır. Can olarak Türk'ler ve Gayrimüslim'ler ne kadar kayıb verdiler acaba ? 2. dünya savaşında sınırlarda hastalıktan ve açlıktan ölen Türk askeri sayısı 22 bin civarıdır. Varlık vergisi nedenyile ölenlerin sayısı 21 civarıdır. Aradaki farkı değerlendirebilirsiniz.

 

İnsanların canından sonra en önemli ikinci değerde özgürlüğü'dür herhalde. Ceza olarak insanların ya canını alırlar yada özgürlüğü alıp hapsederler. 2. Dünya savaşı sırasında 2 milyon Türk Askeri'nin sınırlarda tutulduğu biliniyor. Askerlik bilen bilir özgürlüğün olmalıdığı bir yerdir. 2 milyon Türk (İçinde gayrimüslimde olabilir) sınırda 3-4 sene özgürlüklerini kaybetmişlerdir. Varlık vergisinde ise sürgün edilenlerin sayısı 1300 civarı. Aradaki farkı değerlendirebilirsiniz.

 

Gelelim insanların bazılarına göre çok önemli olan sermaye ve mal sahibi olma özgürlüğüne. Bazı insanlara göre insanların sahip oldukları sermaye ve mallar çok kutsal. Mal ve Sermayenin kutsal olması tam bir zırvalık.. Sen insanlardan canını isteyeceksin ve insanlar çekinmeden verecek , sen insanlardan özgürlüğünü isteyeceksin çekinmeden 4-5 yıl askerlik yapacaklar bunlara hiç bir şey demiyeceksin ama birilerinin mallarına ve paralarına el koyunca ciyak ciyak bağıracaksın. Bu tam bir komedidir. Benim fikrime göre devlet ikinci dünya savaşında istediği kişinin malına ve parasına el koymalıdır ve bu tüm millet adına olduğu sürece haklıdır da. Askerlerin özgürlüğü ve canını nasıl el koyuyorsan aynı şekilde sermaye ve paraya da öyle el koyabilirsiniz. 

 

Kapitalist ahlak küresel sermayenin en değer verdiği şey. Bu ahlakta kimsenin parasına ve malına el koymamak ve ondan almamak var. Ve bu değeri tüm dünyada tartışılmaz bir değer gibi sunmaktadır ve bunu da başarmaktadır. Ancak örneğin İslam'a göre malın ve herşeyin sahibi Allah'tır. Bu nedenle kul'un hiç bir mal sahipliği yoktur sadece kullanma hakkı vardır. Bu nedenle bir islam ülkesinde müslümanların iyiliği için zaten Allah'a ait olan mal ve sermaye'ye el koyabilirsin. Çünkü bu tüm müslümanlar için yapılmaktadır. Aynı şekilde Türkiye'de bir çok insan millet için malını-parasını harcamaktan çekinmez (Ki bırakın malını-parasını canını , özgürlüğünü vermekten çekinmiyorlar). Sosyalist-Kominist sitemden hiç bahsetmiyorum. Onlarda zaten mal-sermaye sahibi olmak gibi kavram yok.. Bu nedenle mal ve parası alınan insanların sanki çok büyük bir işkence , zülum yapılmış gibi gösterilmesi çok tuhaftır. 

 

Yukarıda bahsettiğim konular sonucunda Varlık Vergisi konusunda hiç savunma yapma gibi bir niyetim yok tam tersine devlet alması gereken mal ve parayı da tahsil etmemesi yanlış olmuştur. Paranınbelirli bölümü tahsil edilememiş ve daha sonra da tahsil edilmemiş ve ödemeyen ödemediği ile kalmıştır. Halbuki bu paralarında tahsil edilmesi gerekliydi. Bu paralar 2 milyon askerin evlerinedöndüklerinde biraz daha rahat yaşamalarına katkı olabilirdi. Ancak büyük ihitmalle dış baskılar nedeniyle veya gerek görülmediği için (kapitalist dünyaya adepte olacağız ya :)) Varlık vergisi kaldırıldı ve tahsil edilmesi gereken çok sayıda para tahsil edilmedi.

 

Varlık Vergisi konusunda yapılan bir yanlış veya çarpıtma da Türk'lerden ve yabancı veya gayrimüslim'lerden alınan vergilerin toplam değerleri ile ilgilidir. 2. dünya savaşı boyunca halktan toplanan vergilerin toplamını saymak yerine sadece Varlık Vergisi ayrı olarak sayılıyor. Halbuki o dönemde Toprak Mahsulleri Vergisi , Hayvan Vergisi vs.. ile Türk'lerden (Özellikle çiftçi ve köylülerden) sağlanan vergileri dahil ederek baktığımızda Türkler'in verdiği vergiler daha fazladır. Netice olarak devlet Türkler'den daha fazla vergi alıyor ve aldıkları da zaten fakir olan köylüler ve çiftçiler. Gayrimüslimlerden çok vergi alındığını düşünenler toplam alınana vergileri nedense hesaplamıyorlar.  Ayrıca çok daha zor şartlarda vergilerini veren köylülerle ilgilenmeyenler gayrimüslimlerle bir hayli ilgileniyorlar. 

 

 

zafer.teker , 02.03.2012

Bu Sayfayı Paylaş:

Fibiler Üyelerinin Yorumları


Tüm üyeler içeriklere yorum ekleyerek katkıda bulunabilir : Yorum Gir

Misafir Yorumları




Bu Sayfayı Paylaş:

İletişim Bilgileri

Takip Et

Her Hakkı Saklıdır. Bu sitede yayınlanan tüm bilgi ve fikirlerin kullanımından fibiler.com sorumlu değildir. Bu sitede üretilmiş , derlenmiş içerikleri, fibiler.com'u kaynak göstermek koşuluyla kendi sitenizde kullanılabilirsiniz. Ancak telif hakkı olan içeriklerin hakları sahiplerine aittir